IndY Opublikowano 12 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 Witam wszystkich! Potrzebuję (jak najszybciej) informacji o czasie zacierania, ilości wody i chmieleniu takiego zestawiku z BA: http://www.browamator.pl/zdjecia/8/8/6/3169_Pszeniczne_Ciemne_slody_sklad_PDF.pdf Chodzi o to, że nie mogę zlokalizować karteczki ze wskazówkami, a chciałem zrobić wg ich właśnie przepisu. Ewentualnie proszę o jakieś Wasze propozycje. Koniecznie jak najszybciej, dzisiaj chcę jeszcze wykonać swoją 9 warkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 12 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 Bezpiecznie będzie tak: wziąć 15L wody 72°C, wrzucić słody, zacierać 1h w 68°C. Chmielenie - 30g chmielu na 60 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 12 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 (edytowane) W 2008 roku ta instrukcja wyglądała tak: Gwoli ścisłości, to nie jestem pewien na 100%, ale pewien jestem, że chciałem się jak najbardziej trzymać instrukcji. Różnice mogą występować w temp. ale raczej nie większe niż 1 °C skład: słód pilzneński Weyermann - 1,3 kg słód pszeniczny jasny Weyermann - 1,9 kg słód monachijski typ II Weyermann - 0,6 kg słód Carawheat - 0,2 kg słód pszeniczny czekoladowy - 0,05 kg zacieranie: 10 min - 46 C 15 min - 53 C 30 min - 63 C 15 min - 72 C podgrzanie do 75 C dodanie słodu czekoladowego i filtrowanie chmielenie: 80 min 20g lubelskiego - po 10 min gotowania 10g lubelskiego - po 50 min 10g lubelskiego - na ostatnie 5 min. gotowania" Jednak wg. mnie przynajmniej o 10 g chmielu za dużo (teraz pominąłbym ten na ostatnie 5 min) Edytowane 12 Marca 2010 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IndY Opublikowano 12 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 Jednak wg. mnie przynajmniej o 10 g chmielu za dużo (teraz pominąłbym ten na ostatnie 5 min) Dziękuję za szybką odpowiedź Zastosuję się do przepisu i do porady. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan11 Opublikowano 12 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 (edytowane) zacieranie: 10 min - 46 C 15 min - 53 C 30 min - 63 C 15 min - 72 C podgrzanie do 75 C dodanie słodu czekoladowego i filtrowanie Wg instrukcji z grudnia, Po 63C przerwa maltozowa 30min Podgrzać do 72C (przerwa dekstrynująca do negatywnej próby jodowej) Dodać śrutę słodu czekoladowego, podgrzać do 78C i przenieść do kadzi filtracyjnej. Wysłodzić, aby mieć przed gotowaniem około26 litrów. Pozostałe wg wcześniejszego opisu. Edytowane 12 Marca 2010 przez Jan11 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 12 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 30min w 63°C ? Nie za wytrawne będzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IndY Opublikowano 12 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 Nooo.... już za późno, właśnie kończę warzyć. Za chwilkę chłodzenie i fermentacja. Za odpowiedzi wszystkim dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 Chodzi o to, że nie mogę zlokalizować karteczki ze wskazówkami, a chciałem zrobić wg ich właśnie przepisu. A nie było najprościej zadzwonić do BA ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 12 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 (edytowane) tak tylko w piątek o 15 mogło być ciężko tam kogoś zastać Edytowane 12 Marca 2010 przez wsaczuk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IndY Opublikowano 12 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 tak tylko w piątek o 15 mogło być ciężko tam kogoś zastać Hehehe dokładnie. Pod stacjonarnym nikogo nie było, odebrał ktoś za to komórkowy telefon (koło godziny 14:30) i powiedział, że w biurze już nikogo nie ma bo skończyli dzisiaj sobie wcześniej ;-p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 (edytowane) tak tylko w piątek o 15 mogło być ciężko tam kogoś zastać można próbować , podane są też nr tel kom :rolleyes: troche się spóźniłem Edytowane 12 Marca 2010 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browman Opublikowano 17 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 Mam w planie uważyć jutro Dunkel-weizena z przepisu BA,lecz nie mam monachijskiego II. Czy aby zmieścić się w normie dać więcej monachijskiego I czy dać więcej Carawheat,czy czekoladowego. Nie przepadam za palonością. Co radzicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 17 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 Różnica w kolorze między monachijskimi Weyermanna nie jest taka znowu wielka, 100g karmelowego pszenicznego powinno to zniwelować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browman Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Właśnie chłodzi się Dunkel-weizen. Wszystkie słody odsiewałem sitem do mąki z obawy przed filtracją. Dzięki czemu filtracja była przepiękna. Przełom też był niesamowity,jeszcze takiego nie miałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi