garcek Opublikowano 13 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2017 Witam Fermentacja burzliwa mojego milky stouta powoli dobiega konca. Chcialbym troche urozmaicic smak i dodac cos na cicha. Wedlug przepisu mam dorzucic 500 g wiorkow czekoladowych pod koniec fermentacji. Mysle zeby dodac rowniez swiezo zrobionego espresso i troche ekstraktu z wanilii. Jak myslicie ile tego dorzucic?? Myslalem o 200 ml espresso i lyzeczce ekstraktu. Mam okolo 22 litrow w fermentorze. Czy musze tez jakos przygotowac ten ekstrakt zeby nie zepsul piwa czy moge go poprostu wlac do fermentora?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown000 Opublikowano 14 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 Hej, Postaram się być delikatny. Jako nowy piwowar i nie tylko ty ale jest to dość powszechne, każdy ma ochotę wrzucić jak najwięcej i czego się tylko da. Postaraj się ograniczyć ten dziki popęd. Aby odpowiedzieć na twoje pytania. Co masz na myśli mówiąc "wiórki czekoladowe" ? Jeśli to jest śruta kakaowa to spoko, ale jeśli jest to jakaś czekolada to jest szansa że zawiera tłuszcze, a w takim wypadku ...... (zapraszam do czytania forum) Jeśli chodzi o espresso to tutaj nie ma filozofii, wlewasz już zaparzone albo jak chcesz całe ziarna, też możesz. Ekstrakt z wanilii - może jestem jakimś ortodoksem, ale skoro robisz własne piwo czemu chcesz dodawać do niego chemii ? Nie jestem za wlewaniem ekstraktów smakowych do piwa wole naturalną wanilinie jak już. Na twoim miejscu zrobił bym zwykłego milk stouta, a jak bardzo chcesz już coś dodać to ta kawa i tyle. Jak coś wybuchnie ci w twarz albo zakazi się to nie będziesz wiedział w którym momencie, co się stało. Na początku polecam nie dodawanie niczego. Nabierzesz wprawy - zacznij eksperymenty. Powodzenia. Piter88, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO i Łyskacz 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 14 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 Tak jak przedmówca pisze, dodaj ziaren świeżo palonej dobrej kawy i nic więcej nie potrzeba, wyjdzie świetne piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garcek Opublikowano 14 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 Dzieki za podpowiedz. Te wiorki to kakaowe jednak sa takze chyba bedzie ok. No pewnie za bardzo sie rozpedzilem. Piwko wychodzi jak narazie dobre i moze faktycznie nie ma sensu zbytnio kombinowac. Jak sie zepsuje to potem moge tego zalowac. Dzieki wielkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się