Wania Posted August 10, 2017 Share Posted August 10, 2017 Jako, że kuzyn jest winiarzem, a ja piwowarem domowym, to pojawił się pomysł na kooperację. Kupujemy beczkę drewnianą około 20 litrów. Najpierw on robi w nim wino w typie porto, a potem ja leżakuję w niej jakiegoś RISa. Znacie jakiegoś dobrego producenta, dostawcę? Na co zwracać uwagę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Posted August 10, 2017 Share Posted August 10, 2017 ja znam sklep którego baaaaaaaaardzo gorąco nie polecam - bednarstwo.eu. obsługa = dramat. btw, czemu RIS a nie flanders? to aż się prosi Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrblaha Posted August 10, 2017 Share Posted August 10, 2017 Odpuść wszelkich polskich "wytfurcuf"- bednarstwoe.eu, pawłowianka itp. Kup sobie używaną beczkę francuską lub nową węgierską- klasa wyżej. Najniższa klasa to beczki z Ukrainy. 20l to taka pojemność dekoracyjna i do serwowania na weselu, celujcie przynajmniej w 50tki. Odpuść wszelkich polskich "wytfurcuf"- bednarstwo.eu, pawłowianka itp. Kup sobie używaną beczkę francuską lub nową węgierską- klasa wyżej. Najniższa klasa to beczki z Ukrainy. 20l to taka pojemność dekoracyjna i do serwowania na weselu, celujcie przynajmniej w 50tki. przemo_07_10 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
crocco Posted August 10, 2017 Share Posted August 10, 2017 Zagranicznych używanych o tej pojemności nie kupisz. Ja miałem z bednarstwo.pl.obsługa super.beczka przyszła na drugi dzień. Trunki były zacne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wania Posted August 11, 2017 Author Share Posted August 11, 2017 hehe i jak tu teraz stwierdzic, kto ma racje. jeden zadowolony, jeden nie. Co do beczek, to 20 litrow jest juz jakims tam kompromisem i na wiecej po prostu nie mozemy sobie pozwolic ze wzgledow lokalowych Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogi Posted August 11, 2017 Share Posted August 11, 2017 Z beczką trzeba ustalić do czego ona będzie służyć. Można kupić beczkę po czymś, nawet krajową,. która niestety jest tak wyługowana, że może-ć na rabatkę się nada. Beczka funkiel nówka nieśmigana przyda się, ale najpierw niech szanowny kuzyn zrobi tego swojego portwajna i niech tenże wróży dobrze (portwajn, nie kuzyn). Wówczas można się zastanawiać nad beczką, a zwłaszcza kiedy wino nada beczce odpowiedni profil. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Versaar Posted August 11, 2017 Share Posted August 11, 2017 (edited) Podczepię się pod temat: chciałem wpakować do beczki porter bałtycki, czy świeżo tostowana, nie zalewana niczym wcześniej beczka się nada, czy muszę uprzednio innym trunkiem ją zalać i dać się jej "napić"? Edited August 11, 2017 by Versaar Link to comment Share on other sites More sharing options...
cemik1 Posted August 12, 2017 Share Posted August 12, 2017 Daj się napić. Nie żałuj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogi Posted August 12, 2017 Share Posted August 12, 2017 Bezwzględnie beczkę trzeba przygotować-czyli zalać czymś innym, proponowałbym deserowe wino albo nawet i ciężki miód. Alkohol też, ale raczej wysokoprocentowy 64-75%, może prawdziwy rum albo destylat winny? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Versaar Posted August 12, 2017 Share Posted August 12, 2017 (edited) Plan jest taki: leżakować w beczce RISa albo porter bałtycki a następnie po piwie leżakować w beczce whiskey, coś na wzór Caskmates stout edition od Jameson'a. Edited August 12, 2017 by Versaar Link to comment Share on other sites More sharing options...
gary1966 Posted August 12, 2017 Share Posted August 12, 2017 Serwus, wg Twojego planu piwo będzie raczej mało pijalne i przedębione, zrób jak radzi kolega Bogi, bo to dobry kierunek. Albo poczytaj: http://viewtopic.php?f=15&t=5419 Link to comment Share on other sites More sharing options...
crocco Posted August 13, 2017 Share Posted August 13, 2017 (edited) Versaar, mam trunek , który był w beczce Elpolaka. Jeśli kupisz beczkę 10-15l zaleję ją swoim trunkiem np na 3mc a później możesz wlewać swoje trunki. Wiesz gdzie mnie szukać. Edited August 13, 2017 by crocco Versaar 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilg20 Posted January 10, 2018 Share Posted January 10, 2018 (edited) Odświeżam temat. Zamierzam na dniach kupić beczkę do piwnych eksperymentów, w sensie leżakowania (myślę, że 10 litrowa się nada, chyba, że radzicie inną pojemność). Pal licho jaki sklep, bo widzę, że co piwowar to inna opinia. Bardziej mnie interesuje to, jak taką świeżą beczkę przygotować pod leżakowanie np. porteru bałtyckiego. Mam taką koncepcję. Zalanie alkoholem w mniejszej ilości niż pojemność i obracanie beczki codziennie, żeby alkohol miał z nią kontakt na całej powierzchni: - wódka - bourbon - wino białe/czerwone Która opcja najlepsza? Jak długo polecacie trzymać taki alkohol przed wlaniem piwa? I jeszcze jedno. Sklepy oferują tostowanie beczki w stopniu niskim, średnim i wysokim. Która opcja lepsza? Edited January 10, 2018 by kamilg20 Link to comment Share on other sites More sharing options...
