Marek Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 Witam! Będąc w Anglii piłem takie cudowne piwko o nazwie Newcastle. Wiem, że jest to odmiana Pale Ale. Pytanie czy ktoś domyśla się jaki skład ma to piwo? Chciałbym spróbować odwzorować je w domu. Makaron, może masz jakiś pomysł?:> Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 Newcastle nie jest pale ale, a brown ale, a w szczególności Northern Brown Ale Najbliżej Newcaste (są dużo lepsze brown ale niż ta masówka ) wyszedł mi z tej receptury http://www.piwo.org/forum/p14027-17-03-2009-15-44-37.html#p14027. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Opublikowano 17 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 Dzięki wielkie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Opublikowano 17 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 teraz tylko na lokalne surowce przerobie przepis:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 teraz tylko na lokalne surowce przerobie przepis:) Jeśli miałbyś jednak kaprys uwarzyć na oryginalnych surowcach, dzięki ofercie Twojego Browaru możesz to zrobić. Od jakiegoś czasu mają w ofercie słody angielskiej słodowni podłogowej Warminster. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Opublikowano 17 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 "Wow!" jakby to krzyknął Książe Karol;) Następne zakupy zrobię w tym sklepie, teraz skusiłem sie na patrykowe promocje w innym sklepie:) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 "Wow!" jakby to krzyknął Książe Karol;) Jakoś nie potrafię sobie tego wyobrazić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 Mapajak kiedyś wrzucił przepis na Newcastle Brown Ale z książki Clonebrews. Nie testowałem przepisu, ale przekleję go tutaj: OG 12 Blg, Fg 3,5 Blg, IBU 26, alk. 4,7% obj. Słody (w kg na 18,9 l piwa) 4,0 British pale 0,57 karmelowy 145 EBC 0,57 czekoladowy 0,28 barwiący zacieranie 90 min w temp. 65 st.C chmielenie: 20g Target 8%AA - 60 minut 14g East Kent Golding - na 15 min przed końcem mech irlandzki 5 ml - 15 min przed końcem gotowania drożdże: Wyeast 1098 British ale lub 1028 Londan ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 Mapajak kiedyś wrzucił przepis na Newcastle Brown Ale z książki Clonebrews. Nie testowałem przepisu, ale przekleję go tutaj: OG 12 Blg, Fg 3,5 Blg, IBU 26, alk. 4,7% obj. Słody (w kg na 18,9 l piwa) 4,0 British pale 0,57 karmelowy 145 EBC 0,57 czekoladowy 0,28 barwiący zacieranie 90 min w temp. 65 st.C chmielenie: 20g Target 8%AA - 60 minut 14g East Kent Golding - na 15 min przed końcem mech irlandzki 5 ml - 15 min przed końcem gotowania drożdże: Wyeast 1098 British ale lub 1028 Londan ale Jeśli to na być po pół kg czekoladowego i karmelowego i do tego barwiacy to piwo wyjdzie czarne jak smoła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 29 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2010 (edytowane) Z tego co ja słyszałem, NewCastle jest właściwie mieszanką dwóch piw: Old Ale i Amber Ale które mieszają w browarze w prorcji 2/3, taką mają tradycję. W magazynie BYO w wydaniu "150 Classic Clone Recipes" jest receptura na klona, ale tak jak w browarze, jest receptura na 2 piwa, które potem musisz wymieszać. Oczywiście Old Ale musi odleżeć co najmniej pół roku-rok, co jeszcze bardziej komplikuje sprawę. Tutaj jest receptura na NewCastle, która jest połączeniem tych dwóch receptur z BYO: http://www.homebrewtalk.com/f67/aberdeen-brown-ale-newcastle-clone-ag-36912/ Gość po prostu "pomieszał" składniki w proporcji 3/5, uwarzył to piwo i porównał z oryginałem. Twierdzi, że smak jest bardzo podobny. Ze zdjęć widać, że kolor jest dokładnie taki sam, chociasz jego klon ma więcej piany (szklanka po lewej stronie to klon, po prawej jest oryginał). BTW, gościu twiedzi też że w jego opinii kluczowym składnikiem receptury są drożdże Whitbread Ale (Wyeast Labs #1099). Edytowane 29 Lipca 2010 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 30 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2010 Mapajak kiedyś wrzucił przepis na Newcastle Brown Ale z książki Clonebrews. Nie testowałem przepisu' date=' ale przekleję go tutaj: OG 12 Blg, Fg 3,5 Blg, IBU 26, alk. 4,7% obj. Słody (w kg na 18,9 l piwa) 4,0 British pale 0,57 karmelowy 145 EBC 0,57 czekoladowy 0,28 barwiący zacieranie 90 min w temp. 65 st.C chmielenie: 20g Target 8%AA - 60 minut 14g East Kent Golding - na 15 min przed końcem mech irlandzki 5 ml - 15 min przed końcem gotowania drożdże: Wyeast 1098 British ale lub 1028 Londan ale[/quote'] Jeśli to na być po pół kg czekoladowego i karmelowego i do tego barwiacy to piwo wyjdzie czarne jak smoła. W powyższych ilościach jest o jedno zero po przecinku za mało. Ma być 57g crystal 55 Lov, 57g chocolate i 28g black. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się