anteks Opublikowano 15 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 chińskie rączki pewnie by to za 100 zrobiły... ee za 100 , za 10 a 90 dla pośrednika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 15 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 miałem an myśli 100 ziarenek ryżu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg-orio Opublikowano 15 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 zastanawiam się, dlaczego w Polsce nie da się w Polsce wykonać tego za 200zł poczekam aż się będzie dało Jeśli chodzi o samo moletkowanie, nie uwierzysz ale zacny człowiek, polski rzemieślnik zrobił mi za 10 pln + kilka moich piwek. Inna sprawa, że to nie pierwsza rzecz jaką u niego zamówiłem i nie pierwsze piwka jakie mu sprezentowałem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 miałem an myśli 100 ziarenek ryżu Też myślalem o ziarenkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 15 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 obawiam się że jeszcze taniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 15 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 to za ten ryż co mam w pokoju miałbym kilka palet śrutowników żarty żartami, ale jak człowiek chce zacząć produkcje i popatrzy na to co robią Chińczycy to siada czeka aż mu przejdzie i zostaje pośrednikiem... Dobrze że jeszcze piwa z Chin nie sprowadzamy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 15 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 Dobrze że jeszcze piwa z Chin nie sprowadzamy... ze stu ziarenek ryżu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 16 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 :D:D... my tu cyzelujemy szczegóły techniczne a tymczasem na świecie... ...maszynką do makaronu!!! (sorry, makaron ...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 16 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 :D:D... my tu cyzelujemy szczegóły techniczne a tymczasem na świecie... ...maszynką do makaronu!!! (sorry, makaron ...) było już o tym i tu dowiesz sie jak to wykonać, http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?id=2508 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 16 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 szkoda że nie pokazał słodu po srutowaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 16 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 :)... my tu cyzelujemy szczegóły techniczne a tymczasem na świecie... ...maszynką do makaronu!!! (sorry' date=' makaron ...)[/quote'] było już o tym i tu dowiesz sie jak to wykonać, http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?id=2508 Ten post miał byc żartem... mam maszynkę do makaronu i od 10 lat robię nią WYŁĄCZNIE makaron. Co roku wymieniam w niej zębatki, sprowadzając je od włoskiego producenta, bo więcej nie wytrzymują.... sądzę, że w przypadku słodu to wytrzyma z 5 - 6 razy po 5 kg. A jeśli uwzględnić zabieg "rzeźbienia" wałków wiertłem - to 4, o jakości śrutowania nie wspominając. Dodam, że w tym urządzeniu nie ma łożysk... Pozdrawiam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 16 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 mam maszynkę do makaronu i od 10 lat robię nią WYŁĄCZNIE makaron. Co roku wymieniam w niej zębatki, sprowadzając je od włoskiego producenta, bo więcej nie wytrzymują.... sądzę, że w przypadku słodu to wytrzyma z 5 - 6 razy po 5 kg. A jeśli uwzględnić zabieg "rzeźbienia" wałków wiertłem - to 4, o jakości śrutowania nie wspominając.Dodam, że w tym urządzeniu nie ma łożysk... Pozdrawiam... Jak widzisz zapaleńcom i wizjonerom to nie przeszkadza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 16 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 ...samego mnie kusi, choć nie z maszynki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cipro Opublikowano 27 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2010 To może was zainteresować http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?id=2679&p=3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 28 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Najnowszy nabytek z mysłowickiego targu: Koszt:15zł Wstępnie zmierzona prędkość śrutowania ręcznego: ok 4kg/godz. Mierzona na 0,3kg słodu CaraHell. Przypuszczam, że po konkretnym opanowaniu będzie się dało wycisnąć ze dwa razy więcej. Brak pojemnika już opanowany, do końca roku zdjęcia śmiesznego patentu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 28 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Wstępnie zmierzona prędkość śrutowania ręcznego: ok 4kg/godz. Mierzona na 0,3kg słodu CaraHell. Przypuszczam, że po konkretnym opanowaniu będzie się dało wycisnąć ze dwa razy więcej. Nie chcę martwić... Dokładnie takim sprzętem zaczynałem. 