JanuszMyszyński Opublikowano 5 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2017 Koledzy. 3 tygodnie temu zlałem RIS-a na cichą z płatkami dębowymi. Kwestia jest tego typu, że w czwartek zaczyna mi się w domu poważny remont i nie ma szans na odpowiednie warunki do butelkowania przez około miesiąc. Czy lepiej zrobić to teraz [chodzi głównie o to, czy płatki zdążyły zrobić swoje], czy może postać jeszcze miesiąc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pucekmiszcz Opublikowano 5 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2017 Koledzy. 3 tygodnie temu zlałem RIS-a na cichą z płatkami dębowymi. Kwestia jest tego typu, że w czwartek zaczyna mi się w domu poważny remont i nie ma szans na odpowiednie warunki do butelkowania przez około miesiąc. Czy lepiej zrobić to teraz [chodzi głównie o to, czy płatki zdążyły zrobić swoje], czy może postać jeszcze miesiąc? W wykładzie Czesława Dziełaka o płatkach i kostkach dębowych było mówione że płatki oddają smak do miesiąca, 3 tygodnie powinny wystarczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 5 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2017 Powinno już wystarczyć. Mój RIS był leżakowany z płatkami 2 tygodnie (40g płatków uprzednio macerowanych przez 3 tygodnie w bourbonie na 14L). Po 5 miesiącach jest już praktycznie ułożone (początkowo to były panele podłogowe w płynie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 5 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2017 Zależy ile płatków, ale raczej już styknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi