michal9890 Opublikowano 21 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2017 Witam Postanowiłem podjąć próbę zrobienia milk shake. Myślałem o czymś z dużym zasypem pszenicznym, owocami, laktozą i laskami wanilii. Zależy mi na mocno nieklarownym piwie, coś w stylu pszeniczne jasne z mango z browaru Wrężel. Jakie drożdże do tego można zastosować? Są jakieś mocno "pylące drożdże"? W piwie, które wymieniłem jest US-05 co mnie dziwi bo każde piwo, które zrobiłem na tych drożdżach było raczej klarowne. Pomożecie? Z góry dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 22 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2017 jak nawalisz owoców i chmielu to każde będzie mętne. a jeśli niechcący Ci się wyklaruje w butelce, to wystarczy że ją odwrócisz i wstrząśniesz. ewentualnie polecam dosypać mąki (pszeniczna 450 wchodzi najlepiej, ewentualnie 550). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal9890 Opublikowano 22 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2017 Dzięki za odpowiedź. Hmm pomysł z mąką może być dobry. Rozumiem, że dodać ją razem ze słodami do zacierania? Jaka ilość? Na warkę 20 l wystarczy 100-200g? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pigmej Opublikowano 24 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2017 Poczytaj o flokulacji. W opisie drożdży jest uwzględniona (flokulacja lub kłączkowanie) niska, średnia lub wysoka. Myślę że wszystkie drożdże do NE IPA będą ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2017 Serio mąka? Po co chmiel na aromat skoro można uzyskać to samo sztucznymi aromatami? Wiecie skąd zmętnienie w NEIPA ma być? Co do drożdży: masz dedykowane w fermentum mobile, nazywają się chyba zielone pagórki. Ewentualnie jakiś wybitnie angielski szczep np z fermentum mobile: o czym szumią wierzby. Nie chodzi tylko o niska flokulacje ale też soczyste estry. Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 24 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2017 po mojemu tam jest dana pewnie pulpa z mango i to od niej jest kolor i mętność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal9890 Opublikowano 24 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2017 Zielone pagórki wydają się dobrym wyborem Z tą mąką też pierwszy raz słyszałem Będę dodawał mango i brzoskwinie to też trochę zmętnieje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 24 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2017 Dodaj płatków żytnich/owsianych i będzie odpowiednio mętne (~20% w zasypie powinno wystarczyć). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 26 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2017 Możesz spróbować S-33. Juicy Delight na nich jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_K Opublikowano 8 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2018 Dnia 26.09.2017 o 23:19, ATP napisał: Możesz spróbować S-33. Juicy Delight na nich jest Cześć @ATP skąd taka informacja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 8 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2018 3 godziny temu, Marcin_K napisał: Cześć @ATP skąd taka informacja? Prosto od Rockmilla Marcin_K 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_K Opublikowano 8 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2018 Dzięki za info. Będzie trzeba sprawdzićWysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się