Alexy Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2017 (edytowane) Cześć! Wykombinowałem sobie wczoraj przy niedzieli prosty i tani (nie wiem jeszcze czy dobry!) system zamkniętego transferu piwa po fermentacji do kega. Testy na sucho (a raczej na mokro, z użyciem wody) wypadły całkiem pozytywnie. Czy ktoś z Szanownych kombinował coś takiego? Jakie były efekty z transferem piwa? Co mną kierowało, żeby się tym zająć? Niebawem będę przelewał do kega belgijskiego blonda, którego zamierzam 2 tygodnie lagerować a potem kilka dobrych tygodni potrzymać w kegu w temperaturze pokojowej. W planach niebawem inne belgi, które poleżą jeszcze dłużej. Chcę unikąć przede wszystkim natlenienia. Przy okazji ograniczyć ryzyko infekcji przy rozlewie. Plan jest taki: 1) Wymyty keg napełniam starsanem tak, aby praktycznie nie zostało w nim powietrza 2) Za pomocą CO2 wypycham starsan z kega do innego kega (przyda się na później) 3) Mam w ten sposób zdezynfekowany keg wypełniony CO2 4) Zakładam moją pokrywkę dedykowaną do rozlewu na fermentor z piwem po jego uprzednim cold crashu (szczególnie po dry hoppingu aby wszystko opadło) 5) Pokrywka ma zamocowany zawór ball lock CO2 oraz rurkę od płynu z kega podpiętą do ball locka od płynu (rurka wsunięta przez szczelną gumową uszczelkę) 6) Keg podłączam do mojej rurki za pomocą wężyka z dwiema szybkozłączkami od płynu 7) Otwieram zawór bezpieczeństwa w kegu (aby CO2 mógł się wydostać) 8) Puszczam delikatnie CO2 z butli (aby ciśnienie nie wywaliło mi pokrywki od fermentora) i czekam aż zacznie grawitacyjnie lecieć. 9) Dzięki wpuszczeniu rurki do zlewania przez gumową uszczelkę mam swobodę manewrowania nad osadami. Przezroczysty fermentor pozwala mi widzieć co się dzieje 10) Dopuszczam lekko CO2 aby nie zrobić podciśnienia Poniżej fotki z prób na wodzie oraz kilka wątpliwości. 1) Rozpoczęcie syfonu na wodzie wymagało całkiem sporego ciśnienia, pokrywka była na granicy odskoczenia i nieźle napuchła. Ciekawe czy da radę w ten sposób wypchnąć ciecz o większej gęstości... 2) Chmielenie na zimno - z reguły chmiel na zimno opada mi ładnie na dno, ale jak złapie się jakiś większy paproch to może mi zapchać zawór. Założenie filtra in-line odpada, bo zbyt małe ciśnienie mam dostępne. Edytowane 28 Sierpnia 2017 przez Alexy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Podobny patent... http://www.piwo.org/gallery/image/8783-closed-transfer-from-bucket/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexy Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Podobny patent... http://www.piwo.org/gallery/image/8783-closed-transfer-from-bucket/ Faktycznie - różnica jak widzę jest w tym, że z użyciem kranika. @BretBeermann - jak to się sprawdzało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2017 The main issue with the tap was that I would need to get a different piece of tubing and put a worm clamp over it to keep it on the tap. I'm a bit short on swivel nut barbs right now for the correct tubing so that is my limiting factor. Otherwise, I saw pillowing in the fermentor lid but no issues with the transfer aside from dripping due to poor seal between tubing and spigot. I lost maybe 100 mL in the whole transfer, which wasn't bad considering it was rigged up using what I had on hand and it was my first run-through. Should have no issues next time I want to use my bucket fermentor. I don't use it often since I normally brew smaller batches into a keg and closed transfer out of a fermentation keg is a simple matter. Kula i Alexy 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexy Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Thanks Bret! If only cornies allowed for a full 5 gal batch fermentation this would be a no-brainer for me to start fermentation in kegs.... Let's see how my system will hold on a real beer attempt in 1-2 weeks. I may cut the dip tube a little bit to limit head of liquid and so it would need less pressure to start the siphon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 3 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2017 Na pewno ucięcie rurki pomoże, ale zwykłe przyciśnięcie pokrywy w momencie kiedy zaczyna ją podnosić, zapewne też. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexy Opublikowano 12 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2017 Przelałem pierwszą warkę tym sposobem. Skróciłem uprzednio rurkę i wszystko poszło gładko i zgodnie z planem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 12 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2017 (edytowane) Robię tak od dłuższego czasu tyle że ze szklanych butli do kegów . Mała sugestia , załóż kranik na wężyk spustowy , ponieważ jeżeli zdekantujesz piwo do końca i w rurce poleci CO2 to w kegu zacnie intensywnie pienić się , co w konsekwencji nie potrzebnie zabrudza zaworki czapą piany . A i rurkę mam zagiętą do góry , tak mniej osadu ze dna zbiera . Edytowane 12 Września 2017 przez czeburaszka710 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexy Opublikowano 12 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2017 Dzięki - cenne sugestie. Tutaj akurat miałem 21,5l piwa więc odłączyłem złącze piwne od kega, gdy był już pełen. Reszta poszła do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 1 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2018 hej, pytanko. Skąd wiesz kiedy keg jest już napełniony pod rurkę gazową a nie przelany albo niedolany ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek4251 Opublikowano 20 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2018 Ogolnie łatwo to sprawdzić, wystarczy mieć wagę stawiamy kega i jak bedzie ok 17.5kg to znaczy ze jest dość. Ja tak sprawdzam swoje kegi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 11 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2018 jak zamontowałeś ten dzyndzek gazowy do pokrywy?? ten do którego wpinasz złączkę gazową w wiadrze. Pokaż jakieś zdjęcia ?? Fermentujesz z rurką czy z tym ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się