_Paweł_S_ Opublikowano 21 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2017 Witam. Chciałem was poprosić o opinie na temat receptury, którą sobie ubzdurałem na American Stout. Będę wdzięczny za jakieś sugestie i rady co poprawić co do poniższego. Wybicie 21 litrów Zasyp: 5kg - Wiedeński 1kg - Pale ale 0,5kg - Pszeniczny wędzony dębem (pozostałość po grodziskim, i chce zużyć ) 0,5kg - Jęczmień palony 0,5kg - Carahell 0,3 kg - Żytni czekoladowy Chmielenie: Equinox 30g na 60’ Chinook 30g na 30’ Chinook 30g na 10’ Chinook 30g na 0’ Drożdże: US-05 (jedna saszetka to uciągnie czy lepiej zadać dwie od razu?) Z powyższego zasypu powinienem otrzymać jakieś 16-17 BLG brzeczki nastawnej. Zacieranie planuje następująco (wszystkie słody od samego początku zacierania): 30 minut w 62 stopniach 30 minut w 66 stopniach 10 minut w 70-72 stopniach. Choć ostatnio planowałem podobnie a wyszło jednotemperaturowo bo przesadziłem z podgrzaniem zacieru na początku, ale to już są szczegóły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hedgehog Opublikowano 21 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2017 Ilość wiedeńskiego z pale Ci się nie pomyliła? Czy tak chcesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Paweł_S_ Opublikowano 21 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2017 Ilość wiedeńskiego z pale Ci się nie pomyliła? Czy tak chcesz? Taki mam zamysł by dać w takich proporcjach choć jak danie pale ale 5kg a wiedeńskiego 1kg ma dać lepsze efekty to nic nie stoi na przeszkodzie bym zmienił pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BEZ ZASAD Opublikowano 21 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2017 Jak przesadzisz z temp. początkową w zacieraniu to trzymaj w zapasie kostki lodu do korekty temp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 21 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2017 Kiedy mnie łapią takie pomysły [w tym przypadku stosunek wiedeński:pale], lubię sobie przypomnieć Czesława Dziełaka: "Co chcę tym osiągnąć?". Można oczywiście eksperymentować, o ile wspomniane pytanie ma w pełni racjonalną odpowiedź i jest to jedyna i najlepsza droga do celu Generalnie w kwestii układania receptur (o ile nie pomyliłem, że to w tym temacie był wykład) warto najpierw przesłuchać: https://youtu.be/f_9ZA17P4tU Na mailu mam jeszcze pdf z prezentacją, ale można też poprosić o nią samego prelegenta @@Dagome dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pigmej Opublikowano 21 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2017 Zrezygnuj z wędzonego. Dodaj kredy piwowarskiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hedgehog Opublikowano 21 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2017 Kiedy mnie łapią takie pomysły [w tym przypadku stosunek wiedeński:pale], lubię sobie przypomnieć Czesława Dziełaka: "Co chcę tym osiągnąć?". Można oczywiście eksperymentować, o ile wspomniane pytanie ma w pełni racjonalną odpowiedź i jest to jedyna i najlepsza droga do celu ;)Generalnie w kwestii układania receptur (o ile nie pomyliłem, że to w tym temacie był wykład) warto najpierw przesłuchać: https://youtu.be/f_9ZA17P4tU Na mailu mam jeszcze pdf z prezentacją, ale można też poprosić o nią samego prelegenta @@Dagome Pisząc ten post czy kolega się czasem nie pomylił miałem ten wykład o którym mówisz przed oczami. Co do receptury to daj na odwrót pale i wiedeński i tragedii nie będzie. O ile jak to mawia Czesław nie spieprzysz fermentacji. Obejrzyj wykład bo sporo wnosi dla początkujących. Ja np jestem dopiero z 8 warki zadowolony, pomimo tego, iż wszyscy piszą, pierwsze piwa zawsze smakują. Powodzenia Enethion 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2017 Zrezygnuj z wędzonego. Dodaj kredy piwowarskiej. a po co kredy?! skąd wiesz jaką ma wodę? Słód wędzony wywal z jadłospisu on tu nic nie pomoże wręcz przeciwnie. żytni czekoladowy też bym wywalił. 16-17BLG to tak na pograniczu jednej saszetki wolałbym zrobic słabszy ekstrakt i miec pewnośc że grzybki wsio zjadły chmiele jak kto woli... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 21 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2017 A czemu ma wyrzucić żytni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Paweł_S_ Opublikowano 22 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2017 Więc tak jak radzicie zamienię Pale ale z wiedeńskim. A co do wędzonego myślicie, że może kompletnie tam nie pasować? Zostało mi po innym piwie po prostu tyle a nie chciałbym by mi zalegał w pudle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hedgehog Opublikowano 22 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2017 Więc tak jak radzicie zamienię Pale ale z wiedeńskim. A co do wędzonego myślicie, że może kompletnie tam nie pasować? Zostało mi po innym piwie po prostu tyle a nie chciałbym by mi zalegał w pudle. Uwarz jakiegoś klasycznego stouta i tam wepchniesz wędzony. Nie sądzę żeby było go jakoś bardzo czyć, ale może doda jakąś delikatną nutkę w całości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Paweł_S_ Opublikowano 24 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2017 Dzięki za sugestie. Mam nadzieje, że coś bardzo fajnego mi z tego wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się