Jump to content

Woda zmiękczanie/uzdatnianie/(mineralizowanie?)


BC BROWAR DOMOWY

Recommended Posts

Witam 
J. w. głównie skupić się chciałem na zmiękczeniu wody jakimś najprostszym domowym sposobem - wiem można zagotować  jednak chwilę może to trwać , może ma ktoś jakiś ciekawy sposów oprócz wspomnianego, rozumiem są różnego typu filtry Itp., lecz nie każdy coś takiego posiada a może być inny sposób równie praktyczny co skuteczny.

Edited by BC BROWAR DOMOWY
Link to comment
Share on other sites

Nie wdając się w szczegóły twardości przemijającej (gdzie gotowanie może pomoc) polecam modyfikacje kwasami. Ja mam wodę o twardości 11dH. Przy takiej twardości możesz uzyskać wodę do bardzo jawnych piw stosując kilka ml kwasu do zacierania i wysladzania. Ja używam kwasu fosforowego - do kupienia w necie za jakieś grosze. Tylko wtedy trzeba poświecić trochę czasu aby zbudować sobie profilu wody bazowej (w oparciu o dane z wodociągów) w jakimś kalkulatorze - byś wiedział ile to ma być dokładnie te kilka ml. Ja używam Brun Water, jest bardzo dokładny jak się poprawnie poda parametry wody oraz planowany zasyp (bo on tez kreuje pH).

Link to comment
Share on other sites

Polecam przegotować wodę dzień wcześniej na wieczór. U mnie trwa to jakieś niecałe 3 godziny, ale praktycznie "robi się samo", nalać, włączyć gaz i zagotować, zaczekać i zdekantować.

 

Z kwasami trzeba uważać gdy ma się bardzo twardą wodę (ponad 370 jako CaCO3), raz przy American Wheat tak się zagalopowałem w pogoni na pH, że poszło do zacierania i wysładzania łącznie 24 ml kwasu mlekowego 80%, w efekcie był on bardzo wyczuwalny w piwie. Na szczęście w AM tak strasznie to nie przeszkadzało, piwo piło się przyjemnie dopóki było ono zimne, później ta kwaskowatość przeszkadzała.

Teraz po przegotowaniu, do wody na wysładzanie, daję 3-4 ml na jakieś 20-25 l i jest ok. Do zacierania nic nie dodaje, słód sam sobie ładnie ustala pH.

Przy przegotowanej wodzie kwas (a przynajmniej mlekowy) jest już wyczuwalny w mniejszych stężeniach. Najlepiej sobie zrobić mała próbę, przegotować ze dwa litry i stopniowo zakwaszać, sprawdzając przy jakiej ilości kwasu czuć zmiany w smaku.

 

Co do filtrów (zapewne masz tu na myśli Odwrócona Osmozę (RO), to raz sprzęt kosztuje, a dwa sprawność tego procesu nie jest jakaś rewelacyjna, odpadu jest jakieś 2-3 razy (nie moje dane) tyle co uzyskanej wody RO. Po tym musisz zrobić cały profil wody na nowo (potrzebne składniki). Fakt, możesz z tą wodą robić co chcesz, jest to niewątpliwy plus tej metody.

Link to comment
Share on other sites

13 godzin temu, PiotrekB napisał:

Polecam przegotować wodę dzień wcześniej na wieczór. U mnie trwa to jakieś niecałe 3 godziny, ale praktycznie "robi się samo", nalać, włączyć gaz i zagotować, zaczekać i zdekantować.

 

 

z ciekawości - rozumiem że gotujesz wodę do zacierania i wysładzania? ile czasu czekasz jak już się woda zagotuje? gdzieś czytałem że 15 minut wystarczy. czy zmniejszona twardość jest faktycznie wyczuwalna?

 

Godzinę temu, Jankasper napisał:

Ja przepuszczam wodę przez coś takiego:

 

https://www.euro.com.pl/dzbanki-filtrujace/brita-aluna-xl-bialy_1.bhtml

 

Nie stwierdziłem sensu badania składu wody przed i po, ale ph spadło z 5.8 do 5.4. Poza tym eliminuje mi ewentualne posmaki żelaza z wody.

 

U mnie ta metoda sprawdza się bezbłędnie.

