Welflon Opublikowano 20 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 Jak w tytule. Uwarzylem juz kilka swoich warek i czasami mam problem ze piwo po okolo miesiacu lezakowania w butelce wylatuje z butelki po otwarciu w postaci piany (zdarzylo mi sie tylko na piwach gornej fermentacji) po otwarciu poprostu powstaje fontanna z piany i pół piwa ucieka. Zastanawia mnie co jest przyczyną. Dodam ze nie w kazdej z butelek tak jest. Wiec moze ilosc cukru przy butelkowaniu? Moze robie nieodpowiednie przerwy w wysladzaniu slodu? Robie przerwy 52°C - 5min 64°C-50-60min 72°C-30min i mashout w 78°C. Ma ktos pomysl albo jakies doswiadczenie? Z gory dzieki Stolarz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 20 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 (edytowane) 1. Przerwana fermentacja 2. Zła temperatura fermentacji (patrz 1) 3. Infekcja 4. Za dużo cukru przy refermentacji 5. Dużo osadu (np. chmiel) To są chyba najczęstsze przyczyny. Edytowane 20 Września 2017 przez Daniel / Gruby Stefan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piter88 Opublikowano 20 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 5. Nieprawidłowe rozmieszanie cukru przy butelkowaniu jeśli robisz syrop, 6. Infekcja tylko w niektórych butelkach (nieprawidłowa dezynfekcja butelek), 7. Drobiny chmielu w butelce jeśli to były piwa chmielone na zimno i źle przefiltrowałeś, sposób zacierania albo wysładzania nie mają wpływu na wylatanie piwa z butelek DanielN 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Welflon Opublikowano 20 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 Hmm syropu nie używam, dodaje cukier przez miarke ale wiadomo. Różnie sie do niej nabierze cukru. Butelki nie maja widocznych zanieczyszczeń i dodatkowo butelki przed samym butelkowaniem plukam rozcienczonym chemipro oxi ale infekcja zawsze jest mozliwa. Akurat ostatnia warka nie byla chmielona na zimno hmm Fermentacje chyba odpowiednio zrobilem tak z 20°C na gorma fermentacje to powinno być okej i aktywna przez 10 dni potem cicha tez 10 tak ze z 15 blg zostało 3 blg. Jeszcze jakieś pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piter88 Opublikowano 20 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 Jak zwykle: cichą możesz pomijać jeśli nie chmielisz na zimno lub nie dodajesz dodatków butelkuj następnym razem po sprawdzeniu czy w ciągu 3/kilku dni na burzliwej nie zmieniło się blg a nie po jakiejś określonej ilości dni. Mogłeś zabutelkować przy 3 a w butelkach odfermentowało jeszcze trochę + cukier do refermentacji i jest fontanna. Temperatura trochę za wysoka bo proces fermentacji to proces egzotermiczny czyli piwo jest cieplejsze niż te 20°C = niepożądane (zazwyczaj) produkty fermentacji. Welflon 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 20 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 A ja obstawiam zasyfiałe butelki Jeśli nie były przepłukane i zalągł się tam grzyb to raczej ciężko usunąć tylko je myjąc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Welflon Opublikowano 20 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 Pisalem ze butelki nie maja widocznych zanieczyszczen a dla bezpieczenstwa przed butelkowaniem plucze środkiem czyszczacym. jarkus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 20 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 Nie muszą mieć widocznych zanieczyszczeń A to czym Ty płuczesz to nie jest środek czyszczący a dezynfekujący Środkiem czyszczącym było by NAOH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Welflon Opublikowano 20 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 dzieki za wskazówki piter zlewam na cicha dla bezpieczenstwa przed granatami bo wtedy widze czy wieko fermentora unosi sie od co2 czy nie. Sorka, chemi pro oxi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Welflon Opublikowano 20 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 Nie muszą mieć widocznych zanieczyszczeń A to czym Ty płuczesz to nie jest środek czyszczący a dezynfekujący Środkiem czyszczącym było by NAOH Jezeli mam jakies butelki brudne to czyszcze mechanicznie (wiertara i szczota) potem zalewam chemi pro oxi na jakies 10 min i plucze na koniec. Potem przed samym butelkowaniem tez plucze chemi pro oxi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 20 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 (edytowane) 1 godzinę temu, Welflon napisał: Dodam ze nie w kazdej z butelek tak jest. To wyklucza infekcję podczas fermentacji a wskazuje na infekcję po zabutelkowaniu lub drobiny chmielu co wyeliminowałeś Sam lub złe wymieszanie cukru przy re-fermentacji(co też odpada jeżeli dodajesz cukru miarką bezpośrednio do butelek) . Może też jak kolega wyżej pisał fermentacja Ci utknęła (ale to byś miał fontannę we wszystkich piwach z warki) Zmienną w tym wszystkim są butelki. Edytowane 20 Września 2017 przez morfitru75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piter88 Opublikowano 20 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 Unoszenie się wieka nie jest wyznacznikiem zakończenia fermentacji W fermentującym piwie przy określonej temperaturze masz rozpuszczone trochę CO2. Zmienisz temperature, poruszasz piwem, CO2 się ulotni - wieko się uniesie. Jaką daje Ci to informacje o zakończeniu fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Welflon Opublikowano 20 