JanuszMyszyński Opublikowano 24 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2017 W piątek wieczorem zabutelkowałem APĘ 13 Blg na US-05. Dziś rano zobaczyłem, że na szyjce, przy powierzchni pojawiły się krążki drożdży. Czy to normalne przy refermentacji? Dodam, że celowo zaordynowałem piwo wyższą temperaturę niż zazwyczaj przy tych drożdżach, czyli około 22 st. - tak w ramach eksperymentu. O to też w sumie chciałem spytać. Jak te drożdże pracuję w temperaturach powyżej 20 st. C. Jakie macie doświadczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 24 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2017 Masz jakąś fotę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 24 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2017 W piątek wieczorem zabutelkowałem APĘ 13 Blg na US-05. Dziś rano zobaczyłem, że na szyjce, przy powierzchni pojawiły się krążki drożdży. Czy to normalne przy refermentacji? Dodam, że celowo zaordynowałem piwo wyższą temperaturę niż zazwyczaj przy tych drożdżach, czyli około 22 st. - tak w ramach eksperymentu. O to też w sumie chciałem spytać. Jak te drożdże pracuję w temperaturach powyżej 20 st. C. Jakie macie doświadczenia. Dwa razy zdarzylo mi sie na US-05 fermentowac w temperaturze otoczenia okolo 21 stopni. Za kazdym razem bylem niezadowolony, piwa wyszly mocno estrowe i powoduja nieprzyjemnego kaca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszMyszyński Opublikowano 24 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2017 Masz jakąś fotę? Teraz nie. Ale jak pisałem, jest to taki drożdżowy krążek w miejscu, w którym kończy się powierzchnia piwa a zaczyna powietrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 24 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2017 Jeśli chodzi o temperaturę fermentacji - raczej wychodzą kiepsko, estrowo i czasami fuzlowo. Jeśli chodzi o krążek - przeważnie takie coś to raczej biofilm wynikający z infekcji niż drożdże. Ciężko ocenić bez zdjęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 25 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2017 (edytowane) Kto obserwuje piwo w butelce po zabutelkowaniu Przypuszczalnie może być to po prostu zwyczajny objaw re-fermentacji Edytowane 25 Lipca 2017 przez morfitru75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszMyszyński Opublikowano 25 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2017 Kto obserwuje piwo w butelce po zabutelkowaniu Przypuszczalnie może być to po prostu zwyczajny objaw re-fermentacji Ja obserwuję. I okazuje się, że w jakimś sensie niebezpodstawnie, bo jakieś zjawiska zauważalne gołym okiem czasami tam się dzieją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszMyszyński Opublikowano 25 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2017 Sprawa się rozwiązała, bo krążki zniknęły, więc były prawdopodobnie etapem refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się