PiwneOpinie Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Witam,czy taka "podstawa" piwa świątecznego jest ok? Skleiłem z tego co mam w zapasie. Nad przyprawami jeszcze myślę. Pale Ale 3 kgPilzneński 1,5 kg Caramunich 0,4kg Crystal 160 0,2 kg Carafa III 0,15 kg Palony jęczmień 0,1 kgChcę uzyskać ciemne piwo i za bardzo nie przekombinować ze składem. I najważniejsze pytanie: czy teraz jest odpowiednia pora na warzenie piwa świątecznego, żeby było dobre na początek grudnia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Carafa III 0,15 kg Palony jęczmień 0,1 kg Ale chcesz dodać do zacierania czy filtracji? IMHO zacieranie ćwierć kilo palonych może dać ci popiołowość (i kwaśność). Nie wiem jak lubisz te nuty, ale do świątecznego mi osobiście niespecjalnie pasują. czy teraz jest odpowiednia pora na warzenie piwa świątecznego, żeby było dobre na początek grudnia? To zależy jakich drożdży użyjesz ale generalnie jeśli nie będzie to 12 litrów 20 BLG na drożdżach lagerowych powinno być dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwneOpinie Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Okazało się, że palonego jęczmienia też nie mam. Zostaje Carafa III.Chcę dać na ostatnie 15 minut na zacieranie. 0,15 kg Carafa III będzie ok?Planuję 16 litrów z 17 BLG na US-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 0,15 kg Carafa III będzie ok? Do ale schwarzów (1 i 2) używałem podobnych ilości tego słodu w wersji i nie było problemu. Potem już brałem wersję special. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi