Skocz do zawartości

Imperialny Stout - pierwsze podejście


rolek86

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry wieczór 

Planuję w ten weekend zrobić pierwszy raz Imperialny Stout według przepisu kolegi @Szalas85 - R2D2 BLG 25. Receptura jest następująca:

Cytuj

Pale Ale Weyermann - 7 kg
Płatki Owsiane - 0,8 kg
Aaroma (Castle 100EBC) - 0,6 kg
Carafa Special I - 0,5 kg
Palony Jęczmień - 0,5 kg
Czekoladowy 1200 - 0,5 kg
Czekoladowy 400 - 0,25 kg
Karmelowy 300 - 0,15 kg

 

Magnum - 60g
Iunga - 60g
Cascade - 50g
Mosaic - 50g

W związku z tym mam kilka pytań. Mam świeża gestwę z drożdży Safale k97 na których robiłem witbiera. Czy będzie się taka gęstwa nadawać czy lepiej użyć 2 saszetki US-05? 

 

Chciałbym też z wysłodzin zrobić jakieś drugie piwo. Myślę żeby wysładzać z tych docelowych 25 blg do 12-14 na Imperialny Stout, a później od 12-14 do 2 Blg na to drugie "lżejsze". Z tych wysldzin to chyba jakiś lekki stout czy można coś pokombinować? Mam trochę amerykańskich chmieli to może  ktoś podpowie mi jak to fajnie połączyć albo co ewentualnie dokupić?

Posiadam np. Amarillo,  Summit,  Columbus, Sorachi Ace, Chinook, Cascade (30g), Citra (30g). 

 

z góry dziękuje za pomoc.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja się tam bardzo nie znam, ale te amerykańskie chmiele to bym sobie darował. Szkoda ich na RIS-a. Jak ja pytałem o rady co do RIS-a to mi wręcz sugerowano żeby nie chmielić na aromat. Ja dałem do swojego RIS-a Marynkę i Lubelski i chyba jest dobrze.  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, JanuszMyszyński napisał:

Ja się tam bardzo nie znam, ale te amerykańskie chmiele to bym sobie darował. Szkoda ich na RIS-a. Jak ja pytałem o rady co do RIS-a to mi wręcz sugerowano żeby nie chmielić na aromat. Ja dałem do swojego RIS-a Marynkę i Lubelski i chyba jest dobrze.  

To zależy kiedy chcesz go pić. Jak się nie spieprzy fermentacji, to młody 2 miesięczny RIS jest zdatny do picia i amerykańskie cytrusowe chmiele fajnie grają w aromacie. Natomiast rzeczywiście po roku, nie wiele po nich zostaje.

 

8 godzin temu, rolek86 napisał:

Dobry wieczór 

Planuję w ten weekend zrobić pierwszy raz Imperialny Stout według przepisu kolegi @Szalas85 - R2D2 BLG 25. Receptura jest następująca:

W związku z tym mam kilka pytań. Mam świeża gestwę z drożdży Safale k97 na których robiłem witbiera. Czy będzie się taka gęstwa nadawać czy lepiej użyć 2 saszetki US-05? 

 

Chciałbym też z wysłodzin zrobić jakieś drugie piwo. Myślę żeby wysładzać z tych docelowych 25 blg do 12-14 na Imperialny Stout, a później od 12-14 do 2 Blg na to drugie "lżejsze". Z tych wysldzin to chyba jakiś lekki stout czy można coś pokombinować? Mam trochę amerykańskich chmieli to może  ktoś podpowie mi jak to fajnie połączyć albo co ewentualnie dokupić?

Posiadam np. Amarillo,  Summit,  Columbus, Sorachi Ace, Chinook, Cascade (30g), Citra (30g). 

 

z góry dziękuje za pomoc.

 

 

Piwo wyszło calkiem nieźle, chociaż zupełnie niepotrzebnie zasyp jest tak skomplikowany. Wyrzuć te czekoladowe i zastąp jakąś prażoną pszenicą, daje dużo czekolady. Zamiast Karmelowego 300 daj jakiś Special B, albo Caraaroma. Na temat chmielu masz info wyżej.

 

Co do drożdży, nigdy nie robiłem RISa na sucharach prosto z paczki, więc nie wiem, choć teoria podpowiada, że to nie jest dobry pomysł. Safale K97 nie znam, ale jak mają dobrą tolerancję na alkohol i nie produkują dużo fenoli, to może się okazać lepszą opcją niż suchary.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Szalas85 napisał:

Piwo wyszło calkiem nieźle, chociaż zupełnie niepotrzebnie zasyp jest tak skomplikowany. Wyrzuć te czekoladowe i zastąp jakąś prażoną pszenicą, daje dużo czekolady. Zamiast Karmelowego 300 daj jakiś Special B, albo Caraaroma. Na temat chmielu masz info wyżej.

 

Słody mam już kupione więc ewentualnie dam więcej tych czekoladowych (moze czekoladowego 1200 1kg) kosztem karmelowego.

 

Co do chmieli i leżakowania to chciałbym je wypić jak będzie w miarę świeże więc te amerykańskie chmiele wydają się dobrym wyjściem. 

 

Te k97 niby nadają się do Ale (głównie belgijskich) ale napisane było na ulotce że najlepsze są do witbier. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10 godzin temu, rolek86 napisał:

 

Słody mam już kupione więc ewentualnie dam więcej tych czekoladowych (moze czekoladowego 1200 1kg) kosztem karmelowego.

 

Moim zdaniem trochę za dużo tych słodów palonych. Zazwyczaj daje się od 5-10% do całkowitego zasypu. Na 10 kg myslę że 750g słodów palonych i czekoladowych wystarczy. W moim Risie 23 blg, gdzie dałem ok 7%

palonośc jest wyraźna.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.