tomasznet Opublikowano 1 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2017 SafAle BE-134 to szczep polecany do szerokiej gamy piw w stylu Saison, charakteryzujący się dość wysokim stopniem przemiany cukrów w alkohol/szybką fermentacją. Pozwala uzyskać owocowy aromat i przyprawowy charakter orzeźwiającego i pijalnego piwa. Estry: 45 ppm, zalecana temperatura fermentacji: 18-28°C, dozowanie: przeciętnie 11.5 g na 20 litrów piwa Opakowanie zawiera: 11,5 g w saszetce. Proszę o opinie odnośnie tego szczepu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meo098 Opublikowano 2 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2017 Robię właśnie na nich Saisona. Fermentuje w 24°C. Zobaczymy czy to nie za dużo dla nich. Dam znać wkrótce o efektach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 2 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2017 Obiecałeś... pamiętaj :))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meo098 Opublikowano 16 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2017 Ekstrakt początkowy 12,5 BLG. Temperatura fermentacji 24°C. Po dwóch tygodniach zeszło do 1 BLG. Po trzech tygodniach chciałem butelkować, ale jeszcze wali siarą (faktycznie drożdże do Saisona produkują wiele siary) , wiec zlałem jednak na cichą i poczekam kolejne dwa tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 16 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2017 (edytowane) Siarki nie ma co się bać, w butelkach by się również zredukowała. Próbowałeś jakie w smaku bylo piwo? Edytowane 16 Października 2017 przez Versaar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meo098 Opublikowano 16 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2017 W smaku wszystko w porządku. Typowy Saison. Dodatkowo dodany był wrzos i werbena, których zbytnio nie wyczuwam. Zobaczę i napiszę jaki będzie finalny efekt po nagazowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meo098 Opublikowano 31 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2017 Dnia 16.10.2017 o 11:57, meo098 napisał: Ekstrakt początkowy 12,5 BLG. Temperatura fermentacji 24°C. Po dwóch tygodniach zeszło do 1 BLG. Po trzech tygodniach chciałem butelkować, ale jeszcze wali siarą (faktycznie drożdże do Saisona produkują wiele siary) , wiec zlałem jednak na cichą i poczekam kolejne dwa tygodnie. Mała korekta. Po trzech tygodniach nie zlałem na cichą, bo kranik mi przeciekał, wiec zabutelkowałem od razu. Po dwóch tygodniach od butelkowania siarka odeszła w zapomnienie (może zostały jakieś szczątkowe ilości). Polecam bardzo te drożdże. Dają bardzo dobre rezultaty, zarówno jeśli chodzi o smak i zapach gotowego piwa Jestem ciekaw jaki dają efekt w wyższych/niższych temperaturach fermentacji. opeciarz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 23 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2020 U mnie te drożdże na dwóch warkach odfermentowały ponad 95%. Co do siarki jak wyżej pisali to u mnie wgl jej nie było, fermentowałem w pokoju w którym śpię i nie czułem jej. Co do smaku to nic nie powiem narazie ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tenebri Opublikowano 20 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2021 Robiłem również Saisona na dych drożdżach. Temperatura fermentacji ok 24-25°C. Po 2 tygodniach z 12blg spadło do 1 blg i przelałem na cichą. Po tygodniu zabutelkowałem. Tydzień po zabutelkowaniu otworzyłem jedną butelkę. Gaz już był ale pojawił się też zapach siarki, którego wcześniej nie było. Wiadomo świeże piwko jeszcze dużo przed nim..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tenebri Opublikowano 1 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2021 Po prawie 4 tygodniach od zabutelkowania w moim Saisonie zapach siarki znikł piwo zaczyna nabierać charakteru ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 8 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2021 Po jakim czasie zredukowała się wam siarka w butelkach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 3 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2021 Uzyskał ktoś banany takie jak w weizenach fermentując tymi drożdżami w wysokich temperaturach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się