JanuszMyszyński Posted September 5, 2017 Share Posted September 5, 2017 Koledzy. 3 tygodnie temu zlałem RIS-a na cichą z płatkami dębowymi. Kwestia jest tego typu, że w czwartek zaczyna mi się w domu poważny remont i nie ma szans na odpowiednie warunki do butelkowania przez około miesiąc. Czy lepiej zrobić to teraz [chodzi głównie o to, czy płatki zdążyły zrobić swoje], czy może postać jeszcze miesiąc? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pucekmiszcz Posted September 5, 2017 Share Posted September 5, 2017 Koledzy. 3 tygodnie temu zlałem RIS-a na cichą z płatkami dębowymi. Kwestia jest tego typu, że w czwartek zaczyna mi się w domu poważny remont i nie ma szans na odpowiednie warunki do butelkowania przez około miesiąc. Czy lepiej zrobić to teraz [chodzi głównie o to, czy płatki zdążyły zrobić swoje], czy może postać jeszcze miesiąc? W wykładzie Czesława Dziełaka o płatkach i kostkach dębowych było mówione że płatki oddają smak do miesiąca, 3 tygodnie powinny wystarczyć Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikeyy Posted September 5, 2017 Share Posted September 5, 2017 Powinno już wystarczyć. Mój RIS był leżakowany z płatkami 2 tygodnie (40g płatków uprzednio macerowanych przez 3 tygodnie w bourbonie na 14L). Po 5 miesiącach jest już praktycznie ułożone (początkowo to były panele podłogowe w płynie). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted September 5, 2017 Share Posted September 5, 2017 Zależy ile płatków, ale raczej już styknie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts