Skocz do zawartości

Browar Wiklina


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 173
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Warka #22 Grodziskie zostało dzisiaj rozlane do 39 butelek z dodatkiem syropu sporządzonego z 160 gram cukru. Żelatyna sprawdziła się świetnie i idealnie sklarowała piwo. Końcówka zlewanego piwa niestety była znacznie słodsza od tego zlanego do pierwszych butelek. Mam nadzieję, że nie skończy się granatami.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka #23 Brown Porter

 

Zasyp:

 

Pale ale - 3 kg

Brown - 0,3 kg

Caramunich typ I - 0,3 kg

Pszenica Prażona - 0,3 kg

Czekoladowy Castle Malting (900EBC) - 0,17 kg

 

Zacieranie:

 

67C - 75 minut

78C - 15 minut (Dodanie słodu czekoladowego)

 

Chmielenie:

 

60 min - 35g Fuggles 5,1% ak

10 min - 15g Fuggles 5,1% ak

 

Wyszło ok 20 litrów brzeczki 12,5 BLG - zadałem ją paczką drożdży Danstar Nottingham.

Edytowane przez slotish
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #24 Best Bitter

 

Zasyp:

 

Pale Ale ? 3,2 kg

Melanoidynowy - 0,2 kg

Crystal 200EBC - 0,2 kg

Special roast ? 0,1 kg

Pszenica prażona ? 0,1 kg

 

Zacieranie:

 

67-66C - 70 minut

77C - 15 minut

 

Chmielenie:

 

60 min - 30g EKG 6,5% ak

20 min - 10g EKG 6,5% ak

- łyżeczka mchu irlandzkiego

1 min - 14g EKG 6,5% ak

 

Uzyskałem około 20 litrów brzeczki o gęstości 11,5 BLG zadałem ją saszetką drożdży S-04. W piwnicy jest 18C; brzeczkę po godzinie chłodzenia ostudziłem do 20C. Niniejsza warka jest ostatnią z cyklu piw górnej fermentacji. Kolejne warzenie czeka mnie gdy temperatura w piwnicy spadnie do 10C - czyli pewnie dopiero w grudniu... Na dniach mam zamiar jednak nastawić trójniaka :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 5 tygodni później...

Warka #25 Pils Bohemski

 

Planowałem uwarzyć pilsa czeskiego - obawiam się, że mogłem zatrzeć to piwo zbyt wytrawnie dla stylu.

 

Zasyp:

 

Pilzneński bohemski klepiskowy - 3,5 kg

 

Woda:

22,5 litrów RO + 8,5 litra kranówki

 

 

Zacieranie:

wzmocniona dekokcja dwuwarowa

 

Zasyp do 15 litrów wody

 

35°C - 10 min

 

Odebranie 7 litrów dekoktu i dolanie do niego 1 litra wody Dekokt:

69°C - 25 min

100°C - 15 min

 

Zwrócenie 4 litrów dekoktu do zacieru głównego i uzyskanie przerwy białkowej:

52°C - 10 min

 

Dodanie pozostałego ciagle gotującego się dekoktu ( 3 litry + 1 litr dodanej wcześniej do niego wody ) i uzyskanie przerwy scukrzającej

65°C - 35 min

73°C - 40 min - po 10 minutach NPJ i odebranie 6 litrów rzadkiego dekoktu i gotowanie go przez 15 minut.

78°C - 10 min

 

Chmielenie:

Czas gotowania: 90 min

 

60 min - 20g Marynka 9,1% ak

- 10g Żatecki 4% ak

30 min - 35g Żatecki 4% ak

1 min - 30g Żatecki 4% ak

0 min ( chłodzenie ) - 12g Żatecki 4% ak

 

Uzyskałem 18 litrów ( trochę niestety wykipiało ) brzeczki 12 BLG schłodziłem do 13°C i zadałem dwoma uwodnionymi saszetkami w34/70. Fermentor jest umieszczony w pomieszczeniu o 8°C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #26 Polskie zboża

 

Okazała się drogą przez mękę - do czego przyczyniły się także moje błędy. Po pierwsze zacierałem w za małej ilości wody przez co zacier przypominał kisiel. Miałem problem ze scukrzeniem choć teraz wydaję mi się, że po prostu jego konsystencja uniemożliwiała oddzielenie "farfocli" od czystej brzeczki. Zdesperowany zrobiłem jak pisał w innym wątku coder: przefiltrowałem odrobinę zacieru przez chusteczkę i zacier przestał barwić. Filtracja była najgorsza ( ze względu na obawy przed złym scukrzeniem nie zrobiłem mash-out ) - tak mętnej brzeczki nie uzyskałem nigdy wcześniej i pewnie będę musiał piwo klarować żelatyną. Ciekaw jestem czy wyjdzie z tej warki coś ciekawego co by wynagrodziło dzisiejszy trud ;) Ważne aby na przyszłość wyciągnąć wnioski...

 

Woda:

20 litrów RO + 10 litrów kranówki

 

Zasyp:

 

Pilzneński - 1,25 kg

Pszeniczny jasny - 0,75 kg

Orkiszowy - 0,75 kg

Żytni - 0,5 kg

Kasza gryczana palona - 0,5 kg

Kasza jaglana - 0,5 kg

Płatki owsiane błyskawiczne - 0,3 kg

Pszenica - 0,1 kg

 

Zacieranie:

 

Kasze i pszenica skleikowane w 7 litrach wody przez gotowanie 20 minut. Kleik dodany do kotła zaciernego i dodanie 5 litrów wody:

53-52°C - 15 min.

