Tomasst Opublikowano 28 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2017 (edytowane) cześć wszystkim, mam takie małe pytanie i myślę, że to jest dobry dział, żeby je zadać. Czy ktoś się orientuje, jakie jest fg dla brzeczki 12 blg z czystego ekstraktu słodowego? np. tego: Ekstrakt słodowy niechmielony w syropie jasny, Bruntal (Czechy) drożdże niech będą US-05 Brewtarget pokazuje, że odfermentuje do 3,1 blg Nie mam za dużo czasu na robienie piwa i muszę trochę usprawnić proces, więc kombinuję tak: W zależności od stylu, biorę np 1kg monachijskiego + 0,2kg palonego. Zacieram w małym garnku i filtruję. Do brzeczki dodaję ekstrakt, zagotowuję i wlewam do fermentatora z zimną wodą z lodem w razie potrzeby. Nie chmielę przy gotowaniu, więc się tym nie przejmujcie Drożdże in, finito. Edytowane 28 Lipca 2017 przez Tomasst Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 28 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2017 cześć wszystkim, mam takie małe pytanie i myślę, że to jest dobry dział, żeby je zadać. Czy ktoś się orientuje, jakie jest fg dla brzeczki 12 blg z czystego ekstraktu słodowego? np. tego: Ekstrakt słodowy niechmielony w syropie jasny, Bruntal (Czechy) drożdże niech będą US-05 Brewtarget pokazuje, że odfermentuje do 3,1 blg Nie mam za dużo czasu na robienie piwa i muszę trochę usprawnić proces, więc kombinuję tak: W zależności od stylu, biorę np 1kg monachijskiego + 0,2kg palonego. Zacieram w małym garnku i filtruję. Do brzeczki dodaję ekstrakt, zagotowuję i wlewam do fermentatora z zimną wodą z lodem w razie potrzeby. Nie chmielę przy gotowaniu, więc się tym nie przejmujcie Drożdże in, finito. Dlaczego nie chmielisz przy gotowaniu? Co daje zacieranie 1,2kg słodu? Dla szybkości daj tylko ekstrakt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasst Opublikowano 28 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2017 no te 1,2kg, czy też 10-20 % słodu robi przecież całą robotę... to jest cała różnica między pilsem, stoutem, ipą, czy innymi lagerami. (pomijając og) Baza zostaje z grubsza ta sama, 5kg pale ale / pilzeński Nie gotuję chmielu, bo to jest dla mnie strata aromatu i kasy. Tak całkiem dla szybkości to ja idę do sklepu chodzi o to, zeby się pobawić, ale uniknąć połowy procesu, więc padło na zamianę bazy ekstraktem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BEZ ZASAD Opublikowano 28 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2017 Po zacietaniu przydało by się to trochę jednak pogotować.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 28 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2017 Bez chmielu to nie będzie żadne IPA, pils czy stout, zresztą ekstrakty też są różne, są też ciemne. A co do pytania, to nie da się wprost odpowiedzieć bo FG zależy do wielu czynników, można tylko z jakąś tam dokładnością oszacować. Poza tym ta idea oszczędności czasu jest tak dziwna, że podejrzewam trolling Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 28 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2017 (edytowane) tez podejrzewam trolling ale raczej przez "Nie gotuję chmielu, bo to jest dla mnie strata aromatu i kasy." Gruity aż tak prosto nie powstają EDIT - chyba że mamy tutaj pierwszy udokumentowany przypadek używania w piwie żółci bydlęcej Edytowane 28 Lipca 2017 przez xcynix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasst Opublikowano 28 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2017 (edytowane) człowiek wnosi nową idee, to go od trolli wyzywają... można przywyknąć nie chcę żadnego betonu tutaj kruszyć, jak ktoś chce pogadać to chętnie poopowiadam jak chmielę w innym wątku. Wracając do tematu, który mnie mega interesuje w tej chwili: Ogólnie chodzi mi ile cukrów prostych i ile złożonych mogę się spodziewać w tych ekstraktach? Albo inaczej, piwko z samego koncentratu wyjdzie bardziej wytrawne, czy może bardziej złożone w smaku? BEZ ZASAD, pogotuję już z ekstraktem chwilę, żeby mieć większą pewność, to na sto. Edit xcynix, nigdzie nie mówiłem, ze chmielu nie dodaję Edytowane 28 Lipca 2017 przez Tomasst Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 28 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2017 (edytowane) Mi piwa na esktrakcie bruntal schodzą z 10 do 2.5 Blg na drożdżach PAY7, które dają średnio-wysokie odfermentowanie. 