Jump to content

Stout owsiany a'la Czarna Polewka


eltomek

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym uwarzyć coś na wzór Czarnej Polewki z browaru Łańcut.

 

Parametry:

OG: 13,5 P

IBU: 35

 

Wstępnie po skompilowaniu pierwszego przepisu z https://byo.com/hops/item/2815-oatmeal-stout-style-profile oraz etykiety wzorcowego piwa wyszło mi coś takiego:

  • Strzegom Pale Ale - 3,8kg (72%)
  • Płatki owsiane - 0,5kg (9%)
  • Strzegom Czekoladowy 1200 - 0,3kg (6%)
  • Strzegom Monachijski I - 0,25kg (5%)
  • Weyermann Caraaroma - 0,25kg (5%)
  • Strzegom Jęczmień prażony - 0,2kg (4%)
  • Iunga 12,5% AK na 60 minut
  • Drożdże Fermentum Mobile FM13 Irlandzkie ciemności

 

Będzie z tego dobre piwo? :)

Edited by eltomek
Link to comment
Share on other sites

Zostaw Iunge, chmiel w tym stylu jest gdzieś tam z tylu. Dla mnie wygląda całkiem spoko, dałbym więcej płatków owsianych. I nie wiem po co te 0.25 monacha. Gdzieś jakąś resztkę masz, że dorzucasz czy to jakiś głębszy cel?

Link to comment
Share on other sites

Dnia 9/21/2017 o 07:32, Skajo napisał:

Zostaw Iunge, chmiel w tym stylu jest gdzieś tam z tylu. Dla mnie wygląda całkiem spoko, dałbym więcej płatków owsianych. I nie wiem po co te 0.25 monacha. Gdzieś jakąś resztkę masz, że dorzucasz czy to jakiś głębszy cel?

Iunga zostaje, lubię ją, jest neutralna i daje bardzo fajną goryczkę.

Monachijskiego wrzuciłem na podbicie słodowości, ale chyba faktycznie nie pasuje do stylu i może Pale Ale i Caraaroma  zrobią robotę, wywalę go zatem.

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.