Skocz do zawartości

Śrutowanie ręczne


Rekomendowane odpowiedzi

Część, lada dzień będę robił moja pierwsza Warkę. Niestety zakupiłem nieśrutowany słód. Postanowiłem wspomóc się młynkiem do kawy.

Czy słód taki jak na dołączonym obrazku będzie ok? Starałem się zmielić tylko troszkę ( żeby nie było mąki).461efbdcd3a6c93193e978d3157e67bf.jpg

 

Sent from my Neffos C5 using Tapatalk

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wiadomo jesli zmienisz troszkę bardziej niczemu to nie będzie szkodzilo. Ja srutuje prawie na mąkę. Ważne tylko żeby nie zmielić łuski i żeby nie bylo dużo całych ziaren

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wpłynie na pewno na niższą wydajność. I w zasadzie tyle. Z tyłu głowy kołacze mi się myśl, że duży udział całych ziaren może też bardzo delikatnie zmniejszyć sprawność filtracji, ale w Twoim przypadku przy tak ładnej łusce nie będzie i tak problemu (jeżeli większość zasypu stanowi jęczmień).

 

Tak w ogóle nie lepiej kupić sobie śrutownik skoro kupujesz całe ziarno?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.