slotish Opublikowano 9 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Warka #36 została rozlana do 41 butelek 0,5 litra z dodatkiem syropu z 130 gram cukru. Piwo zeszło do 1,5 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 15 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 Warka #37 Marcowe Woda: 17l RO i 20l Kranówki Zasyp: Pilzneński ( Weyermann ) - 1,8 kg Monachijski II - 1,7 kg Wiedeński - 1 kg Czerwony - 0,3 kg Zacieranie: Zasyp do 19l wody 36C 33-31C - 10 min ----> 11l dekoktu + 1l wody 70C - 25 min 100C - 20 min <----- powrót 63C - 30 min 70C - 20 min Chmielenie: 60 min - 30g Lubelski 3,8%ak 30 min - 20g Lubelski 3,8% ak Uzyskałem 22 litry brzeczki o gęstości 13 BLG. Zadałem ją starterem 1,8 l z mieszadła na Munich Lager'ach. Fermentor wstawiłem do lodówki; termostat ustawiłem na 8C. Obawiam się, że warka pomimo włożonej pracy nie do końca spełni moje oczekiwania. Po pierwsze nie do końca ogarniam startery z mieszadła. Wczoraj w nocy wyłaczyłem mieszadło po 24h kręcenia. Dzisiaj Rano widać było centymetrową warstwę drożdży i sporą ich ilość w zawiesinie, ale pomimo tego zero oznak fermentacji. Starter był słodki w smaku. Munichy podobno są do tego wszystkiego dosyć leniwymi drożdżami. Przewiduję znaczne problemy z startem drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 25 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2013 Warka #38 APA Jako, że ostatnio Dagome zwrócił uwagę na małą ilość warek na moim koncie ( w stosunku do piwowarskiego stażu ) oświadczam, że poszło mi w pięty i zabieram się do roboty! Woda: 10l RO - 22l kranówki Zasyp: Pilzeński (Weyermann) - 4 kg Monachijski II (Strzegom) - 0,4kg Pszeniczny (Strzegom) - 0,3 kg Karmelowy 150 (Strzegom) - 0,2 kg Zacieranie: Zasyp do 13l wody o temp 60C 63C - 20min 73C - 40min Chmielenie: 60min - Chinook 25g 11%ak 10min - Chinook 25g 11%ak Planuję dochmielić na zimno Ostatecznie uzyskałem 23 litry brzeczki o gęstości 12,5 BLG. Schłodziłem ją do 20C i zadałem uwodnionymi Nottinghamami. Fermentor wstawiony do piwnicy, gdzie jest 15C. Wesołego dnia piwowara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 27 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 Warka #38 APA Jako, że ostatnio Dagome zwrócił uwagę na małą ilość warek na moim koncie ( w stosunku do piwowarskiego stażu ) oświadczam, że poszło mi w pięty i zabieram się do roboty! Bez przesady, a co ja mam powiedzieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 28 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 Masz warzyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 28 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 Dzień wolny pojutrze, więc może się uda. Ale ciężko się zmotywować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 7 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 Moje piwowarskie zastanie zobrazowało mi dzisiejsze czyszczenie butelek. 150 butelek wolnych + 60 brakujących + 20 zajętych... Niedługo zacznę się cofać Cóż plan na najbliższe dwa tygodnie jest taki: zlewanie marcowego, warzenie koźlaka, chmielenie na zimno mojego APA, zlewanie APA i między tym wszystkim gdzieś wcisnę warzenie pszeniczniaka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 11 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 Do warki #38 wrzuciłem 30g Cascade'a na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 12 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2013 Marcowe #37 zlane do 45 butelek 0,5 litra i 2 0,3. Dodałem syrop 1l z 110 gram cukru. Munichy zeszły do 3 BLG. Piwo na razie nieciekawe, daje mocno diacetylem. Wyczuć da się estry, co przy tak długim zafermentowaniu, wcale mnie nie ździwiło. Jutro na gęstwie z tego piwa warzyć będę koźlaka. Oby tym razem poszło mi lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 13 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 Warka #39 Koźlak Woda: 16lRO - 19,5l kranówki Zasyp: Monachijski - 2,5kg Wiedeński - 2,5 kg Karmelowy 300 - 0,35 Pszeniczny - 0,3 Karmelowy 150 - 0,15 Zacieranie: Zasyp do 18l wody o temp 53C Podgrzewanie do: 62C - 35 min 72C - 25 min Chmielenie: 60 min - 30g Sybilla 6,5% 20 min - 20g Sybilla Uzyskałem 21 litrów brzeczki o gęstości 16 BLG. Schłodziłem do 16C i zadałem gęstwą ( Munichy ) z Marcowego. Samo marcowe daje rozpuszczalnikiem, mam nadzieje, że to z powodu długiego startu fermentacji a nie zakażenia. Będzie co ma być, zobaczymy, Piwo fermentuje w lodówce nastawionej na 11C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 14 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 Koźlak ładnie fermentuje, termostat zmieniony na 10C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 17 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 Apa rozlana do 43 butelek 0,5 litra i 2 butelek 0,33. Odfermentowała do 1 LG. Dodałem syropu ze 130-tu gram cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 29 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2013 (edytowane) Warka #39 Koźlak przelana do lagerowania. Termostat ustawiłem na 2C. Piwo zeszło do 3 BLG. Edytowane 29 Czerwca 2013 przez slotish Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 19 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 Kozlak zlany z dodatkiem 90 gram cukru do 37 butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 26 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 (edytowane) Warka #40 Kresowe Jest to jasny lager z dodatkiem grochu. Groch stosowany jest w niektórych litewskich browarach, w teorii ma polepszyć pianę i treściwość. Ten dosyć osobliwy styl piwny opisywał min. Michael Jackson, przedstawiane przez niego piwa miały być czerwonymi lagerami z nutami typowymi dla piw kwaśnych. Ja mam spory zapas piw karmelowo-słodowych postanowiłem więc uwarzyć coś jasnego. Użyłem grochu suszonego ( połówek ) i zmieliłem go w porkercie na grubą mąkę. Groch jest bardzo twardy i mieli się go raczej ciężko. Później uzyskaną śrutę gotowałem w 3 litrach wody przez 15 minut. Okazało się to jeszcze trudniejsze, bo stworzył on pulpę która z każdą minutą rosła. Następnym razem kleikowałbym go przynajmniej w 5,6 litrach wody w większym niż dotychczas garnku. Bardzo możliwe, że skrobia tego warzywa kleikuję się w temperaturach scukrzania ( jak w przypadku pszenicy ) co ułatwiło bycałość pracy. Ja pewności w tej kwestii nie miałem więc asekuracyjnie gotowałem. Woda: 19l RO i 11l kranówki Zasyp: Pilzneński - 3,5kg Monachijski - 0,5kg Groch - 0,4 kg Zacieranie: Zasyp do 12 litrów wody 62C 58C ---> 63C - 15 min 72C - 45 min Gotowanie: 60 min - 20g Iunga 10%ak 20 min - 35g Lubelski 3,8% ak 1 min - 30g Lomik 5% ak Uzyskałem 20 litrów brzeczki 12 BLG. Ekstremalny upał spowodował, że brzeczke udało mi się schłodzić niestety tylko do 18C ( liczyłem na chociaż 15C ). Zadałem dwoma uwodnionymi paczkami w34/70. Piwo wstawiłem do lodówki z termostatem ustawionym na 10C. Edytowane 26 Lipca 2013 przez