ciafu1 Opublikowano 18 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 Co planujesz na jubileuszową 30-tą warkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 19 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Lomik Pilsner Nachmiele go bardzo delikatnie za to wyeksponuję aromat chmielowy. Jak się uda będę warzyć za dwa tygodnie. Potem koniec sezonu lagerowego chyba, że dostanę w swoje ręce słód 6-row to zrobię amerykańskiego pilsnera - jednak nie ma na co liczyć bo castle malting z tego co słyszałem zrezygnowało z produkcji tego słodu. W okresie przejściowym czeka na mnie california common. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 2 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2012 Warka #30 Lomik pilzner Jubileuszowa 30 warka w zamyśle ma być delikatnie nachmielonym pilsem ( choć to chyba oksymoron ) i zarazem sposobem na zużycie sporego zapasu Lomika Jako, że temperatura w piwnicy idzie w górę myślę, że jest to ostatnia warka w tym sezonie lagerowym. Ze względu na chorobę, która mnie dopadła, zdecydowałem się uprościć nieco schemat zacierania. Woda: 19 litrów RO i 12 litrów kranówki. Zasyp: pilzneński czeski klepiskowy - 2,5 kg pilzneński - 1,2 kg monachijski ciemny - 0,2 kg wiedeński - 0,1 kg Zacieranie: Zasyp do 14 litrów wody. 63C - 15 min ---> 5 litrów dekoktu 72C - 10 minut 100C - 10 minut <--- powrót dekoktu 73C - 20 min i NPJ 78C - 5 min Gotowanie: Gotowanie 90 min 60 min - 35g Lomik 4% ak 20 min - 35g Lomik 4% ak 1 min - 50g Lomik 4% ak Uzyskałem 20 litrów brzeczki 12 BLG - schłodziłem ją do 10C i zadałem starterem 2 litry sporządzonym z W34/70. Piwo fermentuję w piwnicy gdzie jest teraz niecałe 10C. Postaram się nieco obniżyć temperaturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Lomik Pilzner rozlany do 46 butelek z dodatkiem syropu sporządzonego ze 120 gram cukru. Piwo zeszło do 2 BLG. Jestem bardzo ciekawy jak ostatecznie smakować będzie ta warka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 31 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2012 Warka #31 Pszeniczne jasne Planowałem aby dekokt podniósł temperaturę zacieru bezpośrednio do 70C aby całkowicie pominąć zakres działania beta amylazy. Niestety wyparowało mi dużo dekoktu i nie obyło się bez krótkiego podgrzewania do 72C. Woda: 24l RO i 10 litrów kranówki Zasyp: Pszeniczny - 3 kg Wiedeński - 1 kg Zacieranie: Zasyp do 14 litrów wody 41C - 20 min ---> odebrane 7,5 litra dekoktu + 1 litr wody 71C - 25 min 100C - 15 min <--- powrót dekoktu 72-70C - 40 min 76C - 10 min Chmielenie: 60 min - 25g Mt.Hood 4%ak Uzyskałem 20 litrów brzeczki 12 BLG. Schłodziłem ją do 18C i przeniosłem do piwnicy do 16C. Użyłem saszetkę WB-06 bez rehydrytacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 11 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2012 Warka #31 została rozlana do 32 butelek i beczułki 5 litrów z dodatkiem 150 gram cukru. Piwo zeszło do 2 BLG. Następnym razem dopilnuje objętości dekoktu tak aby bezpośrednio dobić do 70C i powinno być lepiej. Poza wytrawnością piwo zapowiada się ciekawie - czuć wyraźnego banana i delikatne goździki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 13 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2012 (edytowane) Warka #32 APA Piwo stworzone w oparciu o recepture Scooby's House Ale. Pierwszy raz użyłem w tej warce chmielu w szyszkach. Woda: 13 litrów RO i 21 litrów kranówki Zasyp: Pale ale pearl - 4 kg Monachijski ciemny - 0,4 kg Pszenica prażona - 0,3 kg caramunich I - 0,2 kg Zacieranie: 63C - 30 minut 73C - 30 minut 76C - 5 minut Chmielenie: 60 min - 20g Columbus (Tomahawk) szyszka 16,5% ak 15 min - 30g Cascade granulat 4,6%ak 5 min - 30 g Cascade granulat 4,6% ak Uzyskałem 20 litrów brzeczki 13 BLG którą schłodziłem do 19C i zadałem