Skocz do zawartości

Dunkel Weizen - receptura


IndY

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Potrzebuję (jak najszybciej) informacji o czasie zacierania, ilości wody i chmieleniu takiego zestawiku z BA:

http://www.browamator.pl/zdjecia/8/8/6/3169_Pszeniczne_Ciemne_slody_sklad_PDF.pdf

 

Chodzi o to, że nie mogę zlokalizować karteczki ze wskazówkami, a chciałem zrobić wg ich właśnie przepisu.

Ewentualnie proszę o jakieś Wasze propozycje.

Koniecznie jak najszybciej, dzisiaj chcę jeszcze wykonać swoją 9 warkę :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W 2008 roku ta instrukcja wyglądała tak:

 

Gwoli ścisłości, to nie jestem pewien na 100%, ale pewien jestem, że chciałem się jak najbardziej trzymać instrukcji. Różnice mogą występować w temp. ale raczej nie większe niż 1 °C :)

 

skład:

 

słód pilzneński Weyermann - 1,3 kg

słód pszeniczny jasny Weyermann - 1,9 kg

słód monachijski typ II Weyermann - 0,6 kg

słód Carawheat - 0,2 kg

słód pszeniczny czekoladowy - 0,05 kg

 

 

zacieranie:

 

10 min - 46 C

15 min - 53 C

30 min - 63 C

15 min - 72 C

 

podgrzanie do 75 C dodanie słodu czekoladowego i filtrowanie

 

chmielenie:

80 min

20g lubelskiego - po 10 min gotowania

10g lubelskiego - po 50 min

10g lubelskiego - na ostatnie 5 min. gotowania"

 

Jednak wg. mnie przynajmniej o 10 g chmielu za dużo (teraz pominąłbym ten na ostatnie 5 min)

Edytowane przez kolomar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zacieranie:

 

10 min - 46 C

15 min - 53 C

30 min - 63 C

15 min - 72 C

 

podgrzanie do 75 C dodanie słodu czekoladowego i filtrowanie

Wg instrukcji z grudnia,

Po 63C przerwa maltozowa 30min

Podgrzać do 72C (przerwa dekstrynująca do negatywnej próby jodowej)

Dodać śrutę słodu czekoladowego, podgrzać do 78C i przenieść do kadzi filtracyjnej.

Wysłodzić, aby mieć przed gotowaniem około26 litrów.

Pozostałe wg wcześniejszego opisu.

Edytowane przez Jan11
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tak tylko w piątek o 15 mogło być ciężko tam kogoś zastać :D

Hehehe dokładnie.

Pod stacjonarnym nikogo nie było, odebrał ktoś za to komórkowy telefon (koło godziny 14:30) i powiedział, że w biurze już nikogo nie ma bo skończyli dzisiaj sobie wcześniej ;-p

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.