Jump to content

Śrutowanie ręczne


Recommended Posts

Część, lada dzień będę robił moja pierwsza Warkę. Niestety zakupiłem nieśrutowany słód. Postanowiłem wspomóc się młynkiem do kawy.

Czy słód taki jak na dołączonym obrazku będzie ok? Starałem się zmielić tylko troszkę ( żeby nie było mąki).461efbdcd3a6c93193e978d3157e67bf.jpg

 

Sent from my Neffos C5 using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

wiadomo jesli zmienisz troszkę bardziej niczemu to nie będzie szkodzilo. Ja srutuje prawie na mąkę. Ważne tylko żeby nie zmielić łuski i żeby nie bylo dużo całych ziaren

Link to comment
Share on other sites

Wpłynie na pewno na niższą wydajność. I w zasadzie tyle. Z tyłu głowy kołacze mi się myśl, że duży udział całych ziaren może też bardzo delikatnie zmniejszyć sprawność filtracji, ale w Twoim przypadku przy tak ładnej łusce nie będzie i tak problemu (jeżeli większość zasypu stanowi jęczmień).

 

Tak w ogóle nie lepiej kupić sobie śrutownik skoro kupujesz całe ziarno?

Link to comment
Share on other sites

Całe ziarno kupiłem tylko dlatego, że zapomniałem poprosić sprzedawcę o śrutowanie. Jakoś wyleciało mi z głowy.
Co do śrutownika, to nie chce inwestować dużo w sprzęt na pierwsze warzenie. 

Link to comment
Share on other sites

racja troszkę szkoda kasy jak nie wiadomo czy będzie ci się warzenie podobać. Poza srutownikiem jest sporo innych rzeczy które się przydają.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.