knurek Opublikowano 7 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2017 W piątek rozlałem do butelek Weizenbocka, blg do 5 zeszło. Wyśle na konkurs do Warszawy za kilkanaście dni.Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knurek Opublikowano 7 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2017 Zabutelkowałem Grodziskie. Zbyt nisko nie zeszło blg, gdzieś fermentacja utknęła, może wina drożdży bo pewien sklep internetowy sprzedał mi drożdże dwa miesiące przeterminowane...Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knurek Opublikowano 10 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 Warka # 12 Dry Stout Po dwutygodniowej przerwie uwarzyłem sobie Stouta, zwolniłem moce przerobowe i do dzieła. Zasyp ze Strzegomia: pale ale 4,1 kg, monachijski II 0,59 kg, jęczmień palony 0,4 kg, płatki owsiane 0, 38 kg, czekoladowy 1200 0,158 kg. Płatki mi się pomyliły bo miałem i jęczmienne ale dosypałem owsianych. Słody moczone kilka godzin. Stosunek wody do ziarna 3,5 do 1. ZAcieranie 64 st 40 min, 72 st 31 min, wygrzew 76 st 2 min. Do wysładzania jakieś 14 litrów zużyłem ale i cieńkusza odbierałem na końcu do wypicia jako napój, ewentualnie do uzupełnienia strat z gotowania. Chmielenie 60 minut Northern Brewer 40gr, a Lubelski 21 gr i Fuggle 23 gr na 5 minut. Po schłodzeniu do ok. 23 st zadałem około 250 ml gęstwy z poprzedniego stouta- s-04. Gęstwa raczej gęsta, jakieś 6 tygodni już miała (oby ruszyła). I to tyle w temacie, spijam sobie bittera tera!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knurek Opublikowano 11 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 Drożdże ruszyły, bulka więc będzie dobrze.Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knurek Opublikowano 13 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 wczoraj w czwartek dosypałem po 21 gram amarillo i cascade na cichą do AIPY, za 3 dni dosypię jeszcze cascade na ostatnie dni. Cały czas spijam to co mam i tak ESB fajny typowy angol, nawet się sklarował, dry stout bardzo fajny w smaku, poukładany lepiej niż dwa tygodnie temu, można wyczuć wiele smaków w tym piwie, piana w nim też jest spoko jak się nie włoży na godzinę do lodówki, weizenbock już próbowany i też ok, taki mocniejszy brat Dunkelweizena, grodziskie jeszcze się nie nagazowało-chyba drożdże w nim były słabe bo blg nisko nie zeszło a i butelkowany chyba nawet dzień wcześniej niż weizenbock a gazu mniej zdecydowanie. Czekam teraz na dostawę słodów i będę warzył kolejną AIPĘ, pszeniczne, witbiera i milk stouta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 13 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 (edytowane) Pozazdrościć takiej ilości wolnego czasu i miejsca na fermentowanie kilku piw na raz No ale niech nam ten radomski kraft kwitnie Edytowane 13 Października 2017 przez Hary86 knurek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knurek Opublikowano 13 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 No jest trochę towaru. Fotka sprzed kilku tygodni co prawda ale niedlugo piwka przybędzie. U mnie szybko schodzi bo po rodzinie rozdaję. Miejsca sporo na szczęście i takie gdzie niższa temperatura to piwo może leżakować.Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knurek Opublikowano 13 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 Trzy fermentory i dwa baniaki po 30 l na stanie. Mało! Myślę o garze 50l z kranem.Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knurek Opublikowano 18 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2017 (edytowane) #13 AIPA II Zasyp ze Strzegomia pale ale 5 kg, pils 1kg, wiedeński 0,31, karmelowy 150 0,2 kg Stosunek woda-słód 3.5 do 1. Zacieranie 66 st 60 minut i 72 st 20 min, potem wygrzew i filtracja. Woda do filtracji 78 st jakieś 14 l. Chmielenie 60 min 30 gr Mosaic, 40 min 30 gr cascade, 20 min 15 gr cascade i na 0 min po 15 gr amarillo o citra. Według brewtargeta miało być 14.4 blg IBU 59 a barwa SRM 7.2. Blg zmierzone i wyszło prawie 16. Użyłem gęstwy z poprzedniej AIPY s-05. Wyszło 22 l z małym hakiem. Użyłem też mchu irlandzkiego. Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka Edytowane 10 Lutego 2018 przez knurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knurek Opublikowano 18 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2017 Dziś zabutelkowałem pierwszą AIPE. Do refermentacji użyłem 130 gr cukru. Celuję w 2.5 vol co2Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knurek Opublikowano 22 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2017 # 14 Hefeweizen Zasyp ze Strzegomia pszeniczny 3,5 kg, pils 1,5 kg, karmelowy 30 0,15 kg, płatki pszenne 0,35 kg, stosunek woda-słód 3,5-1 drożdze wb-06. ZAcieranie 45 st 15 min, 55 st 10 min, 62 st 50 min, 72 st 40 min i wygrzew. Odebrałem z 6 l dekoktu i trzymałem w 72 st 25 min a potem gotowałem 25 min. Całość połączyłem i trzymałem w 72 st. Mogło być ciut poniżej 72 st bo do pracy wyskoczyłem i żona doglądała zacieru. Filtracja i wysładzanie bez problemów, użyłem z 15 l wody, cieńkusza też odbierałem. Chmielenie 60 minut chmielem tradition 20 gr 7,1 alfa, blg po chmieleniu prawie 13. Teraz bulka już sobie w podziemiach Browaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knurek Opublikowano 22 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2017 (edytowane) Próbowałem już pierwszej AIPY i jest ok! Fajne aromatyczne piwo, mały gushing jest ale nie chłodziłem zbytnio, może się ułoży. Myślę że gushing od chmielin się pojawił bo sporo tego było mimo chmielenia w woreczkach muślinowych, jak zlewałem na rozlew to też zaciągałem piwo rurką z założonym woreczkiem i woreczek się napełnił chmielinami. Edytowane 22 Października 2017 przez knurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knurek Opublikowano 24 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2017 gushingu w mojej pierwszej AIPIe nie ma, tylko w butelkach z chmielinami się przytrafiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knurek Opublikowano 30 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2017 Ta pierwsza AIPA bardzo dobra, lepsza bardziej schłodzona tak koło 8 stopni, już prawie wypita ale na szczęście już druga się kończy chmielić na zimno a trzecia uwarzona wczoraj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knurek Opublikowano 30 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2017 (edytowane) # 15 AIPA Single hop Simcoe w niedzielę warzyłem Aipę, zasyp ze Strzegomia pale ale 3,45 kg pils 2,05 kg, pszeniczny 0,75 kg, monachijski I 0,25 kg i karmel 150 0,1 kg, zacieranie 64 st 60 minut, 72 st 21 minut i wygrzew, chmielenie 60 minut simcoe 20 gr, 30 minut 30 gr simcoe i hop standing 20 gr simcoe. Blg brzeczki przedniej 16, 5, potem zapomniałem zmierzyć więc nie wiem, drożdże nowe Safale s 05 plus 4 łyżeczki gęstwy z poprzedniej AIPY. Brewtarget wyliczył blg na 14,7, barwę na 6 a IBU ma 55,1 chyba na cichej sypnąłem też Cascade więć to taki prawie single hop Edytowane 12 Marca 2018 przez knurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knurek Opublikowano 20 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2017 Dawno nie pisałem bo czasu coraz mniej, praca, dom oraz przygotowania do kolejnego sezonu kolarskiego. W Browarze cały czas coś się dzieje, jakieś drobne prace, chmielenie na zimno, przygotowywanie receptur, kosmetyka sprzętu, butelkowanie itp. 31 X rozlałem swoją trzecią pszenicę na WB 06 ale to nie to...mnie zupełnie nie smakuje, warzona była razem z żoną, żona doglądała trochę zacieranie, może coś nie tak było- jak dla mnie kiepskie piwo, sąsiadowi smakuje na szczęście. Myślę że winna jest zbyt niska temperatura