JamKebab Opublikowano 26 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2017 (edytowane) Cześć, proszę o weryfikację przepisu. Ułożyłem go sam więc pewnie masa błędów. Robię warkę 10l, mam do dyspozycji 3kg Pale Ale, 200g Karmelowego 600EBC i 50g chmielu Citra. Planuję użyć: 2,3kg Pale ale, 0,07 Karmelowego 600EBC Chmielenie: 60' - 5g Citra 30' - 10g Citra 0' - 15g Citra Celuję w IBU 30-40, tak żeby osoba pijąca koncernowe nie miała problemów z przełknięciem. Według BeerSmitha wyjdzie ok. 12,5 Plato, 39 IBU, 24 EBC. W jakich temperaturach polecacie zacierać? Chciałbym coś bardziej w stronę słodkiego, niż wytrawnego. Edytowane 26 Lipca 2017 przez JamKebab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matz Opublikowano 26 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2017 Z tego co moje amatorskie oko widzi to będzie American Amber Ale. Poczytaj o tym stylu Wysłane z mojego Lenovo K53a48 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 27 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2017 Odpuść sobie ten karmelowy daj sam Pale Ale - no chyba, że nie przeszkadza Ci kolor. 39 IBU na 12,5 blg jest trochę za duża. W piwie to raczej wyjdzie dość spora goryczka. Przesunąłbym tą citrę z 30' na 10'. Celowałbym tak w 25 IBU. Zacieranie natomiast jeżeli chcesz słodszy profil zacznij w 69C -30 minut potem 74C -30 minut. 20g planujesz na cichą? powinno w sumie wystarczyć na 10 litrów. JamKebab 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 27 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2017 Sypnij resztę chmielu na cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JamKebab Opublikowano 27 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2017 74C to nie za dużo? Czytałem, że nie powinno się przekraczać 72. Co do IBU to piłem ostatnio Miłosław Pilsner z 30IBU i było dobre, więc coś takiego spróbuję osiągnąć przestawiając 30' na 15- 20'. Karmelowego słodu dam 20g, według beersmitha kolor będzie mieścił się w granicach stylu. Będzie ok? Sent from my Neffos C5 using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 27 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2017 74C to nie za dużo? Czytałem, że nie powinno się przekraczać 72. Co do IBU to piłem ostatnio Miłosław Pilsner z 30IBU i było dobre, więc coś takiego spróbuję osiągnąć przestawiając 30' na 15- 20'. Karmelowego słodu dam 20g, według beersmitha kolor będzie mieścił się w granicach stylu. Będzie ok? Sent from my Neffos C5 using Tapatalk Nie za dużo - w 74C działa alfa-amylaza odpowiadająca za dekstryny, a przestaje działać beta-amylaza odpowiedzialna za scukrzanie. Przekraczać nie należy 78C gdzieś wtedy alfa przestaje też być aktywna. Porównanie Miłosława Pilsnera do APA to jak porównywać moc % portera bałtyckiego do grodziskiego... Czyli bardzo złe. Ja tylko podpowiadam skoro wolisz zrobić tak i się przekonać o efektach to nie problemu. JamKebab 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JamKebab Opublikowano 27 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2017 Myślałem, że IBU w piwach o podobnym blg jest porównywalne. Zaufam jednak bardziej doświadczonemu. Dzięki za pomoc Sent from my Neffos C5 using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JamKebab Opublikowano 28 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2017 (edytowane) Mam drobny problem. Wyszło mi 6,7l brzeczki 12,5 Blg. Problem w tym, że chmielem jak na 10l. Planuje dolać troszkę wody do fermentatora, co o tym myślicie? @edit Dodałem 1,3l wody. Teraz mam 8l, 10,5- 11Blg Sent from my Neffos C5 using Tapatalk Edytowane 28 Lipca 2017 przez JamKebab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się