Jump to content

Jak długo RIS na płatkach?


Recommended Posts

Koledzy. 3 tygodnie temu zlałem RIS-a na cichą z płatkami dębowymi. Kwestia jest tego typu, że w czwartek zaczyna mi się w domu poważny remont i nie ma szans na odpowiednie warunki do butelkowania przez około miesiąc. Czy lepiej zrobić to teraz [chodzi głównie o to, czy płatki zdążyły zrobić swoje], czy może postać jeszcze miesiąc?     

Link to comment
Share on other sites

Koledzy. 3 tygodnie temu zlałem RIS-a na cichą z płatkami dębowymi. Kwestia jest tego typu, że w czwartek zaczyna mi się w domu poważny remont i nie ma szans na odpowiednie warunki do butelkowania przez około miesiąc. Czy lepiej zrobić to teraz [chodzi głównie o to, czy płatki zdążyły zrobić swoje], czy może postać jeszcze miesiąc?     

 

W wykładzie Czesława Dziełaka o płatkach i kostkach dębowych było mówione że płatki oddają smak do miesiąca, 3 tygodnie powinny wystarczyć ;)

Link to comment
Share on other sites

Powinno już wystarczyć. Mój RIS był leżakowany z płatkami 2 tygodnie (40g płatków uprzednio macerowanych przez 3 tygodnie w bourbonie na 14L). Po 5 miesiącach jest już praktycznie ułożone (początkowo to były panele podłogowe w płynie).

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.