slotish Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Warka #40 Kresowe przelana do lagerowania, termostat ustawiłem na 2C. Piwo zeszło do 2 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 2 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 (edytowane) Warka #41 Bal des Ardents Piwo ( chyba ), w stylu IPA. Nazwa nawiązuje do średniowiecznego motywu przewodniego etykiety. Od dłuższego czasy przyozdabiam butelki z piwem grafikami z XIV i XV wiecznej ikonografii. Tym razem padło na opłakaną w skutkach i kontrowersyjną hulankę dworu francuskiego w Paryżu nazwana później Balem Żywych Pochodni. Aby zbliżyć się do ognistego charakteru wydarzenia z przeszłości, chce uzyskać czerwony kolor piwa. W celu uniknięcia paloności zdecydowałem się na ekstrahowanie słodu czekoladowego zimną wodą. Zobaczymy jak plany zderzą się z rzeczywistością. Woda: Do kranówki dodałem 12 litrów RO Zasyp: Pilzneński - 3kg Monachijski - 1kg Żytni - 0,5 kg Czerwony - 0,4 kg Czekoladowy 1200EBC - 0,08 ( ekstrahowany zimną wodą ) Zacieranie: 63C - 25 min 72C - 40 min Chmielenie: 60 min - 25g Chinook 11% 20 min - 25g Sybilla 6,5 % - 15g Cascade 5,5% 1 min - 50g Centennial Uzyskałem ok 20 litrów brzeczki 14 BLG, schłodziłem ją do 19C i zadałem uwodnioną saszetką US-05. Piwo wstawiłem do piwnicy gdzie aktualnie jest 17,5C. Planuje chmielić je na zimno Sybillą zebraną w tym roku. Jako że po wysuszeniu otrzymałem tylko 23 gramy szyszek pewnie dodam jeszcze trochę granulatu. Edytowane 2 Września 2013 przez slotish Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 14 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 Wrzuciłem dzisiaj 20 gram granulatu i 20 gram szyszki Sybilli z własnych zbiorów na zimno do warki 41. Popełniłem błąd. Chmiel wepchnąłem do wygotowanej rajstopy. Jednak szyszka zajmuje tak wiele przestrzeni, że wypchała całą długość rajstopy. Niestety nie pomyślałem w porę i kamień znajdujący się na samym dnie pociągnął ją do dna tak, że drugi jej koniec pływał na powierzchni pewnie z połową szyszki nie zamoczoną w piwie. No nic, na przyszłość będę musiał być bardziej ostrożny w tym co robię. Tak w ogóle zawsze mam wielki stres wrzucając chmiel na cichą. Nienawidzę tego. Przykładam się podwójnie do sterylności: wygotowaną rajstope i kamień gotowałem w szybkowarze 40 min, ręce myje mydłem bakteriobójczym a następnie jeszcze środkiem bakteriobójczym na alkoholu, talerzyk na którą wykładam rajstope i kamień sterylizuje spirytusem ( podobnie jak łyżkę, którą się posługuję ). Zawsze jednak nie jestem do końca przekonany co do sterylności, bo nigdy nie udało mi się wykonać całej operacji w "kilku ruchach" i zawsze wymaga ona dotykania rękami czy to chmielu czy to rajstopy. Ostatecznie nie jestem też przekonany co do jakości mojej sybilli. Pachnie podobnie do granulatu i posiada te same akcenty ale wyczuwalny jest także lekki zapach roślinny czy delikatne siano. No nic, zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 14 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 myje mydłem bakteriobójczym a następnie jeszcze środkiem bakteriobójczym na alkoholu Ja tam nie wiem... ale w newralgicznych momentach po prostu zakładam rękawice jednorazowe moczę w nadwęglanie, i już ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 19 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 Warka #41 Bal des Ardents rozlana została do 34 butelek 0,5 l i 3 0,3l. Piwo zeszło do 2 BLG a więc raczej jest wytrawne. Do rozlewu dałem