huhur Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Witam, Jak w temacie, zrobiłem milk stouta (14* blg) na us-05, początkowo miały być s-04 ale niestety ostatnia saszetka nie ruszyła, a nie chcąc wylewać zadałem ładnie zrehydratyzowane us-05. Ruszyła burzliwa, bardzo mozolnie, 2 dzień i bulknie może co godzinę. Moje pytania: 1) czy us-05 dadzą radę przerobić to piwo? 2) jaki będą miały drożdże wpływ na piwo w efekcie końcowym (zakładając, że odfermentuje w ogóle)? 3) jako, że chcę dodać owoców do tego piwa to czy wybór tutaj us-05 (wybór = ostateczność), które zwykle do aipa się daje nie podkreśli np. owocowości? 4) jak to się ma np. do stylów, można zrobić stout'a na innych drożdżach niż np. s-04? jakby ktoś miał jakieś rady to chętnie przyjmę, mam nadzieje, że nie pójdzie w kanał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2017 (edytowane) Za bardzo panikujesz. us05 też się nadadzą do stouta - ot będzie jedynie trochę wytrawniejszy. Jest sporo szczepów o w miarę czystym profilu które można zastosować, lecz fermentisy stosuje się najczęściej bo uchodzą za niezawodne. Edytowane 30 Sierpnia 2017 przez Gość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2017 1) Dadzą 2) To zależy od kilku czynników np. temp fermentacji ,ale ogólnie dają dość czysty profil 3) Patrz pkt 2 4) Drożdże dobierasz żeby uzyskać konkretny efekt, a nie dlatego że tak ma być. 05tki to jedne z lepszych sucharów ze względu na czysty profil i w miare dobre odfermentowanie, imo stouty wychodzą na nich lepiej niż na 04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huhur Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Zobaczę jaki będzie efekt końcowy, dopiero co burzliwa się rozpoczęła... miało to być pierwsze piwko wysłane na konkurs dlatego taka panika... ale z góry dzięki za uspokojenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huhur Opublikowano 10 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2017 Odświeżę temat, jak wspominałem wcześniej, początkowe blg 14* po dwóch tygodniach odfermentowało do... tylko 6*. Dodam, że był tam dodatek laktozy (500g). Co byście radzili dalej? Poczekać, zlewać na cichą czy zadać jakieś drożdże jeszcze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 10 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2017 Czym mierzyłeś? Podaj dokładny zasyp, ewentualnie ile Blg jest z laktozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huhur Opublikowano 11 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2017 Standardowym ballingomierzem, dodam że sprawnym. Wg BeerSmith'a laktoza miała podbić ekstrakt o 1,3* blg. Przyjmując początkowe blg i końcowe to odfermentowało w 64%, trochę mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 11 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2017 no to fakt że nisko, ale w stoutach z reguły zostaje dużo cukrów, mi kilka razy fermentacja się zatrzymywała na podobnym poziomie i było gites. poczekaj jeszcze kilka dni dla pewności, możesz też przenieść fermentor w cieplejsze miejsce - może drożdże się obudzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 11 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2017 Jak zacierales i jaki był zasyp? Jak dowaliłes dużo karmelu to już może być po fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huhur Opublikowano 11 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2017 (edytowane) 1x Ekstrakt jasny niechmielony 1x Ekstrakt ciemny niechmielony Pale Ale 0,35 kg Black Malt 0,35 kg Coffee Malt 0,35 kg Brown Malt 0,25 kg Laktoza 0,5 kg 35 g Marynki 10 g Perle Robiłem kiedyś podobne piwo na podobnym zasypie (więcej Pale Ale było w podstawie), tyle że drożdże ruszyły, i nie było problemu. Zacieranie na słodko w 68* przez 60min potem mash outt 76*. Burzliwa ruszyła i bulkało powoli półtora dnia, temp. początkowo 18 - teraz 21 stopni Edytowane 11 Września 2017 przez huhur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pucekmiszcz Opublikowano 11 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2017 Jak dla mnie jest już po robocie, ale nic się nie stanie jak zostawisz jeszcze na parę dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się