JamKebab Opublikowano 24 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2017 Część, lada dzień będę robił moja pierwsza Warkę. Niestety zakupiłem nieśrutowany słód. Postanowiłem wspomóc się młynkiem do kawy. Czy słód taki jak na dołączonym obrazku będzie ok? Starałem się zmielić tylko troszkę ( żeby nie było mąki). Sent from my Neffos C5 using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 24 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2017 Jeśli masz połamane ziarno i łuske prawie w całości,powinno być ok.Ja osobiście preferuje drobniejsze śrutowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2017 wiadomo jesli zmienisz troszkę bardziej niczemu to nie będzie szkodzilo. Ja srutuje prawie na mąkę. Ważne tylko żeby nie zmielić łuski i żeby nie bylo dużo całych ziaren Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JamKebab Opublikowano 24 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2017 A jak zostanie z 5-10% całych ziaren to wpłynie to jakoś na efekt końcowy? Oczywiście zmniejszę również ilość brzeczki, żeby zachować proporcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2017 Wpłynie na pewno na niższą wydajność. I w zasadzie tyle. Z tyłu głowy kołacze mi się myśl, że duży udział całych ziaren może też bardzo delikatnie zmniejszyć sprawność filtracji, ale w Twoim przypadku przy tak ładnej łusce nie będzie i tak problemu (jeżeli większość zasypu stanowi jęczmień). Tak w ogóle nie lepiej kupić sobie śrutownik skoro kupujesz całe ziarno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JamKebab Opublikowano 24 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2017 Całe ziarno kupiłem tylko dlatego, że zapomniałem poprosić sprzedawcę o śrutowanie. Jakoś wyleciało mi z głowy.Co do śrutownika, to nie chce inwestować dużo w sprzęt na pierwsze warzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2017 racja troszkę szkoda kasy jak nie wiadomo czy będzie ci się warzenie podobać. Poza srutownikiem jest sporo innych rzeczy które się przydają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się