10 Blg uzyskuję przy 12.5L brzeczki. Oczywiście ten "ekstrakt jasny" jest z samego słodu pilzneńskiego, więc tak czy owak wychodzi raczej bezpłciowe. Edytowane 28 Lipca 2017 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasst Opublikowano 28 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2017 Mi piwa na esktrakcie bruntal schodzą z 10 do 2.5 Blg na drożdżach PAY7, które dają średnio-wysokie odfermentowanie. Dzięki, to by mi potwierdzało dane z brewtarget'a. Wygląda na to, ze te trochę cięższe piwka wyjdą lekko zbyt treściwe, więc się nad glukozą zastanawiam, ale to przy drugiej warce pokombinuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 28 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2017 (edytowane) Ja dodasz glukozy to piwo nie wyjdzie mniej treściwe, tylko bardziej alkoholowe. Jak chcesz mniejsze FG to musisz po prostu dodać wody. Albo zamiast kilograma słodu monachijskiego daj pół kilo. Jeśli robisz na samym ekstrakcie to raczej nie spodziewaj się fajerwerków słodowości, to jest sam słód pilzneński, te 2.5Blg i tak dają piwo raczej wytrawne, żeby nie powiedzieć wodniste. Fajne jeśli robisz desitkę, beznadziejne jeśli robisz bittera. Edytowane 28 Lipca 2017 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 28 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2017 Wygląda na to, ze te trochę cięższe piwka wyjdą lekko zbyt treściwe Bez chmielu to mogą mieć kiepski balans Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasst Opublikowano 28 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2017 (edytowane) Ja dodasz glukozy to piwo nie wyjdzie mniej treściwe, tylko bardziej alkoholowe. skrót myślowy, chodziło mi o zastąpienie części ekstraktu glukozą. Kantor, trochę wyżej wyjaśniłem, ze po prostu inaczej chmielę, a nie ze nie dodaję. Słabo z refleksem, ale dzięki że jesteś edit to jest sam słód pilzneński, te 2.5Blg i tak dają piwo raczej wytrawne, żeby nie powiedzieć wodniste. Fajne jeśli robisz desitkę, beznadziejne jeśli robisz bittera. Dla ekstraktu początkowego = 18% wychodzi jakieś 4,8 blg na finale, wg kalkulatora. Zgodnie z BJCP już się nie mieszczę w AIPA, więc z tym syropem nie jest tak źle. jakoś musieli podejść do tematu produkcji i uśrednili pewnie na 12tkę zawartość cukrów prostych/złożonych Edytowane 28 Lipca 2017 przez Tomasst Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 28 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2017 Kantor, trochę wyżej wyjaśniłem, ze po prostu inaczej chmielę, a nie ze nie dodaję. Słabo z refleksem, ale dzięki że jesteś A jak chmielisz? W ogóle, to wg mnie od dziwnej strony podchodzisz do zbudowania dobrego balansu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasst Opublikowano 28 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2017 Domyślam się, że może razić Ja już tak mam, że kombinuję... ale jak na razie wychodzi całkiem nieźle. Dzisiaj piwko zacierałem na przykład w fermentatorze a co do chmielenia, to ekstrahuję olejki eteryczne za pomocą pary, a resztę izomeryzuję w termosie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 28 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2017 A korygujesz pH wody do izomeryzacji? Jak wychodzi to super, bo jak ja miałem do czynienia z takimi kombinowanymi piwami to zazwyczaj tak sobie było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasst Opublikowano 28 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2017 myślę, że jest w tym potencjał. Jeszcze w tym nie wymiatam, ale póki piwko smakuje, to będę to udoskonalał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2017 W książce designing great beers, jest rozdział poświęcony warzeniu z ekstraktów. Autor sugeruje że przed warzeniem wykonać eksperyment sprawdzający odfermentowanie na kilku markach ekstraktów, żeby dobrać różne pod różne style. Każdy ekstrakt odfermentowuje inaczej. Generalnie ciekawa książka. Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się