ovner Opublikowano 22 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2017 Po 7 warkach z "konserw" poskładałem filtrator z lodówki turystycznej https://www.piwo.org/forums/topic/58-filtrator-rurkowy-trochę-praktyki/?do=findComment&comment=454278 i kupiłem zestaw surowców na Altbier 12,0 Blg 10 litrów piwa które właśnie przelałem na cichą i trochę marnuje się przestrzeń w fermentatorze i chcąc ją wykorzystać przekopałem sporo różnych receptur z zacieraniem na lenia, lecz wszystkie są powyżej pojemności mojego garnka, czyli 14l. Konkretnie szukam receptury na IPA , PaleALE lub coś jasnego górnej fermentacji żebym mógł zatrzeć na lenia i chmielić w garnku 14l i docelowo nastawić warkę ~20l ok 12-10 BLG. Lodówka do zaciernia ma ~30l pojemności. Zastanawiałem się nad zadaniem zasypu jak z receptury, zatarcie, wysłodzenie i chmielenie max pojemności garnka ~14l a resztę brzeczki po wysłodzeniu zagotować i dopełnić do 20L w fermentatorze. Jakie jest wasze zdanie na taki proces. Kusi mnie receptura Full Aroma Hops , tylko jak ją dostosować do moich ograniczeń ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piter88 Opublikowano 22 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2017 (edytowane) Możesz po prostu przeskalować receptury. Ten przepis na Full Aroma Hops jest prawdopodobnie na 20 litrów. Przeskaluj proporcjonalnie na tyle ile wyjdzie z Twojego garnka po zagotowaniu. Wyjdzie Ci mniejsza ilość słodu, chmieli no i oczywiście wody. Druga opcja, tak jak pytałeś o dopełnienie woda, wylicz o ile gęstsze musisz zrobić piwo w Twoim garnku żeby po dolaniu wody do 20 litrów wyszła zakładana gęstość. edit/ Opcja druga to nieuznawane przez niektórych konserwatystów HGB czyli high gravity brewing Edytowane 22 Września 2017 przez Piter88 HGB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ovner Opublikowano 22 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2017 Myślałem o zagotowaniu pozostałej brzeczki z wysładzania pow. 14 l bez chmielenia i dolaniu do fermentatora, nie uzupełnieniu wodą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniol88 Opublikowano 22 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2017 Generalnie dobrze by było, aby całość była gotowana bo musi odparować DMS. Ja podobnie jak Ty mam mniejszy garnek niż robię warki i gotuję po prostu na dwa. W dużym 18l chmielę, a w drugim w 5l gotuję ile wejdzie. Resztę brzeczki dolewamy gdy z tych coś wyparuje. Nie jest to doskonałe rozwiązanie dlatego tobie teraz warki 15l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 22 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2017 Jak masz lodówkę 30l to ja bym przeskalowal przepis na 23-25l. Wysladzasz wszystko do fermentora, dokładnie mieszasz i dzielisz brzeczkę na pół. Jako że masz garnek 14l to po prostu wykonujesz dwa razy chmielenie. Trochę dłużej to potrwa - ale będziesz miał dużą warkę.Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ovner Opublikowano 22 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2017 Też ciekawa opcja do rozważenia, tylko przy pierwszym zacieraniu Altbiera zajęło to prawie 8h (kilka nieprzemyślanych czynności), to tu trzeba by zarezerwować kuchnie na jakieś kolejne 3-4h na gotowanie chłodzenie i filtracje z chmielin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 22 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2017 No niestety nikt Ci nie da złotego środka jak zrobić 20-kilku litrową warkę w 14 litrowym garnku w 6-7 godzin bo taki nie istnieje Gdyby istniał to po co ludzie kupowaliby większe garnki Dla mnie jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest to które podał redlum wyżej. To tak samo jak z wykonaniem usługi: szybko, tanio i dobrze - możesz wybrać 2 opcje. Tu masz szybko, dużo i w małym garnku. 1. Szybko i dużo -nie da się w małym garnku. 2. Szybko i w małym garnku - nie będzie dużo. 3. Dużo i w małym garnku - nie będzie szybko. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 23 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2017 Jak masz dużo garnków takich 5l to możesz spróbować chmielic w jednym garnku, a w reszcie gotować brzeczkę. Na koniec wszystko łączysz. Tylko wtedy będziesz miał problem z chłodzeniem.Innym rozwiązaniem jest jak kolega wyżej podał HGB. Wtedy tylko musisz dać odpowiednio więcej surowca podstawowego. Zacierasz w lodówce np 6kg w 18l wody. Ściągasz tylko brzeczkę przednią i ja chmielisz. Mierzysz cukry po chmieleniu i dodajesz wodę tak aby uzyskać zadane blg. Bez problemu powinieneś uzyskać z 25l brzeczki 12blg. Jak masz jeszcze garnek np 6l to możesz jeszcze wyslodzic z 5l do tego garnka. Podbije to wydajność. Ja wszystkie te sposoby przerabiałem i w końcu kupiłem garnek elektryczny Ala lidl co rozwiązało moje problemy z indukcją.Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ovner Opublikowano 23 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2017 Dokładnie jak napisałeś redlum , większość brzeczki 14l chmielić w "dużym" garnku, a resztę brzeczki z wysładzania w 6 litrowy zagotować i połączyć w fermentatorze. Myślę że to jest lepsze rozwiązanie niż wyższe BLG rozcieńczyć wodą (jak przy warzeniu z "konserw") Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ovner Opublikowano 28 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2017 No i wczoraj zatarłem Kölscha w/g receptury - słód pilzneński 2,8 kg - słód pszeniczny 0,75 kg - słód Carapils 0,15 kg - słód Caramunich II 0,1 kg - chmiel goryczkowy Iunga 10g - chmiel aromatyczny Tradition 30g - drożdże Old German Altbier 9 - Gozdawa Zacieranie woda 15l 65°C 62*-63* /40min 72*-73* /20min 76* filtracja do uzyskania 23l 10°Blg Chmielenie: lunga 5g / 60min lunga 5g / 45min tradition 15g / 30min tradition 15g / 15min Ze względu na mój garnek zacierałem 11,5l 65°C zasyp 3,8kg słodu i dolanie 0,5l wody (bo weszło do garnka) czyli 12l/3,8kg. Reszta zacierania jak w recepturze, filtracja w lodówce. Brzeczka przednia około19BLG wysładzanie miało być fly sprarge, ale chwilka nieuwagi i poszło w batch sparge zakończone na 4°Blg bo brakło garnkówv14l+ 6l+ 6l. W młócie zostało około 4l wody. Do wysładzania nie wiem konkretnie ile wody użyłem ale około 16-18l Chmielenie w garnku 14l w/g receptury, dwa garni brzeczki niechmielonej gotowane 60min. Z chmielenia wyparowało ~2l , do fermentatora poszło 19l gotowej brzeczki 12°Blg ok17:00 zadane drożdże, w nocy ruszyło bulkanie. Co do BLG nie jestem pewny bo balingometr w wodzie pokazuje jak na zdjęciu Gotowanie i chłodzenie na 3 garnki jest wyzwaniem Łyskacz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 29 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 Grunt, że "dało radę" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ovner Opublikowano 29 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 Dało dało, dwa dni ostro bulkało piana ok 4,5l objętości w fermentatorze teraz się uspokoiło i bulka co jakiś czas. W przyszłym tygodniu trochę roboty będzie bo trzeba butelkować Altbier-a i zlać na cicha Kölsch-a i zaplanować jakiegoś żytniaka lub pszeniczniaka . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piter88 Opublikowano 2 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2017 Dnia 9/29/2017 o 21:02, ovner napisał: ...zlać na cicha Kölsch-a... Pytanie techniczne: co chcesz uzyskać wysyłając Kolscha na cichą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ovner Opublikowano 2 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2017 Nie mając możliwości technicznych lagerowania, zlewam na cichą żeby się wyklarowało i ewentualnie dofermentowały błędy mojego balingometru. Większość "konserw" jest lekko bądź bardziej przegazowane i uciekają z butelki szybciej, bądź wolniej. Miałem tylko jeden fermentator, teraz mam dwa i mam nadzieje że przegazowania uniknę stosując się do receptur. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 2 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2017 (edytowane) 2 godziny temu, ovner napisał: Nie mając możliwości technicznych lagerowania, zlewam na cichą żeby się wyklarowało i ewentualnie dofermentowały błędy mojego balingometru. Większość "konserw" jest lekko bądź bardziej przegazowane i uciekają z butelki szybciej, bądź wolniej. Miałem tylko jeden fermentator, teraz mam dwa i mam nadzieje że przegazowania uniknę stosując się do receptur. Przegazowania unikniesz jeśli właściwie i do końca drożdże przefermentują brzeczkę przed butelkowaniem Edytowane 2 Października 2017 przez Jancewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ovner Opublikowano 2 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2017 To wiem i prawie za każdym razem po burzliwej BLG oscylowało pomiędzy 2-3, lecz patrząc teraz na zdjęcie balingometru to BLG mogło wynosić od 4-5 i w tym wypatruje lekkiego przegazowania. Po mocnym schłodzeniu piwo aż tak szybko nie ucieka i można spokojnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się