fermentacji bo tak koło 17-17,5 stopnia było. 3 XI zabutelkowałem AIPĘ 2, spoko piwo ale poprzedniczka była lepsza aktualnie zostałą mi jedna butelka bo sąsiad mi wychlał hehe!!! 15 XI zabutelkowałem AIPE 3 single hop Simcoe, wczoraj po 4 dniach próbowałem i kosmos, zajebiste piwo wyszło- schowam przed sąsiadem hehe!! Żadnej multiwitaminy od Simcoe (taka dyskusja na forum była) Piękny kolor, super piana i smak-aromat lasu ale nie nachalny. Tak do końca to nie był single hop bo mi ciut zabrakło chmielu i dorzuciłem na 3 dni cichej cascade 11 gr z simcoe oczywiście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knurek Opublikowano 20 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2017 #16 RYE WEST COAST (A) IPA Warzone w sobotę 18 XI, zasyp ze Strzegomia- czym chata bogata!!! To co było. Myślałem że mam więcej słodów w domu. ZAsyp- słód żytni 2 kg, pale ale 1,84 kg, pilzneński 0,874 kg, pszeniczny 0,729 kg, płatki jęczmienne 0,55 kg, monachijski jasny 0,45 kg, karmelowy 300 0,2 kg Drożdże gęstwa s-05 3 pokolenie Zacieranie 64 st-65 minut, 72 st-10 minut i 76 st-2 minuty. Filtracja z małymi oporami ale poszła, brzeczka przednia 16 blg. Gotowanie 70 minut- Chmielenie 60 minut Na 60 minut citra 20 gr i mosaic 15 gr, na 10 minut amarillo 15 gr, na 0 minut cascade 20 gr a w trakcie chłodzenia w temp 75 st dorzuciłem 21 gr cascade i 13 gr citry- taki tam hop stand. Teraz już sobie bulka w temp 20 st. 23,5 litra w baniaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knurek Opublikowano 20 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2017 Próbowałem też dry stouta z 10 X, to piwo w całości poszło leżakować, fajne wyszło i nawet piana wyszła!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knurek Opublikowano 20 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2017 Zakupiłem juz słody i chmiele na kolejne warki, będą to kolejne Aipy bo mi ten styl bardzo pasuje. Będę kombinował z chmieleniem, single hopa na simcoe powtórzę na bank oraz zrobię Aipę na cascade i willamette. Mam też sterlinga i na nim bym też Aipę zrobił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knurek Opublikowano 25 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2017 Rye West Coast AIPA, bardzo dobre piwo wyszło, może i najlepsze jakie zrobiłem. Świetny kolor- niby brudna pomarańcza, świetny zapach, aromat, masa goździków...na pewno do powtórzenia!Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knurek Opublikowano 25 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2017 #17 Nawaho Red AIPAWysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knurek Opublikowano 25 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2017 #18 WITBIERWysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knurek Opublikowano 10 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2018 #19 Rye West Coast IPA II #20 Witbier III #21 Milk Stout Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knurek Opublikowano 10 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2018 #22 Bohemskie Ciemne by Jacek Michna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knurek Opublikowano 10 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2018 Cały czas coś się warzy, tylko nie miałem czasu na wpisanie receptur. Czasu brak bo się przygotowuję do nowego sezonu rowerowego, sporo jeżdżę, ćwiczę a do tego praca jeszcze więc wpisy zaniedbałem. Wczoraj warzyłem Bohemskie Ciemne i na koniec mi skasowało receptury w Brewtargecie...ale chyba już ich nie będę odtwarzał, większość tu się znajduje. CZy jest jakiś sposób na odzyskanie utraconych receptur w Brewtagecie??? Raz już tak miałem ale to było po kilku pierwszych warkach, teraz po 22 bardziej boli. Robiłem przywracanie systemu ale to nie pomogło... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się