Hobbysta Opublikowano 25 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2017 Zapraszam chętnych do zapoznania się z moją recepturą. Chętnie przeczytam opinie co do chmielenia lub też odmienne na nie pomysły https://brewness.com/pl/recipe/rafal-tu-byl/view Miłego wieczoru i wybornego piwa życzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 25 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2017 Cała sztuka polega nie na zasypie ale na sposobie prowadzenia fermentacji. Nie będę się mądrzył bo jestem za cienki. To wcale nie jest łatwe piwo. To wiem, niestety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 25 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2017 Dlatego trzymam je raczej w bardziej odległych planach, ale staram się juz przymierzać oczywiście patrzyłem na recepturę polecana na wiki, i nia się inspiruje i myśle, ze stamtąd moge ukraść fermentacje.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pafio Opublikowano 30 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2017 Hej, tez się przymierzam to tego piwa. U mnie zasyp planuje tak ( na 50 l piwa): pizlneński 8,5 kg pszeniczny 1 kg Carapils 0,5 kg Co do chmielu to zamówiłem świeże szyszki u Mika ( Tradition i Lubelski ) i kombinuje tak: gotowanie Tradition 60 g Aromat - tu właśnie nie wiem albo też Tradition albo Lubelski 60g Drożdże - chciałbym takie żeby zebrać gęstwę i wykorzystać do Irish Red Ale które planuje jako drugie, wyślałem albo o Fermentum Mobile - FM42 Stare Nadreńskie albo Bulldog B44 European Ale 10 g ewentualnie stare dobre i sprawdzone Danstar Nottingham - Ale Yeast lub S-04 A co do sposobu prowadzenia fermentacji to planowałem standardowo tylko burzliwa 2 max 3 tygodnie, butelkowanie, a potem 6-8 tygodni w piwnicy ok. 17 st. C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 30 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2017 A fermentacja w jakiej temperaturze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pafio Opublikowano 30 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2017 No właśnie tu jest problem bo do tej pory fermantatory stały pod stołem w kuchni, ale teraz mieszka tam świnka morska, więc zostaje piwnica. W tej chwili mam tam 17 stopni. Jak zaczna grzać będę miał w pobliżu rury CO cieplej więc mogę zabudować jakiś kawałek żeby mieć trochę wiecej. Z tego co pamiętam to w zimie mam ok. 11 st.C, a przy rurce ok 20 st.C. Natomiast co do kolońskiego jest to dziwne piwo. Niby górna fermentacja, ale leżakowanie na zimno poniżej 10 st.C. Ale jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma Jedyne co moge zrobić to uwarzyć najpierw Irisch, a potem miejmy nadziej temperatura sie obniży i mój Kolsch poleży sobie w 11 stopniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 30 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2017 Ja ciagle pracuje nad lodówka do fermentacji, ale cieżko złapać jakaś dobra okazje. Wtedy to na spokojnie sobie juz tego koelscha strzelę. A na teraz to sobie dry stouta zrobię chyba.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się