rolek86 Posted September 25, 2017 Share Posted September 25, 2017 Dobry wieczór Planuję w ten weekend zrobić pierwszy raz Imperialny Stout według przepisu kolegi @Szalas85 - R2D2 BLG 25. Receptura jest następująca: Cytuj Pale Ale Weyermann - 7 kg Płatki Owsiane - 0,8 kg Aaroma (Castle 100EBC) - 0,6 kg Carafa Special I - 0,5 kg Palony Jęczmień - 0,5 kg Czekoladowy 1200 - 0,5 kg Czekoladowy 400 - 0,25 kg Karmelowy 300 - 0,15 kg Magnum - 60g Iunga - 60g Cascade - 50g Mosaic - 50g W związku z tym mam kilka pytań. Mam świeża gestwę z drożdży Safale k97 na których robiłem witbiera. Czy będzie się taka gęstwa nadawać czy lepiej użyć 2 saszetki US-05? Chciałbym też z wysłodzin zrobić jakieś drugie piwo. Myślę żeby wysładzać z tych docelowych 25 blg do 12-14 na Imperialny Stout, a później od 12-14 do 2 Blg na to drugie "lżejsze". Z tych wysldzin to chyba jakiś lekki stout czy można coś pokombinować? Mam trochę amerykańskich chmieli to może ktoś podpowie mi jak to fajnie połączyć albo co ewentualnie dokupić? Posiadam np. Amarillo, Summit, Columbus, Sorachi Ace, Chinook, Cascade (30g), Citra (30g). z góry dziękuje za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JanuszMyszyński Posted September 25, 2017 Share Posted September 25, 2017 Ja się tam bardzo nie znam, ale te amerykańskie chmiele to bym sobie darował. Szkoda ich na RIS-a. Jak ja pytałem o rady co do RIS-a to mi wręcz sugerowano żeby nie chmielić na aromat. Ja dałem do swojego RIS-a Marynkę i Lubelski i chyba jest dobrze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szalas85 Posted September 26, 2017 Share Posted September 26, 2017 7 godzin temu, JanuszMyszyński napisał: Ja się tam bardzo nie znam, ale te amerykańskie chmiele to bym sobie darował. Szkoda ich na RIS-a. Jak ja pytałem o rady co do RIS-a to mi wręcz sugerowano żeby nie chmielić na aromat. Ja dałem do swojego RIS-a Marynkę i Lubelski i chyba jest dobrze. To zależy kiedy chcesz go pić. Jak się nie spieprzy fermentacji, to młody 2 miesięczny RIS jest zdatny do picia i amerykańskie cytrusowe chmiele fajnie grają w aromacie. Natomiast rzeczywiście po roku, nie wiele po nich zostaje. 8 godzin temu, rolek86 napisał: Dobry wieczór Planuję w ten weekend zrobić pierwszy raz Imperialny Stout według przepisu kolegi @Szalas85 - R2D2 BLG 25. Receptura jest następująca: W związku z tym mam kilka pytań. Mam świeża gestwę z drożdży Safale k97 na których robiłem witbiera. Czy będzie się taka gęstwa nadawać czy lepiej użyć 2 saszetki US-05? Chciałbym też z wysłodzin zrobić jakieś drugie piwo. Myślę żeby wysładzać z tych docelowych 25 blg do 12-14 na Imperialny Stout, a później od 12-14 do 2 Blg na to drugie "lżejsze". Z tych wysldzin to chyba jakiś lekki stout czy można coś pokombinować? Mam trochę amerykańskich chmieli to może ktoś podpowie mi jak to fajnie połączyć albo co ewentualnie dokupić? Posiadam np. Amarillo, Summit, Columbus, Sorachi Ace, Chinook, Cascade (30g), Citra (30g). z góry dziękuje za pomoc. Piwo wyszło calkiem nieźle, chociaż zupełnie niepotrzebnie zasyp jest tak skomplikowany. Wyrzuć te czekoladowe i zastąp jakąś prażoną pszenicą, daje dużo czekolady. Zamiast Karmelowego 300 daj jakiś Special B, albo Caraaroma. Na temat chmielu masz info wyżej. Co do drożdży, nigdy nie robiłem RISa na sucharach prosto z paczki, więc nie wiem, choć teoria podpowiada, że to nie jest dobry pomysł. Safale K97 nie znam, ale jak mają dobrą tolerancję na alkohol i nie produkują dużo fenoli, to może się okazać lepszą opcją niż suchary. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rolek86 Posted September 26, 2017 Author Share Posted September 26, 2017 3 godziny temu, Szalas85 napisał: Piwo wyszło calkiem nieźle, chociaż zupełnie niepotrzebnie zasyp jest tak skomplikowany. Wyrzuć te czekoladowe i zastąp jakąś prażoną pszenicą, daje dużo czekolady. Zamiast Karmelowego 300 daj jakiś Special B, albo Caraaroma. Na temat chmielu masz info wyżej. Słody mam już kupione więc ewentualnie dam więcej tych czekoladowych (moze czekoladowego 1200 1kg) kosztem karmelowego. Co do chmieli i leżakowania to chciałbym je wypić jak będzie w miarę świeże więc te amerykańskie chmiele wydają się dobrym wyjściem. Te k97 niby nadają się do Ale (głównie belgijskich) ale napisane było na ulotce że najlepsze są do witbier. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wania23 Posted September 26, 2017 Share Posted September 26, 2017 10 godzin temu, rolek86 napisał: Słody mam już kupione więc ewentualnie dam więcej tych czekoladowych (moze czekoladowego 1200 1kg) kosztem karmelowego. Moim zdaniem trochę za dużo tych słodów palonych. Zazwyczaj daje się od 5-10% do całkowitego zasypu. Na 10 kg myslę że 750g słodów palonych i czekoladowych wystarczy. W moim Risie 23 blg, gdzie dałem ok 7% palonośc jest wyraźna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now