Skocz do zawartości

Prośba o ocenę - Christmas Ale


PiwneOpinie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

czy taka "podstawa" piwa świątecznego jest ok? Skleiłem z tego co mam w zapasie. Nad przyprawami jeszcze myślę.

 

Pale Ale 3 kg
Pilzneński 1,5 kg

Caramunich 0,4kg

Crystal 160 0,2 kg

Carafa III 0,15 kg

Palony jęczmień 0,1 kg

Chcę uzyskać ciemne piwo i za bardzo nie przekombinować ze składem. I najważniejsze pytanie: czy teraz jest odpowiednia pora na warzenie piwa świątecznego, żeby było dobre na początek grudnia?

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

  W dniu 23.08.2017 o 06:53, PiwneOpinie napisał(a):
Carafa III 0,15 kg Palony jęczmień 0,1 kg

Ale chcesz dodać do zacierania czy filtracji? IMHO zacieranie ćwierć kilo palonych może dać ci popiołowość (i kwaśność). Nie wiem jak lubisz te nuty, ale do świątecznego mi osobiście niespecjalnie pasują.

 

 

 

  W dniu 23.08.2017 o 06:53, PiwneOpinie napisał(a):
czy teraz jest odpowiednia pora na warzenie piwa świątecznego, żeby było dobre na początek grudnia?

To zależy jakich drożdży użyjesz ale generalnie jeśli nie będzie to 12 litrów 20 BLG na drożdżach lagerowych powinno być dobrze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

  W dniu 23.08.2017 o 07:21, PiwneOpinie napisał(a):
0,15 kg Carafa III będzie ok?

Do ale schwarzów (1 i 2) używałem podobnych ilości tego słodu w wersji i nie było problemu. Potem już brałem wersję special.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.