eltomek Opublikowano 18 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2017 (edytowane) Witam, Chciałbym uwarzyć coś na wzór Czarnej Polewki z browaru Łańcut. Parametry: OG: 13,5 P IBU: 35 Wstępnie po skompilowaniu pierwszego przepisu z https://byo.com/hops/item/2815-oatmeal-stout-style-profile oraz etykiety wzorcowego piwa wyszło mi coś takiego: Strzegom Pale Ale - 3,8kg (72%) Płatki owsiane - 0,5kg (9%) Strzegom Czekoladowy 1200 - 0,3kg (6%) Strzegom Monachijski I - 0,25kg (5%) Weyermann Caraaroma - 0,25kg (5%) Strzegom Jęczmień prażony - 0,2kg (4%) Iunga 12,5% AK na 60 minut Drożdże Fermentum Mobile FM13 Irlandzkie ciemności Będzie z tego dobre piwo? Edytowane 18 Września 2017 przez eltomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karolus Opublikowano 21 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2017 Co do oceny składników to się nie podejmuje, ale jeśli na etykiecie masz chmiel magum, to ja bym w pierwszym podejściu tego się trzymał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 21 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2017 Zostaw Iunge, chmiel w tym stylu jest gdzieś tam z tylu. Dla mnie wygląda całkiem spoko, dałbym więcej płatków owsianych. I nie wiem po co te 0.25 monacha. Gdzieś jakąś resztkę masz, że dorzucasz czy to jakiś głębszy cel? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eltomek Opublikowano 25 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2017 Dnia 9/21/2017 o 07:32, Skajo napisał: Zostaw Iunge, chmiel w tym stylu jest gdzieś tam z tylu. Dla mnie wygląda całkiem spoko, dałbym więcej płatków owsianych. I nie wiem po co te 0.25 monacha. Gdzieś jakąś resztkę masz, że dorzucasz czy to jakiś głębszy cel? Iunga zostaje, lubię ją, jest neutralna i daje bardzo fajną goryczkę. Monachijskiego wrzuciłem na podbicie słodowości, ale chyba faktycznie nie pasuje do stylu i może Pale Ale i Caraaroma zrobią robotę, wywalę go zatem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się