Stasiek Opublikowano 16 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 Jak długo można przechowywać otwartą puszkę z ekstraktem słodowym? Otworzyłem przy butelkowaniu koźlaka (3 tyg temu) małą puszkę ekstraktu barwiącego i stoi otwarta w lodówce. Zastanawiam się jak długo może tam stać zanim się nie zepsuje? A może jakoś inaczej to przechować? Myślałem nad tym żeby przelać do woreczków na lód i zamrozić... Ew. rozcieńczyć najpierw trochę (np 1/2) bo przelać taką smołę nie byłoby łatwo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 16 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 (edytowane) Jak długo można przechowywać otwartą puszkę z ekstraktem słodowym?Otworzyłem przy butelkowaniu koźlaka (3 tyg temu) małą puszkę ekstraktu barwiącego i stoi otwarta w lodówce. Zastanawiam się jak długo może tam stać zanim się nie zepsuje? A może jakoś inaczej to przechować? Myślałem nad tym żeby przelać do woreczków na lód i zamrozić... Ew. rozcieńczyć najpierw trochę (np 1/2) bo przelać taką smołę nie byłoby łatwo... Ze względu na bardzo wyskie stężenie cukrów w ekstrakcie myślę, że spokojnie można go uznać za produkt o wysokiej trwałości. Kilka miesięcy bez najmniejszych problemów wytrzyma. Trzeba tylko szczelnie zamknąć, żeby nie zaabsorbował zapachów z lodówki. Mrożenie to IMO przerost formy. Edytowane 16 Marca 2010 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 16 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 Jak długo można przechowywać otwartą puszkę z ekstraktem słodowym?Otworzyłem przy butelkowaniu koźlaka (3 tyg temu) małą puszkę ekstraktu barwiącego i stoi otwarta w lodówce. Zastanawiam się jak długo może tam stać zanim się nie zepsuje? A może jakoś inaczej to przechować? Myślałem nad tym żeby przelać do woreczków na lód i zamrozić... Ew. rozcieńczyć najpierw trochę (np 1/2) bo przelać taką smołę nie byłoby łatwo... Ja kanister z resztką ekstraktu pszenicznego przechowuję w temp. pokojowej jakieś 5 lat. Używam go na startery. Mrozić nie trzeba. Ja bym czystą łyżką przełożył do słoika i trzymał w ciemnej szafce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 16 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 (edytowane) Trzeba tylko szczelnie zamknąć, żeby nie zaabsorbował zapachów z lodówki. Ciężko szczelnie zamknąć raz otwartą puszkę. Owinąłem w reklamówkę, ale ciężko to nazwać szczelnym zamknięciem. Chyba rzeczywiście przełożę do jakiegoś słoika... Edytowane 16 Marca 2010 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 16 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 Trzeba tylko szczelnie zamknąć' date=' żeby nie zaabsorbował zapachów z lodówki.[/quote']Ciężko szczelnie zamknąć raz otwartą puszkę. Owinąłem w reklamówkę, ale ciężko to nazwać szczelnym zamknięciem. Chyba rzeczywiście przełożę do jakiegoś słoika... Użyj worka do mrożonek, jest mocny i szczelny. Możesz też, jak poradził Kopyr, przelać do jakiegoś słoja (oczywiście po podgrzaniu, żeby lało się jakoś sensownie szybko). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 Mnie podpleśniał przy otworze, po 2 miesiącach przechowywania w piwnicy (wilgotność 80%), temp. 15°C niepełnego kanistra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 Mnie podpleśniał przy otworze, po 2 miesiącach przechowywania w piwnicy (wilgotność 80%), temp. 15°C niepełnego kanistra. Nie no suche i ciemne miejsce, to jest niezbędne minimum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi