slotish Opublikowano 30 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2011 Dokładnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Warka #22 Grodziskie zostało dzisiaj rozlane do 39 butelek z dodatkiem syropu sporządzonego z 160 gram cukru. Żelatyna sprawdziła się świetnie i idealnie sklarowała piwo. Końcówka zlewanego piwa niestety była znacznie słodsza od tego zlanego do pierwszych butelek. Mam nadzieję, że nie skończy się granatami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 (edytowane) Warka #23 Brown Porter Zasyp: Pale ale - 3 kg Brown - 0,3 kg Caramunich typ I - 0,3 kg Pszenica Prażona - 0,3 kg Czekoladowy Castle Malting (900EBC) - 0,17 kg Zacieranie: 67C - 75 minut 78C - 15 minut (Dodanie słodu czekoladowego) Chmielenie: 60 min - 35g Fuggles 5,1% ak 10 min - 15g Fuggles 5,1% ak Wyszło ok 20 litrów brzeczki 12,5 BLG - zadałem ją paczką drożdży Danstar Nottingham. Edytowane 23 Sierpnia 2011 przez slotish Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 zobaczymy jak u Ciebie sobie poradzą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Dotarło dzisiaj do mnie clo2 - a więc koniec z Ace w moim browarze. Do tego zamówiłem filtr do odwróconej osmozy. Jednym słowem Browar Wiklina poddany został modernizacji technologicznej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Moje CLO juz zaprawione. jutro pierwsze użycie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 6 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2011 (edytowane) Warka #23 Brown Porter rozlana do 39 butelek z dodatkiem syropu zrobionego z 80 gram cukru. BLG zeszło do 2,5. Edytowane 6 Września 2011 przez slotish Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 15 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 Warka #24 Best Bitter Zasyp: Pale Ale ? 3,2 kg Melanoidynowy - 0,2 kg Crystal 200EBC - 0,2 kg Special roast ? 0,1 kg Pszenica prażona ? 0,1 kg Zacieranie: 67-66C - 70 minut 77C - 15 minut Chmielenie: 60 min - 30g EKG 6,5% ak 20 min - 10g EKG 6,5% ak - łyżeczka mchu irlandzkiego 1 min - 14g EKG 6,5% ak Uzyskałem około 20 litrów brzeczki o gęstości 11,5 BLG zadałem ją saszetką drożdży S-04. W piwnicy jest 18C; brzeczkę po godzinie chłodzenia ostudziłem do 20C. Niniejsza warka jest ostatnią z cyklu piw górnej fermentacji. Kolejne warzenie czeka mnie gdy temperatura w piwnicy spadnie do 10C - czyli pewnie dopiero w grudniu... Na dniach mam zamiar jednak nastawić trójniaka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 8 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2011 Warka #24 Best Bitter rozlana do 38 butelek 0,5 litra i jednej 0,66 z dodatkiem syropu sporządzonego z 80 gram cukru. Piwo zeszło do 2,5 BLG i zapowiada się bardzo obiecująco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 21 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 W piwnicy 14C... Muszę się jeszcze uzbroić w cierpliwość. Może za miesiąc temperatura spadnie już o te upragnione 4C. Brak warzenia odbija się na psychice Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 21 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 Jakby co, to w mojej piwnicy jest jeszcze sporo wolnego miejsca, a temp. 7-8°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 Ale co, jakiegoś altbiera sobie nie możesz uwarzyć? Scottish Ale też w tej temperaturze dają radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 21 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 Butelek nie mam Wolne w całości przeznaczam na lagery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 19 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 Warka #25 Pils Bohemski Planowałem uwarzyć pilsa czeskiego - obawiam się, że mogłem zatrzeć to piwo zbyt wytrawnie dla stylu. Zasyp: Pilzneński bohemski klepiskowy - 3,5 kg Woda: 22,5 litrów RO + 8,5 litra kranówki Zacieranie: wzmocniona dekokcja dwuwarowa Zasyp do 15 litrów wody 35°C - 10 min Odebranie 7 litrów dekoktu i dolanie do niego 1 litra wody Dekokt: 69°C - 25 min 100°C - 15 min Zwrócenie 4 litrów dekoktu do zacieru głównego i uzyskanie przerwy białkowej: 52°C - 10 min Dodanie pozostałego ciagle gotującego się dekoktu ( 3 litry + 1 litr dodanej wcześniej do niego wody ) i uzyskanie przerwy scukrzającej 65°C - 35 min 73°C - 40 min - po 10 minutach NPJ i odebranie 6 litrów rzadkiego dekoktu i gotowanie go przez 15 minut. 78°C - 10 min Chmielenie: Czas gotowania: 90 min 60 min - 20g Marynka 9,1% ak - 10g Żatecki 4% ak 30 min - 35g Żatecki 4% ak 1 min - 30g Żatecki 4% ak 0 min ( chłodzenie ) - 12g Żatecki 4% ak Uzyskałem 18 litrów ( trochę niestety wykipiało ) brzeczki 12 BLG schłodziłem do 13°C i zadałem dwoma uwodnionymi saszetkami w34/70. Fermentor jest umieszczony w pomieszczeniu o 8°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 2 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 Warka #26 Polskie zboża Okazała się drogą przez mękę - do czego przyczyniły się także moje błędy. Po pierwsze zacierałem w za małej ilości wody przez co zacier przypominał kisiel. Miałem problem ze scukrzeniem choć teraz wydaję mi się, że po prostu jego konsystencja uniemożliwiała oddzielenie "farfocli" od czystej brzeczki. Zdesperowany zrobiłem jak pisał w innym wątku coder: przefiltrowałem odrobinę zacieru przez chusteczkę i zacier przestał barwić. Filtracja była najgorsza ( ze względu na obawy przed złym scukrzeniem nie zrobiłem mash-out ) - tak mętnej brzeczki nie uzyskałem nigdy wcześniej i pewnie będę musiał piwo klarować żelatyną. Ciekaw jestem czy wyjdzie z tej warki coś ciekawego co by wynagrodziło dzisiejszy trud Ważne aby na przyszłość wyciągnąć wnioski... Woda: 20 litrów RO + 10 litrów kranówki Zasyp: Pilzneński - 1,25 kg Pszeniczny jasny - 0,75 kg Orkiszowy - 0,75 kg Żytni - 0,5 kg Kasza gryczana palona - 0,5 kg Kasza jaglana - 0,5 kg Płatki owsiane błyskawiczne - 0,3 kg Pszenica - 0,1 kg Zacieranie: Kasze i pszenica skleikowane w 7 litrach wody przez gotowanie 20 minut. Kleik dodany do kotła zaciernego i dodanie 5 litrów wody: 53-52°C - 15 min. 65-63°C - 40 min. 73°C - 90 min. dodanie łuski gryczanej do filtracji Chmielenie: 60 min - 20g Marynka 9,1% ak 10 min - 30g Lomik 3,5% ak - 1,5 łyżeczki mchu irlandzkiego Uzyskałem 17,5 litra brzeczki 13 BLG, którą schłodziłem do 13°C - zadałem ją starterem 2 litry z W34/70. Fermentuje w 8°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 Nie martw się, ja miałem takie przeboje po płatkach kukurydzianych, brzeczka mętna jak cholera, ale po 3 miesiącach w lodowce sklarowało się pięknie - i było pyszne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 2 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 Uspokoiłeś mnie ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 10 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2011 (edytowane) Warka #25 Pils Bohemski została rozlana do 35 butelek 0,5 litra. Odfermentowała do 2 BLG. Refermentowałem ją litrem syropu sporządzonym z 130 gram cukru. Edytowane 13 Grudnia 2011 przez slotish Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 17 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2011 (edytowane) Warka #27 Lager Wikliński Niniejsza warka jest próbą rozwinięcia receptury z przed roku. Zmieniłem schemat zacierania na męczoną w tym sezonie wzmocnioną dekokcję dwuwarową i zamieniłem chmiele. Woda: 22 litry RO i 10 litrów kranówki Zasyp: Pilzneński ( mieszanka po równo soufflet, castle malting i bohemian floor malt ) - 3 kg Wiedeński ( Steinbach ) - 1 kg Zacieranie: Wzmocniona dekokcja dwuwarowa Zasyp do 15 litrów wody 35C - 32C - 10 min ---> dekokt 7 litrów + 0,75 litra wody 69C - 25 min 100C - 20 min ---> dodanie 4 litrów dekoktu do kadzi zaciernej (reszta dalej się gotuje) 52C - 10 min ---> dodanie reszty dekoktu ( ok 2,5 litra ) 63C - 30 min 73C - 10 min i NPJ ---> odebranie 4 litrów rzadkiego dekoktu 100C - 20 min ---> zwrócenie dekoktu do kadzi zaciernej 78C - 10 min Chmielenie: Gotowanie brzeczki 90 minut 60 min - 30g Perle 8,5% ak 1 min - 50g Liberty 4,3% ak Uzyskałem 18 litrów brzeczki 13 BLG - schlodziłem ją do 12C i zadałem gęstwą z w34/70. Fermentuje w piwnicy w 11C Edytowane 17 Grudnia 2011 przez slotish Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 24 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2011 Warka 26 Polskie zboża została rozlana z syropem zrobionym z 130 gram cukru do 1 beczułki 5 litrów, 3 butelek litrowych, i 21 butelek 0,5 litra. Piwo zeszło do 2,5 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 5 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 Warka #27 Lager Wikliński została przelana do 36 butelek 0,5 litra z dodatkiem syropu zrobionego ze 130 gram cukru. Piwo zeszło do 2 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 7 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 Warka #28 Marcowe Kolejna warka będąca rozwinięciem receptury z ostatniego sezonu. Nie miałem niemieckiego chmielu aromatycznego a amerykański odpowiednik - Liberty zużyłem do ostatniej warki, dlatego posłużyłem się polskim Lomikiem. Woda: 17 litrów RO i 20 litrów kranówki Zasyp: Pilzneński ( Castle Malting, Soufflet ) - 1,8 kg Monachijski ( Strzegom ) - 1 kg Wiedeński ( Steinbach ) - 1 kg Monachijski ciemny ( Steinbach ) - 0,7 kg Carahell ( Weyerman ) - 0,3 kg Zacieranie: Wzmocniona dekokcja dwuwarowa Zasyp do 19 litrów wody 36C 36C - 32C ---> 11 litrów dekoktu + 1l wody 70C - 25min 100C - 20 min ---> powrót całości dekoktu do gara zaciernego 63C - 20 min 73C - po 30 min NPJ i... ---> odebranie 6 litrów rzadkiego dekoktu 100C - 10 min ---> Zwrot całości dekoktu 78C - mash out 10 min Chmielenie Gotowanie Brzeczki 90 min. 60 min - 30g Lomik 4% ak 30 min - 20g Lomik 4% ak Ostatecznie uzyskałem 20 litrów brzeczki o gęstości 13,5 BLG. Zadałem ją starterem 2 litry sporządzonym z WY34/70. Piwo fermentuje w 8C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 27 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Warka #29 Dziesiątka Piwo warzone z myślą o II onkursie piwo.org. Zobaczymy jak wyjdzie i czy spełni kryteria wysłania na konkurs Już teraz obawiam się, że będzie za mało gorzkie. Planując warkę założyłem, że mój Lubelski ma 4%ak tymczasem ma tylko 3%. Gdybym wcześniej to zauważył sypnąłbym więcej Lomika do kotła. Teraz wychodzi ok 25 IBU. Woda: 22 litry RO i 10 litrów kranówki Zasyp: Pilzneński ( bohemski klepsikowy ) - 3 kg Monachijski ciemny ( Steinbach ) - 0,3 kg Zacieranie: Zasyp do 14,5 litra wody uzyskanie 36C 36-32C po 10 minutach ---> 7,5 litrów dekoktu + 1l wody 71C - 20 min 100C - 20 min <--- powrót dekoktu do kadzi zaciernej 63C - 10 min 72 - 70C - 40 min ---> 3,5 litra rzadkiego dekoktu 100C - 15 min <--- powrót dekoktu do kadzi zaciernej 78C - 10 min Chmielenie: Gotowanie brzeczki: 60 min 60 min - 30g Lubelski 3% ak - 10g Lomik 3,5% ak 20 min - 30g Lubelski 3% ak 1 min - 40g Lubelski 3% ak Uzyskałem 21 litrów brzeczki o gęstości 10 BLG - schłodziłem ją do 10C i zadałem starterem 2 litry zrobionym z w34/70. Piwo fermentuje w 9C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 3 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 Warka #28 Marcowe została rozlana do 40 butelek 0,5 litra i 5 "bączków" z dodatkiem syropu zrobionego z 120 gram cukru. Piwo zeszło do 3 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 18 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 Warka #29 Dziesiątka została rozlana do 39 butelek 0,5 litra i 6 bączków z dodatkiem syropu sporządzonego ze 130 gramów cukru. Piwo zeszło do 2 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się