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 Unoszenie się wieka nie jest wyznacznikiem zakończenia fermentacji W fermentującym piwie przy określonej temperaturze masz rozpuszczone trochę CO2. Zmienisz temperature, poruszasz piwem, CO2 się ulotni - wieko się uniesie. Jaką daje Ci to informacje o zakończeniu fermentacji? No jezeli piwo jest zlane na cicha to na poczatku wieko sie uniesie. Wypuszczam co2 bo lepiej zebym sam to zrobil nizeli samo mialo by sobie wyleciec z hukiem potem piwo stoi te 10 dni i widac ze nic sie nie dzieje i nikt piwa nie rusza a temp nie jest jednolita kazdego dnia, rozni sie o 1-2 stopnie. Po tym ze nic sie nie dzieje stwierdzam ze fermentacja ustala To wyklucza infekcję podczas fermentacji a wskazuje na infekcję po zabutelkowaniu lub drobiny chmielu co wyeliminowałeś Sam lub złe wymieszanie cukru przy re-fermentacji(co też odpada jeżeli dodajesz cukru miarką bezpośrednio do butelek) . Może też jak kolega wyżej pisał fermentacja Ci utknęła (ale to byś miał fontannę we wszystkich piwach z warki) Zmienną w tym wszystkim są butelki. Moze tak byc. Jak powinienem czyscic butelki przed butelkowaniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 20 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 (edytowane) jeśli miałeś w nich pleśń to raczej tylko NAOH Albo po prostu wywalić taką butelkę Jeśli nie to Twoja procedura jest ok Edytowane 20 Września 2017 przez morfitru75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Welflon Opublikowano 20 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 jeśli miałeś w nich pleśń to raczej tylko NAOH Albo po prostu wywalić taką butelkę Jeśli nie to Twoja procedura jest ok Okej, wiec prawdopodobnie masz racje, zakladam ze to infekcja w butelkach. Wyjasni sie przy kolejnej warce dzieki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 20 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 Jeśli zamierzasz myć butelki NAOH to potem musisz przepłukać roztworem kwasku cytrynowego dla neutralizacji a potem wodą następnie dezynfekcja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piter88 Opublikowano 20 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 Kalkulatory biorą pod uwagę CO2 rozpuszczone podczas burzliwej do całości CO2. Dlatego pytają o temperature i końcowe/początkowe BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 20 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 jeśli fermentujesz w 20 stopniach to nawet bez kalkulator jeśli wsypiesz około 4 g na butelkę to nie ma bata żebyś miał fontannę z butelki no chyba że wsypiesz 2x 4g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Welflon Opublikowano 20 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 Nie korzystałem z kalkulatorow, bazuje na tej miarce i dotychczas bez problemów. Tzn czasem sie tak zdarzalo ale nie bylo to co najwyzej w 2-3 butelkach na 40 no ale w koncu zaczalem sie tym interesowac. Miarka jest przystosowana do 3 rodzajow pojemnosci butelek 0.33 0.5 i 0.7l. Nie pamietam ile gram jest na 0.5l ale raczej nie przekracza 4g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 20 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 Ja ostatnio do tych piw co butelkuje (reszta idzie do kega) nawet się nie wysilam i zwykłą łyżeczką sypie cukier i żadne mi nie wylata z butelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piter88 Opublikowano 20 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 Tak czy inaczej wychodzi na to samo. Kalkulatorami nagazowania się zainteresuj bo można fajnie zróżnicować i sterować nasyceniem i porównać nagazowanie np. weizena i stouta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 20 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 (edytowane) ja piwo generalnie do kegów daję a butelkuję resztki dlatego nie przywiązuję do tego wagi i le cukru do re-fermentacji daję Dawniej jak wszystko szło w butelki korzystałem z kalkulatora Edytowane 20 Września 2017 przez morfitru75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Welflon Opublikowano 20 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 A jak juz zaczeliscie o kegach Co myslicie o butelkowaniu piwa z kegu + CO2? Pytam bo zastanawiam sie nad kupnem kegow i pewnie kilka piwek bede chcial sobie zabutelkowac w taki sposob. I zastanawiam sie tez czy to dobra praktyka czy nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 20 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 41 minut temu, Welflon napisał: . I zastanawiam sie tez czy to dobra praktyka czy nie Praktyka dobra ale ja jestem zbyt leniwy na tą praktykę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 20 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 1 godzinę temu, Welflon napisał: Nie korzystałem z kalkulatorow, bazuje na tej miarce i dotychczas bez problemów. Tzn czasem sie tak zdarzalo ale nie bylo to co najwyzej w 2-3 butelkach na 40 no ale w koncu zaczalem sie tym interesowac. Miarka jest przystosowana do 3 rodzajow pojemnosci butelek 0.33 0.5 i 0.7l. Nie pamietam ile gram jest na 0.5l ale raczej nie przekracza 4g Może tu jest problem. Z moich doświadczeń wynika, że miarka 0,3 jest idealna na butelkę 0,5 i piwko jest nagazowane w sam raz. Miarka 0,5 to raczej tylko do piw typu Weizen, stylów gdzie duże wysycenie jest wskazane. Jak sypałem miarką 0,5 to piwa zawsze były lekko przegazowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się