Hemel Opublikowano 3 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2017 Witam szanownych Piwowarów! Nastawiłem swoją pierwszą warkę- brewkit Coopersa Australian Pale Ale. Drożdże z paczki. Fermentacja burzliwa trwała 8 dni w temperaturze 18 stopni. (temp. brzeczki). Zlałem brzeczkę na fermentację cichą do drugiego fermentora. Zauważyłem, że piwo jest bardzo nagazowane- takie bym chciał mieć finalnie:) dzisiaj, po 3 dniach na cichej, jest to samo. Dodam też, że gaz nie ucieka rurką, a pokrywa od pojemnika jest nabrzmiała i dopiero po jej naciśnięciu gaz ma ujście. Wyjeżdżam na tygodniowy urlop i tu moje pytanie- czy piwo wygazuje? czy po powrocie mogę je rozlać, nawet jeśli będzie gazowane? Co wtedy z surowcem do refermentacji? dzięki z góry za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hemel Opublikowano 3 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2017 zapomniałem dodać- blg początkowe 12 stopni, końcowe 3.5. Przez ten tydzień chmielę jeszcze na zimno chmielem Vic Secret Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 3 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2017 Wyjeżdżam na tygodniowy urlop i tu moje pytanie- czy piwo wygazuje? Tak wygazuje się. Nie całkowicie, ale w większości. Nagazuje się w czasie refermentcji, no i refermentacja jest także jednym ze sposobów konserwacji piwa. czy po powrocie mogę je rozlać, nawet jeśli będzie gazowane? Co wtedy z surowcem do refermentacji? Jeżeli fermentacja będzie zakończona, to możesz rozlewać, ale spokojnie. Nie śpiesz się z rozlewem. Surowiec do refermentacji dajesz normalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hemel Opublikowano 3 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2017 ok, dzięki, tak zrobię po prostu bałem się przegazowania, już kiedyś miałem strzelaninę w garażu przez nadmiernie nagazowany cydr:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 3 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2017 Ilość surowca do refermentacji obliczasz biorąc pod uwagę temperaturę w jakiej fermentowało piwo. Przegazowanie może wynikać z za dużej ilości surowca do refermentacji, złego jego rozmieszania, niedofermentowania, lub infekcji. Hemel i deep floyd 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się