Skocz do zawartości

Newcastle


Marek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

 

Będąc w Anglii piłem takie cudowne piwko o nazwie Newcastle. Wiem, że jest to odmiana Pale Ale.

Pytanie czy ktoś domyśla się jaki skład ma to piwo? Chciałbym spróbować odwzorować je w domu.

 

Makaron, może masz jakiś pomysł?:>

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Newcastle nie jest pale ale, a brown ale, a w szczególności Northern Brown Ale

Najbliżej Newcaste (są dużo lepsze brown ale niż ta masówka :) ) wyszedł mi z tej receptury http://www.piwo.org/forum/p14027-17-03-2009-15-44-37.html#p14027.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

teraz tylko na lokalne surowce przerobie przepis:)

Jeśli miałbyś jednak kaprys uwarzyć na oryginalnych surowcach, dzięki ofercie Twojego Browaru możesz to zrobić. Od jakiegoś czasu mają w ofercie słody angielskiej słodowni podłogowej Warminster.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

"Wow!" jakby to krzyknął Książe Karol;)

 

Następne zakupy zrobię w tym sklepie, teraz skusiłem sie na patrykowe promocje w innym sklepie:)

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mapajak kiedyś wrzucił przepis na Newcastle Brown Ale z książki Clonebrews. Nie testowałem przepisu, ale przekleję go tutaj:

 

OG 12 Blg, Fg 3,5 Blg, IBU 26, alk. 4,7% obj.

 

Słody (w kg na 18,9 l piwa)

4,0 British pale

0,57 karmelowy 145 EBC

0,57 czekoladowy

0,28 barwiący

 

zacieranie 90 min w temp. 65 st.C

 

chmielenie:

20g Target 8%AA - 60 minut

14g East Kent Golding - na 15 min przed końcem

 

mech irlandzki 5 ml - 15 min przed końcem gotowania

 

drożdże: Wyeast 1098 British ale lub 1028 Londan ale

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mapajak kiedyś wrzucił przepis na Newcastle Brown Ale z książki Clonebrews. Nie testowałem przepisu, ale przekleję go tutaj:

 

OG 12 Blg, Fg 3,5 Blg, IBU 26, alk. 4,7% obj.

 

Słody (w kg na 18,9 l piwa)

4,0 British pale

0,57 karmelowy 145 EBC

0,57 czekoladowy

0,28 barwiący

 

zacieranie 90 min w temp. 65 st.C

 

chmielenie:

20g Target 8%AA - 60 minut

14g East Kent Golding - na 15 min przed końcem

 

mech irlandzki 5 ml - 15 min przed końcem gotowania

 

drożdże: Wyeast 1098 British ale lub 1028 Londan ale

Jeśli to na być po pół kg czekoladowego i karmelowego i do tego barwiacy to piwo wyjdzie czarne jak smoła.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Z tego co ja słyszałem, NewCastle jest właściwie mieszanką dwóch piw: Old Ale i Amber Ale które mieszają w browarze w prorcji 2/3, taką mają tradycję.

 

W magazynie BYO w wydaniu "150 Classic Clone Recipes" jest receptura na klona, ale tak jak w browarze, jest receptura na 2 piwa, które potem musisz wymieszać. Oczywiście Old Ale musi odleżeć co najmniej pół roku-rok, co jeszcze bardziej komplikuje sprawę.

 

Tutaj jest receptura na NewCastle, która jest połączeniem tych dwóch receptur z BYO:

 

http://www.homebrewtalk.com/f67/aberdeen-brown-ale-newcastle-clone-ag-36912/

 

Gość po prostu "pomieszał" składniki w proporcji 3/5, uwarzył to piwo i porównał z oryginałem. Twierdzi, że smak jest bardzo podobny. Ze zdjęć widać, że kolor jest dokładnie taki sam, chociasz jego klon ma więcej piany (szklanka po lewej stronie to klon, po prawej jest oryginał).

 

BTW, gościu twiedzi też że w jego opinii kluczowym składnikiem receptury są drożdże Whitbread Ale (Wyeast Labs #1099).

Edytowane przez scooby_brew
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mapajak kiedyś wrzucił przepis na Newcastle Brown Ale z książki Clonebrews. Nie testowałem przepisu' date=' ale przekleję go tutaj:

 

OG 12 Blg, Fg 3,5 Blg, IBU 26, alk. 4,7% obj.

 

Słody (w kg na 18,9 l piwa)

4,0 British pale

0,57 karmelowy 145 EBC

0,57 czekoladowy

0,28 barwiący

 

zacieranie 90 min w temp. 65 st.C

 

chmielenie:

20g Target 8%AA - 60 minut

14g East Kent Golding - na 15 min przed końcem

 

mech irlandzki 5 ml - 15 min przed końcem gotowania

 

drożdże: Wyeast 1098 British ale lub 1028 Londan ale[/quote']

Jeśli to na być po pół kg czekoladowego i karmelowego i do tego barwiacy to piwo wyjdzie czarne jak smoła.

W powyższych ilościach jest o jedno zero po przecinku za mało. Ma być 57g crystal 55 Lov, 57g chocolate i 28g black.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.