uwodnioną saszetką US-05. Piwo fermentuje w temperaturze 18C. Edytowane 1 Sierpnia 2012 przez slotish Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 35 gram Cascade w woreczku trafiło do fermentora z APA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 APA rozlana do 34 butelek 0,5 litra i 2 butelek litrowych z dodatkiem 130 gram cukru. Piwo odfermentowało do 2 BLG. Zapowiada się nie najgorzej Aromat cytrusowy i żywiczny przepiękny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Warka #33 Pszenno - żytnie Woda: 22l RO - 10 litrów kranówki Zasyp: Pilzneński - 2kg Żytni - 1kg Pszeniczny - 1kg Orkiszowy - 0,25 kg Monachijski ciemny - 0,2kg Crystal 200 EBC - 0,15kg Czekoladowy 625EBC - 0,03 Łuska gryczana - 0,25 ( do filtracji ) Zacieranie: 37-35C - 35min 71C - 45min 78C - 10 min ( dodanie czekoladowego ) Chmielenie: Gotowanie 70 min 60 min - Sybilla 6,2% ak 15g 20 min - Sybilla 6,2%ak 10g Wyszło 20 litrów brzeczki 12,5BLG. Zadałem ją wb-06. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Pszenno-żytnie rozlane do 40 butelek z dodatkiem 150g cukru. Piwo zeszło do 2 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 21 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2012 Warka #34 Pale Ale Dzisiaj miałem przyjemność uczestniczyć we wspólnym warzeniu Pale Ale'a w Browarze Grabiszyn u naszej forumowej koleżanki ciafu1. Receptura którą opracowaliśmy ma w założeniu dać mocne ale z udziałem słodu żytniego i nowozelandzkich chmieli. Co wyjdzie, zobaczymy za 2 miesiące. Zasyp: Pilzneński soufflet - 3kg Monachijski jasny soufflet - 1kg Żytni steinbach - 0,75 kg karmelowy ciemny steinbach - 0,2 kg Caramunich typ I - 0,2 kg Zacieranie: 63C - 20min 68C - 20 min 73C - 20min 78C - 5 min Chmielenie: 60 min - 15g Pacific Gem 16,9% 20 min - 25g Motueka 5,7% 1 min - 35g Pacific Gem Wyszło 20 litrów brzeczki 15 BLG. Zadaliśmy ją uwodnionymi Danstarami Nottingham. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 21 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2012 Dziękuję za wspólne warzenie. Zawsze ciekawiej warzyć z kimś Już myślę nad kolejną "kolaboracją" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 9 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 (edytowane) Warka #35 Dyniowe Jako, że Dyniamit nie bardzo mi posmakował, a raczej mocny ton przypraw w tym piwie, a zakupiona dynia na pumpkin ale już spokojnie czekała w piwniczce na dzień warzenia, postanowiłem przeprowadzic pewien eksperyment. Z lektury amerykańskiego forum i wskazówek Scoobiego dowiedziałem się, iż sama dynia bardzo mało wnosi do bukietu gotowego piwa - postanowiłem sprawdzic zatem jak mało - nie dodając do mojego piwa żadnych przypraw dedykowanych do "pumpkin pie". Zwiększyłem ilość dyni aby wzmocnić jej ewentualny wpływ na gotowe piwo. Pomimo łusek gryczanych i bardzo grubej śruty słodu 6-row ( stąd niska wydajność ) filtracja była koszmarem. Woda: 19 litrów RO - 18 litrów kranówki Zasyp: 6-row - 3,7 kg Amber - 0,5 kg Biscuit - 0,2 kg Special B - 0,2 kg Dynia upieczona - 3 kg Łuska gryczana ( do filtracji ) - 0,35 Zacieranie: 64C - 15 min 71C - 70 min Chmielenie: 60 min - 10g Sybilla 6%ak 20 min - 20g Columbus (Tomahawk) 16,5% ak 1 min - 20g Centennial 10% ak Uzyskałem 20 litrów brzeczki 11BLG. Zadałem uwodnionymi Nottinghamami. Piwo fermentuje w 17C. Edytowane 9 Listopada 2012 przez slotish Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 9 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 Piotruś co tak na słodziaka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 9 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 chciałem piwo z "ciałem" a Nottinghamy dosyć głęboko wyżerają brzeczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 27 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 