crocco Posted January 10, 2018 Share Posted January 10, 2018 Kup w bednarstwo.pl lub innego producenta. Będzie taniej i prwniejsza jakość. Po odbiorze zalej wodą na 1 dobę. Wylej wodę,wlej coś mocniejszego na jakiś czas(zależy jaki efekt chcesz uzyskać). 10 litrów na eksperymenty wystarczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilg20 Posted January 10, 2018 Share Posted January 10, 2018 A jaki stopień tostowania/opalania byś proponował? Link to comment Share on other sites More sharing options...
nike21 Posted January 10, 2018 Share Posted January 10, 2018 tu macie wątek o kolesiu co swoja whisky robi. m.in kupował beczki różne i je zalewał rożnymi winami. http://alkohole-domowe.com/forum/post154560.html?hilit=podkłady kolejowe#p154560 polecam poczytać przed zakupem czegokolwiek poniżej 50L. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilg20 Posted January 11, 2018 Share Posted January 11, 2018 Dzięki. Przeczytałem i generalnie dowiedziałem się tyle, że po zlaniu wina było ono pijalne Poza tym, w małej beczce leżakowanie powinno odbywać się dużo krócej. Czy ktoś korzystał z usług sklepu wegierskiebeczki.pl ? Wyglądają na fachowców. Używają dobrej jakości dębiny wegierskiej bezszypułkowej, sezonowanej 3 lata. Ceny mają nieco wyższe niż w sklepach bednarskich wymienionych wcześniej. Oferują też większy wachlarz stopni wypalania beczki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilg20 Posted January 13, 2018 Share Posted January 13, 2018 Dostałem maila zwrotnego ze sklepu bednarstwo.eu. Pytałem o beczkę do leżakowania piwa i ich propozycje/rady. I co mi odpowiedzieli? Że beczka dębowa nie nadaje się do piwa, gdyż negatywnie wpłynie na jego smak i jakość. Odpisałem im kulturalnie prostując dodatkowo ich mylne przekonania. Jednocześnie wykreśliłem tenże sklep z moich poszukiwań beczki do piwa, co i innym piwowarom szukającym beczki zalecam zrobić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
crocco Posted January 14, 2018 Share Posted January 14, 2018 Każda beczka nadaje się do leżakowania piwa pod warunkiem, że przed piwem znajdzie się w niej inny , mocny trunek. Mieli rację. Jest wielce prawdopodobne, że w świeżej beczce piwo po prostu by się zepsuło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilg20 Posted January 14, 2018 Share Posted January 14, 2018 Zepsuło? Ciekawa hipoteza... Nie mam zamiaru leżakować Grodziskie - żeby była jasność Link to comment Share on other sites More sharing options...
crocco Posted January 15, 2018 Share Posted January 15, 2018 Jeśli wlewasz przefermentowane piwo i masz beczkę pewną to nie ma strachu. Są tacy co fermentują w beczce i cuda wychodzą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilg20 Posted January 16, 2018 Share Posted January 16, 2018 Nie wiem co to znaczy beczka pewna. Zamierzam zakupić nową, wypalaną ze sklepu bednarskiego. Poza tym zaleję ją bourbonem na 2-3 tygodnie. Bardziej się obawiam przedębienia niż zakażenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
crocco Posted January 16, 2018 Share Posted January 16, 2018 Beczka pewnego pochodzenia, nowa i nie rozeschnięta, świeżo wypalona. Miałem kiedyś w rękach nówkę , w której szpary były zalakierowane. Z tym bourbonem to jest dobry pomysł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilg20 Posted January 19, 2018 Share Posted January 19, 2018 (edited) Mam jeszcze inną koncepcję. Znajomy ma 6 letnie czerwone wino domowe. Zaproponowałem zalanie nim beczki na kilka tygodni przed wlaniem piwa. Wino próbowałem dzisiaj. Jest mocne (pod 20%) i wybitnie smaczne. Wyraźne nuty sherry. Trochę się obawiam dzikich drożdży, na których było fermentowane. Jednak po 6 latach to już raczej pozdychały. Edited January 19, 2018 by kamilg20 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogi Posted January 21, 2018 Share Posted January 21, 2018 Skąd w winie czerwonym nuty wina białego? Na dzikich drożdżach za diabła nie dojdzie do 20%, nawet o 14% bym się martwił. Beczka, która nadaje się do miodu i wina, spełni swoje zadanie w stosunku do piwa, ale trzeba pamiętać o wlewaniu na zmianę, więc mocniejszy trunek, potem słabszy, mocniejszy i znowu słabszy. Ostatni okres w beczce w naszym browarze to był Windsor ale, potem wino wiśniowe, a teraz miód kupażowany z dwóch trójniaków z dodatkiem jeżyn. Beczka jest cały czas ta sama, właśnie z Pawłowianki. Który bourbon planujesz wlać do beczki? Jakbyś miał new make (tzw. white dog'a), to miało by sens, bourbon'y sprzedawane już teraz mają starzenie za sobą i dodatkowo są już "proof" czyli po dolaniu wody przed butelkowaniem. Do beczki, w kwestii alkoholu, należy wlewać trunek mający co najmniej 63%. kamilg20 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now