4 czy 5 kg śrutowałem przez 3 godziny. Wkrętarka poprawiła wynik, ale konsekwencją było rozregulowywanie się młynka. Do mielenia kawy dla dwóch osób może jest ok, ale do śrutowania... Pozbawiłem go korby, którą potrzebowałem do innego śrutownika i leży sobie w garażu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 28 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zawsze to lepsze niż młynek do kawy, przynajmniej ręka od trzymania nie boli. A tak się składa, że ostatnio wszystkie słody podstawowe zamówiłem ześrutowane, jedynie specjalne i karmelowe w formie nieśrutowanej. Poza tym cena była dosć przystępna, spodziewałem się, że szału nie będzie. Jutro lub w piątek mielę 2kg pszenicy na wita, zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 28 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Koszt:15zł Wstępnie zmierzona prędkość śrutowania ręcznego: ok 4kg/godz. Mierzona na 0,3kg słodu CaraHell. Przypuszczam, że po konkretnym opanowaniu będzie się dało wycisnąć ze dwa razy więcej. Brak pojemnika już opanowany, do końca roku zdjęcia śmiesznego patentu Przepłaciłeś Bardzo podobny i w podobnym stanie znalazłem na złomie przed świętami. Bez targowania dałem 1zł, ale chyba koleś nie zauważył, że to żeliwo A co do wydajności to, jak pisze @Tomek-Pasieka, szału 'ni ma'. Testowałem na dość twardych słodach (własne) pszenicznych karmelowych, więc na słodach podstawowych powinno iść sprawniej. Z braku innego urządzenia - zakup poczyniłem z myślą o browarze stancjowym, w domu mam, szczęśliwie, śrutownik/gniotownik walcowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Nie mam czasu i inwencji biegać po złomach. Znajdź mi używanego nie zajechanego Porkerta np. za 100zł to biorę od ręki Tak więc, jak widać, lepszy rydz niż nic. ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 A powiedz mi jak w tym urządzeniu jest rozwiązana kwestia regulacji grubości śrutowanego ziarna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Regulacja nakrętką, która znajduje się pomiędzy korbą a korpusem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Regulacja nakrętką, która znajduje się pomiędzy korbą a korpusem. Dokładnie. Gość na targu miał jeszcze inny, podobny, w którym była sprężyna dociskająca "żarno" do korpusu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Dokładnie. Gość na targu miał jeszcze inny, podobny, w którym była sprężyna dociskająca "żarno" do korpusu. A widzisz! To ja mam ten model. Wywaliłem sprężynę i jakoś ten słód wygląda. Z tą sprężyną, nawet przy najszerszej szczelinie (regulowanej poprzez 'mocniejsze' dokręcenie korby), słód mieliło na pył. Zobaczymy przy większym śrutowaniu na stancji po Nowym Roku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kieswy Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Wczoraj, po raz pierwszy śrutowałem podobnym młynkiem. Mała wydajność i stres związany z trwałością plastikowych elementów wiertarki to jedno... Wałek, odsunięty tak aby nie rozcierać ziarna na mąkę, wyciera się w miejscu osadzenia go w korpusie. Zebrana zendra to jakaś dziesiąta milimetra średnicy wałka. Te młynki stworzone są chyba do rozcierania maku lub innych ziaren na drobny pył. Znaczne wysunięcie wałka (by ziarno kruszyć) i dołożenie ciężaru wiertarki, powoduje, że nie pracuje on w osi równoległej do podłoża, wycierając się o korpus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Wczoraj, po raz pierwszy śrutowałem podobnym młynkiem. Mała wydajność i stres związany z trwałością plastikowych elementów wiertarki to jedno... Wałek, odsunięty tak aby nie rozcierać ziarna na mąkę, wyciera się w miejscu osadzenia go w korpusie. Zebrana zendra to jakaś dziesiąta milimetra średnicy wałka. Te młynki stworzone są chyba do rozcierania maku lub innych ziaren na drobny pył. Znaczne wysunięcie wałka (by ziarno kruszyć) i dołożenie ciężaru wiertarki, powoduje, że nie pracuje on w osi równoległej do podłoża, wycierając się o korpus. Podobne spostrzeżenia mam po ręcznym kręceniu. Zmieliłem ~0,5kg karmelowych słodów i wytarcie jest dość widoczne. Po zmieleniu całego zasypu zostanie mi najpewniej sama koba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się