Warka 34 brzmi interesująco Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 27 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 I zapewniam Cię, że taka jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 27 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 Już nawet całkiem pijalna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 28 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 Piotruś co tak na słodziaka? Warka 35 zeszła do 2 BLG Rozlałem ją do 39 butelek z dodatkiem 130 gram cukru. Zapowiada się interesująco orzeźwiające piwo: w sam raz na zimowe wieczory Dyni w aromacie nie wyczułem ale istotnie wyczuwalna jest zwiększona lepkość piwa i smak podobny do kompotu z dyni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 9 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2012 Dyniowe okazało się całkiem udanym brown alem, z delikatnym słodowym kopniakiem i bardzo lekkim aromatem cytrusowym i krótką przyjemną goryczką. Szkoda, że nie czuć w nim dyni... Jedyną oznaką tego zamieniającego-filtracje-w-koszmar dodatku jest specyficzna śliskość samego piwa. Eksperymentu nie powtórze, tym bardziej, że piwo okazało się cholernie mętne ( jeszcze takiego nie miałem) - może z czasem się wyklaruje, jeśli nie, to podejrzewam, że niestety nie cała skrobia została scukrzona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 9 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2012 Przestałeś robić próbę jodową? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 9 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2012 Akurat skończył mi się płyn Lugola... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 (edytowane) Warka #36 Sybilla (chyba-będzie) Pilzner Oj dawno nie warzyłem. Piwnica świeci pustkami, trza coś ugotować wreszcie. Jako, że przespałem sezon lagerowy a bardzo mi zależy na jakims dolniaku, zabieram się za pilsa, choć najprawdopodobniej temperatura w piwniczce wzrośnie i nie będzie to czysty przedstawiciel swojego stylu. Woda: 19 l RO - 14l kranówki Zasyp: Pilzneński (Weyermann) - 3,5 kg Monachijski typ II (Strzegom) - 0,4 kg Pszeniczny (Strzegom) - 0,4 kg Zacieranie: 63C - 45m 72C - 20m 76C - 5m Chmielenie: 60 min - 25g Sybilla 6,5% ak 20 min - 25g Sybilla 3 min - 50g Sybilla Wyszło 20 litrów brzeczki 12 BLG, Schłodziłem ja do 12C i zadałem 1,8 - litrówym starterem z W34/70 napowietrzanym mieszadłem magnetycznym. Fermentor wstawiłem do piwnicy gdzie przy ziemi jest teraz 9C. Nawet jak podniesie się temperatura to nie złoże broni; czas najwyższy zaopatrzyc się w lodówkę do przerobienia na fermentownie. Tak jak wielu mi podobnych forumowiczów planuję się przerzucić na słody ze Strzegomia i skończyć z chaosem w moim magazynie. Pozostał tylko 25-kilowy worek pilznenskiego Weyermanna. Edytowane 12 Kwietnia 2013 przez slotish Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 8 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Mogę się wreszcie z duma pochwalić lodówką, którą zamontowałem w garażu do celów piwowarskich. Cała akcja się wydłużyła, ze wzgledu na rozmaite problemy, między innymi moja nowa fermentownia miała tendencje do kopania prądem . Po wymianie kabla wszystko już gra. Do kontroli temperatury użyłem sterownika RT2C0. Wreszcie mogę bez ograniczeń warzyc lagery. Lodówka jest kupiona na złomowisku, dlatego całość udało mi się zrobic po kosztach. Miałem dużo sprzątania, ale mam nadzieję, że nowy sprzęt zda egzamin. jeszcze dzisiaj przebijam saszetkę Wyeast Munich Lager! Remont kuchni spowodował także, że na drugim planie widac gazówkę przeniesioną do garażu. Co sprawia, że mogę warzyć przy pomocy dekokcji w jednym miejscu. Czy zwiekszyć wybicie poprzez zakup garnka 50 litrow. Ale to pieśń przyszłości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się