65-63°C - 40 min.

73°C - 90 min.

dodanie łuski gryczanej do filtracji

 

Chmielenie:

 

60 min - 20g Marynka 9,1% ak

10 min - 30g Lomik 3,5% ak

- 1,5 łyżeczki mchu irlandzkiego

 

Uzyskałem 17,5 litra brzeczki 13 BLG, którą schłodziłem do 13°C - zadałem ją starterem 2 litry z W34/70. Fermentuje w 8°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #27 Lager Wikliński

 

Niniejsza warka jest próbą rozwinięcia receptury z przed roku. Zmieniłem schemat zacierania na męczoną w tym sezonie wzmocnioną dekokcję dwuwarową i zamieniłem chmiele.

 

Woda:

 

22 litry RO i 10 litrów kranówki

 

Zasyp:

 

Pilzneński ( mieszanka po równo soufflet, castle malting i bohemian floor malt ) - 3 kg

Wiedeński ( Steinbach ) - 1 kg

 

Zacieranie:

 

Wzmocniona dekokcja dwuwarowa

 

Zasyp do 15 litrów wody

 

35C - 32C - 10 min

---> dekokt 7 litrów + 0,75 litra wody

69C - 25 min

100C - 20 min

---> dodanie 4 litrów dekoktu do kadzi zaciernej (reszta dalej się gotuje)

52C - 10 min

---> dodanie reszty dekoktu ( ok 2,5 litra )

63C - 30 min

73C - 10 min i NPJ

---> odebranie 4 litrów rzadkiego dekoktu

100C - 20 min

---> zwrócenie dekoktu do kadzi zaciernej

78C - 10 min

 

Chmielenie:

 

Gotowanie brzeczki 90 minut

 

60 min - 30g Perle 8,5% ak

1 min - 50g Liberty 4,3% ak

 

Uzyskałem 18 litrów brzeczki 13 BLG - schlodziłem ją do 12C i zadałem gęstwą z w34/70. Fermentuje w piwnicy w 11C

Edytowane przez slotish
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #28 Marcowe

 

Kolejna warka będąca rozwinięciem receptury z ostatniego sezonu. Nie miałem niemieckiego chmielu aromatycznego a amerykański odpowiednik - Liberty zużyłem do ostatniej warki, dlatego posłużyłem się polskim Lomikiem.

 

Woda:

 

17 litrów RO i 20 litrów kranówki

 

Zasyp:

 

Pilzneński ( Castle Malting, Soufflet ) - 1,8 kg

Monachijski ( Strzegom ) - 1 kg

Wiedeński ( Steinbach ) - 1 kg

Monachijski ciemny ( Steinbach ) - 0,7 kg

Carahell ( Weyerman ) - 0,3 kg

 

Zacieranie:

 

Wzmocniona dekokcja dwuwarowa

 

Zasyp do 19 litrów wody 36C

36C - 32C

---> 11 litrów dekoktu + 1l wody

70C - 25min

100C - 20 min

---> powrót całości dekoktu do gara zaciernego

63C - 20 min

73C - po 30 min NPJ i...

---> odebranie 6 litrów rzadkiego dekoktu

100C - 10 min

---> Zwrot całości dekoktu

78C - mash out 10 min

 

Chmielenie

Gotowanie Brzeczki 90 min.

 

60 min - 30g Lomik 4% ak

30 min - 20g Lomik 4% ak

 

Ostatecznie uzyskałem 20 litrów brzeczki o gęstości 13,5 BLG. Zadałem ją starterem 2 litry sporządzonym z WY34/70. Piwo fermentuje w 8C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #29 Dziesiątka

 

Piwo warzone z myślą o II onkursie piwo.org. Zobaczymy jak wyjdzie i czy spełni kryteria wysłania na konkurs ;) Już teraz obawiam się, że będzie za mało gorzkie. Planując warkę założyłem, że mój Lubelski ma 4%ak tymczasem ma tylko 3%. Gdybym wcześniej to zauważył sypnąłbym więcej Lomika do kotła. Teraz wychodzi ok 25 IBU.

 

Woda:

 

22 litry RO i 10 litrów kranówki

 

Zasyp:

 

Pilzneński ( bohemski klepsikowy ) - 3 kg

Monachijski ciemny ( Steinbach ) - 0,3 kg

 

Zacieranie:

 

Zasyp do 14,5 litra wody uzyskanie 36C

 

36-32C

po 10 minutach ---> 7,5 litrów dekoktu + 1l wody

71C - 20 min

100C - 20 min

<--- powrót dekoktu do kadzi zaciernej

63C - 10 min

72 - 70C - 40 min

---> 3,5 litra rzadkiego dekoktu

100C - 15 min

<--- powrót dekoktu do kadzi zaciernej

78C - 10 min

 

Chmielenie:

Gotowanie brzeczki: 60 min

 

60 min - 30g Lubelski 3% ak

- 10g Lomik 3,5% ak

20 min - 30g Lubelski 3% ak

1 min - 40g Lubelski 3% ak

 

Uzyskałem 21 litrów brzeczki o gęstości 10 BLG - schłodziłem ją do 10C i zadałem starterem 2 litry zrobionym z w34/70. Piwo fermentuje w 9C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.