popiolkas Opublikowano 21 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2017 Witam, przejrzałem troche watkow na forum i kazdy robi inaczej. Własnie robie warke IPA, zastanawiam sie kiedy najlepiej dodac takie skladniki jak skórka pomarańczy czy cytryny albo trawa cytrynowa? Na ile je zostawic w brzeczce? W jaki sposób? Lepsza będzie swieza skórka czy suszona? Za wszelki rady bez zobowiazany, pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 22 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2017 7 godzin temu, popiolkas napisał: Witam, przejrzałem troche watkow na forum i kazdy robi inaczej. Taki właśnie jest nasz świat. Każdy robi inaczej i każdy ze sposobów jest dobry . Na wątek o maceracji też natrafiłeś? Jak nie to masz kolejny sposób (nie ma za co ). 7 godzin temu, popiolkas napisał: Własnie robie warke IPA, zastanawiam sie kiedy najlepiej dodac takie skladniki jak skórka pomarańczy czy cytryny albo trawa cytrynowa? Z mojego punktu widzenia w ogóle nie dodawać (kolejny sposób do kolekcji ;)). Możesz je dodać w procesie gorącym lub zimnym. Czasy gotowania są orientacyjne (zarówno dla owoców jak i przypraw) od kilkunastu do kilku minut przed końcem gotowania. 7 godzin temu, popiolkas napisał: Na ile je zostawic w brzeczce? Zacznij od bezpiecznych 5 minut przed końcem gotowania (brzeczka i proces gorący), jeżeli będziesz niezadowolony z efektu następnym razem wydłuż/skróć czas. Jak na zimno to raczej mówimy już o młodym piwie. Wtedy skorek/przypraw używamy na kilka dni przed rozlewem. Czas jest orientacyjny. zależny od upodobań owoców przypraw. Owoce mają (a skórka już zwłaszcza) sporo mikrobów na sobie - warto by było to spróbować wybić. 7 godzin temu, popiolkas napisał: W jaki sposób? Potargować, szatkować, macerować, rozgnieść, wycisnąć sok, wyekstrahować każdy sposób jest dobry - wybierz jeden albo więcej na różne grupy dodatków. 7 godzin temu, popiolkas napisał: Lepsza będzie swieza skórka czy suszona? Odpowiedź na twoje pytanie to zdecydowanie TAK. Każdy z tych postaci jest dobra i da delikatnie różny efekt. Aby zwiększyć Ci możliwości spróbuj jeszcze Curaçao Zapomniałeś jeszcze o pytaniu Ile? Tyle ile Ci odpowiada. Czasem będzie to jeden dorodny owoc, często więcej czasem mniej. Ilość zależy od czasu gotowania i jakości/odmian owoców. Osobiście lubię jak smak cytrusów jest gdzieś delikatny pod chmielem. Na zakończenie - ilu piwowarów tyle sposób i opinii. Jeżeli koniecznie chcesz użyć dodatków owocowych/ziół/przypraw, to na starcie zachowawczo. W kolejnych warkach poprawisz jak coś wyjdzie nie tak. Wiem mało pomogłem, ale tak to właśnie wygląda. Bachi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 22 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2017 8 godzin temu, popiolkas napisał: Własnie robie warke IPA Godzinę temu, Daniel / Gruby Stefan napisał: ilu piwowarów tyle sposób i opinii. Ja na przykład radziłbym zrobić "poprostu" IPĘ, nie idąc z dodatkami w stronę White IPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się