Kamiru Opublikowano 29 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 Witam, to moje pierwsze piwo i jest z brewkitu morgans dark royal oak ale, zrobione z dodatkiem 1kg ldme . Gravity poczatkowe wynosilo cos kolo 1.040 i sie zatrzymalo na 1.011-1.012 Od kilku dni sie nie zmienia aczkolwiek gdy nalewam probke z kranika jest mgliste i gazowane . Uchylilem wieko troszke zeby sprawdzic i z gory wyglada na bardziej klarowne i nie gazowane(Zadnych oznak fermentacji). I co to w takim razie oznacza? Przy nalewaniu z kraniku miesza sie z osadem z dna i dlatego sie gazuje i mgli ? CZy poprostu fermentacja sie nie skonczyla? Siedzialo przez ponad miesiac w lodowce ze styropianu z wkladami z butelek temp 16-18 °C . Teraz przez trzy dni temperature podnioslem do 22 stopni i Gravity sie nie zmienilo. Co powinnienem zrobic? Prosze o pomoc! Przepraszam za taka nie spojna wypowiedz ale nie chce zeby pierwsza warka i sie zmarnowala , czy cos z tego jeszcze bedzie ? Co powinnienem zrobic? Dac na cicha? CZemu przy pobieraniu probki jest nieklarowne i gazowane ? Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 29 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 Witam jeżeli wykonałeś pomiar i masz 1,011 i po kilku dniach to samo wniosek jest taki że fermentacja się zakończyła gdyby pomiar był większy to mozna by sie zastanowic czy nie zostala ferm. zatrzymana wczesniej przez powiedzmy spadek temp za duzy, w tej sytuacji zlewac i kegowac czy butelkowac. Przy pobraniu próbki że jest troszku Co2 sprawa normalna a co do mętności za dużo zmiennych może być szczep drożdzy taki , gęstwa drożdżowa która jest cały czas jak rozumiem i wiele innych. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamiru Opublikowano 29 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 (edytowane) ale calkiem sporo tego gazu chociaz dosc szybko ulatuje . A czy moglbym zlac do innego fermentora postawic w zimniejszej temperaturze na 2 dni zeby to sie ulozylo i osad opadl juz mniejszy i wtedy odrazu butelkowac po 2 dniach z tego fermentora? Taka krotka cicha? Czy taki dlugi czas w wiadrze z gestwa nie zaszkodzil piwu ? Probka byla pijalna ale tracila drozdzami, moze byc ze tak wysoka ta gestwa , ze podczas pobierania z kraniku zasysa gestwe? Edytowane 29 Września 2017 przez Kamiru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 29 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 Zlać mozesz obnizenie temp spowoduje ze drozdze powinny szybciej opasc na dno i wtedy zabutelkowac. Jezeli podczas pobierania probki zassalo trochu gwestwy to smak moze byc taki ze czuc drozdze, znam pare osob ktore mialy piwa nad drozdzami taki czas a nawet dluzej bo zapomnialy ale w piwie nie bylo odczuwalne ale to rowniez zalezy od stylu piwa itp itd :). Jedna rzecz jak najszybciej zlej znad drozdzy wstaw do niskiej temp i potem butelkuj. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamiru Opublikowano 29 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 Tak zrobie . Dzieki bardzo za pomoc ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 29 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 Nie musisz zlewać do innego fermentora, po prostu wstaw do chłodnego celem wyklarowania. Jak zamierzasz butelkować? Masz fermentor z kranikiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 29 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 Stało miesiąc, odfermentowanie sensowne, nie ma już co kombinować. Butelkuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamiru Opublikowano 29 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 ale jesli odfermentowanie sensowne skad byla by ta drozdzowa mgla i gaz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 29 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 Mgła bo polewasz z kranika, więc zasysa Ci drożdże z dna. Gaz, bo w przefermentowanym piwie jest gaz, nie ma w tym nic dziwnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamiru Opublikowano 29 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 (edytowane) a ten gaz nie sprawi, ze mi butelki powybuchaja ? Czy moge zlac do innego wiadra na jeden dzien zeby choc troche sie sklarowalo ? Edytowane 29 Września 2017 przez Kamiru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 29 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 Nie sprawi. Jak obliczasz w kalkulatorze ile masz dodać cukru do refermentacji, to podajesz temperaturę piwa właśnie po to, żeby można było obliczyć ile CO2 jest już wcześniej rozpuszczonego w piwie i to jest wzięte pod uwagę. Z przelaniem zrób jak uważasz. Niepotrzebnie fermentujesz w wiadrze z kranikiem. Lepiej fermentować w wiadrze bez kranika i przy rozlewie zassać z góry do wiadra z kranikiem, z którego potem prowadzisz rozlew. Osad drożdżowy zostawiasz w starym wiadrze i wszystko jest klarowne. Przy okazji możesz sobie rozmieszać w wiadrze rozlewowym roztwór cukru do refermentacji. Przelewając w tę i w tę napowietrzasz piwo co jest dla niego niekorzystne. W butelkach prawdopodobnie i tak Ci się wszystko sklaruje, chyba że tego osadu leci naprawdę dużo. Także Twój wybór. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamiru Opublikowano 29 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 ok dzieki, moglbys polecic jakis dobry kalkulator do refermentacji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 29 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 Mój ulubiony niestety ostatnio zniknął z sieci. Przerzuciłem się na ten: https://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/ , ale daję odrobinę mniej niż mi wskazuje. Fermentując glukozą biorę wartość dla sacharozy, bo mam wrażenie, że lekko zawyża. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamiru Opublikowano 29 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 ok, dzieki wielkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 2 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2017 Dnia 29.09.2017 o 20:43, Oskaliber napisał: Mój ulubiony niestety ostatnio zniknął z sieci Co do znikających kalkulatorów, do pobrania w tym wątku Oskaliber 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 2 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2017 Ooo, wybornie. Dzięki Ci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się