LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 10 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 witam serdecznie, mam problem z mocniej chmielonymi piwami (AIPA, IPA, NE IPA) - do smaku chmieli niezależnie od stylu wkrada się dziwny posmak, najbliżej chyba mu do mydlin (?). wstępnie wykluczam : - infekcję (w tych samych fermentorach robię inne piwa, które z mniejszą ilością chmielu wychodzą bdb) - błędy fermentacji (j.w. - drożdże zawsze uwodnione, brzeczka schłodzona, żadnego under/overpitchingu, stabilna temperatura fermentora) - autolizę (wiadomo) Zacząłem podejrzewać wodę - widać różnicę, bo ciemne piwa wychodzą naprawdę pyszne, ale już wszystkie jasne i chmielowe niezbyt. Wrzuciłem wszystkie dane do kalkulatora i wyszło że zawartość minerałów mieści się w normie. Wodę mam twardą - 20 st. niemieckich (ok 350 mg CaCO3) - czy tutaj doszukiwać się przyczyny? Zmierzyć pH? Czy szukać jeszcze gdzie indziej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 10 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 Może pH za duże, pobaw się kwasem przy jasnych piwach. Z danych wody potrzebujesz głównie zasadowość ogólną (stężenie wodorowęglanów). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Booner Opublikowano 14 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2017 Coś kiedyś było ze słód pilzneński może dawać takie posmaki. Ja ostatnio używałem do chmielenia american wheat 50 gr cascade na zimno i też jest taki mydlany posmak. Chociaż w tym piwie używałem też slodu pilzeńskiego wiec nie wiem czy to od chmielu czy od słodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 14 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2017 Słód pilzneński nie daje posmaków mydlanych Jak się mylę to daj źródło takich twierdzeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tombatold Opublikowano 17 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2017 Podejrzewam, że powinieneś przy następnej warce zacząć od weryfikacji ph wody. Teoretycznie po dodaniu słodów do gara, ph może samo zejść do 5,6 - ale to zazwyczaj różnie bywa. Od 3 warki zacząłem dodawać kwasu mlekowego by zniżyć ph. Na Wiki odnośnie wody jest napisane, że przy twardej wodzie wychodzą dobre piwa ciemne. Żeby robić jasne, należy zbijać ph wody. do 5'tej już mam swój ph-metr (za 30 zł), bo paski lakmusowe mnie strasznie irytowały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 17 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2017 3 godziny temu, Tombatold napisał: Podejrzewam, że powinieneś przy następnej warce zacząć od weryfikacji ph wody. Teoretycznie po dodaniu słodów do gara, ph może samo zejść do 5,6 - ale to zazwyczaj różnie bywa. Od 3 warki zacząłem dodawać kwasu mlekowego by zniżyć ph. Na Wiki odnośnie wody jest napisane, że przy twardej wodzie wychodzą dobre piwa ciemne. Żeby robić jasne, należy zbijać ph wody. do 5'tej już mam swój ph-metr (za 30 zł), bo paski lakmusowe mnie strasznie irytowały. czytam w sieci na ten temat i generalnie to co napisałeś potwierdza moje przypuszczenia ;). zamierzam wystartować od pomiarów/zbicia pH oraz zmiękczania wody (do zacierania i wysładzania) poprzez przegotowanie. wydaje mi się że moje pierwsze AIPy smakowały lepiej/mniej mydlanie - a na początku przygotowałem wodę do wysładzania zagotowując ją na kilka razy w czajniku. potem przerzuciłem się na podgrzewanie w garze (do 70-80 stopni, nie zagotowywałem - czyli nie zmiękczałem). zastanawiam się czy to też mogło mieć wpływ na smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 19 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2017 Jak masz problem z pH to oprócz mydlanych posmaków, jasne piwa powinieneś mieć taninowe, z ściągającym charakterem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się