syrop 1l z 130 gram cukru. W aromacie dominuje mocna nuta cytrusowa na drugim planie lekka słodycz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 11 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 Warka #42 Pszenica Woda: 16l Ro - 16l kranówy Zasyp: Pszeniczny - 3kg Pilzneński - 1kg Zacieranie: Zasyp do 19 l wody o temp 40C. 40C - 15 minut ------> 8,5 l dekoktu + 1,5l wody 70C - 15 min 100C - 15 min <------ powrót do 62C 68C - 30 min 77C - 5 min Chmielenie: 60min - 25g Lubelski 3,8%ak Ostatecznie uzyskałem ok 23l brzeczki 11BLG. Schłodziłem ją do 19C. Uwodniłem kangury jednak w momencie wsypywania ich do szklanki połowa opadła na dno a druga połowa dołączyła do reszty po 5 min. Ostatecznie po dłuższym czasie wytworzyła się baaaardzo delikatna pianka na powierzchni więc pewnie coś tam przeżyło. Zadałem do brzeczki, jeśli do jutra rana nie będzie oznak fermentacji brzeczkę zaszczepię jakimś innym neutralnym szczepem. Szkoda tego piwa, bo chciałem na konkurs w Poznaniu wysłać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 18 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 Warka #43 CzarnyK Woda: 100% kranówki Zasyp: Pilzneński - 3,5kg Monachijski ciemny - 1kg Brown - 0,3kg Karmelowy 300 - 0,2kg Czekoladowy 1200 - 0,2kg ( dodany na ostatnie 20 min zacierania ) Zacieranie: 63C -25min 73C - 40 min Chmielenie: 70min - Spalt Spalter 40g 4,5% ak -Mittelfrueh 25g 4,5% ak 1min - 15g Mittelfrueh Uzyskałem ok 22 litry brzeczki 14BLG. Ostudziłem ją do 18C i zadałem uwodnionymi Danstar Windsor. Piwo stoi w garażu gdzie jest 18C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 19 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2013 Pszenica zlana do 42 butelek z dodatkiem 150 gram cukru. Piwo zeszło do 2,5 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 2 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Warka #44 Czeski pilzner Piwo na zamówienie ojca, ma byc treściwe i chmielowo-słodowe. Zobaczymy czy podołam Woda: 18l RO + 12l kranówki Zasyp: Pilzneński - 4kg Monachijski ciemny - 0,5kg Zacieranie: Zasyp do`13 l wody 32C - 50min Podgrzanie do ( Zakres działania beta amylazy przez 12 minut ) 72C - 35min / npj 76C - 10 min Chmielenie: 60min - 70 gr 3,5% ak granulat 20min - 30gr 3,5% ak szyszka 5 min - 30gr 3,5% ak szyszka Ostatecznie uzyskałem ok 20 l brzeczki 12,5BLG. Zadałem ją ok 18 gramami uwodnionych drożdży Mangove's Jack Bohemian Pilsner. Niestety udało mi się brzeczke schłodzić tylko do 14C. Fermentuje w lodówce gdzie termistat ustawiony jest na 10C. Pierwszy raz używałem szyszek w większej ilości i szczerze powiedziawszy po wyczerpaniu zapasów raczej do nich nie powrócę. Na dnie kotła zostało mi 2,5 litra brzeczki, nie przeszkadzało by mi to może gdybym pasteryzował ją do refermentacji jednak przy obecnej technologii mojego browaru nie widzę zbytniego zastosowania dla tej formy chmielu. Mam nadzieję, że przynajmniej świeżość chmielowej szyszki zrekompensuje się pięknym aromatem. Na dole fotka 70g granulatu i 30g szyszki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 15 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 (edytowane) Pilzner kończy fermentować. Jako, że wbrew zapewnieniom producenta, drożdże Mangove's Jack wcale nie są tak burzliwe w działaniu a raczej fermentowały leniwie podniosłem temp termostatu do 14C aby pozbyć się ew. diacetylu. Edytowane 15 Listopada 2013 przez slotish Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się