 

nie zajmuje Ci to jakoś mega dużo czasu? mam takie ustrojstwo w piwnicy, bo kiedyś narzeczona sobie wymyśliła i zastanawiam się czy nie odkurzyć i nie spróbować jednej warki machnąć na wodzie właśnie z brity.

Link to comment
Share on other sites

no cóż... czasu trochę idzie, w trakcie zacierania od razu filtruję wodę do wysładzania, ale efekt jest jak najbardziej pozytywny.

 

nawet przefiltrowanie części wody do zacierania poprawia wydajnośc i efekt, zwłaszcza przy jasnych piwach i pszenicy.

 

U mnie działa, polecam spróbować.

6 minutes ago, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO said:

 

z ciekawości - rozumiem że gotujesz wodę do zacierania i wysładzania? ile czasu czekasz jak już się woda zagotuje? gdzieś czytałem że 15 minut wystarczy. czy zmniejszona twardość jest faktycznie wyczuwalna?

 

 

nie zajmuje Ci to jakoś mega dużo czasu? mam takie ustrojstwo w piwnicy, bo kiedyś narzeczona sobie wymyśliła i zastanawiam się czy nie odkurzyć i nie spróbować jednej warki machnąć na wodzie właśnie z brity.

 

Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał:

z ciekawości - rozumiem że gotujesz wodę do zacierania i wysładzania? ile czasu czekasz jak już się woda zagotuje? gdzieś czytałem że 15 minut wystarczy. czy zmniejszona twardość jest faktycznie wyczuwalna?

 

Tak, przegotowuję wodę na zacieranie i wysładzanie. Garnek mam >30L więc mniej więcej tyle wody otrzymuję. Używam zimnej kranówki, cały gar do wrzenia doprowadzam w około godzinę, gotuję około 15 minut potem odstawiam na dwie godziny. Nie mierzyłem, ale osadów po gotowaniu jest dużo, może nawet łyżka stołowa :)

Różnicę czuć nawet w smaku samej wody, przegotowana / surowa.

Nie mam pewności czy ma to bezpośredni związek, ale ostatnie warki na zmiękczonej wodzie, mają piękny przełom, osadów jakieś 5 litrów zostaje (przy małym chmieleniu - 50g).

Link to comment
Share on other sites

Węglan wapnia to CaCO3, kreda to również CaCO3, więc jak jej dodasz to wiadomo że będziesz miał więcej CaCO3 na dnie ;) Chociaż fakt, niby służy za centra krystalizacji i pomaga się wytrącić.

 

Ogólnie polecam https://www.wiki.piwo.org/Dostosowywanie_pH_i_składu_wody

Link to comment
Share on other sites

Widze ze problem jest bardziej złożony niż myślałem - w sumie to dobrze że wywiązała się taka dyskusja każdy doda coś swojego i można wysunąć odpowiednie każdy dla siebie wnioski związane z doświadczeniem zmiękczania wody ;)

 

Edited by BC BROWAR DOMOWY
Link to comment
Share on other sites

Co do RO i konieczności zakupu wszystkich minerałów - zawsze można wodę RO wymieszać z kranówką, i wtedy po prostu proporcjonalnie zmniejszamy stężenie wszystkich minerałów w kranówie

Link to comment
Share on other sites

11 godzin temu, PiotrekB napisał:

Ja tam robię bez dodatku kredy a i tak osadu jest dużo:WP_20170805_006.thumb.jpg.ba3a07c38107df05e6fa747cf8fbecaf.jpg
 

dziwnie może pytanie zabrzmi - ale patrząc na osad na ściankach - zlewasz wodę ściągając przez wężyk czy prosto - z gara do gara?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Według tego kalkulatora:

Aktualnie masz około Ca - 89 ppm, Mg - 23 ppm

Po zaznaczeniu opcji "Boil water" dostajesz Ca - 39ppm, a alkaliczność - 39ppm jako CaCO3 czyli około 47ppm HCO3

Link to comment
Share on other sites

17 godzin temu, sihox napisał:

Według tego kalkulatora:

Aktualnie masz około Ca - 89 ppm, Mg - 23 ppm

Po zaznaczeniu opcji "Boil water" dostajesz Ca - 39ppm, a alkaliczność - 39ppm jako CaCO3 czyli około 47ppm HCO3

Dzięki !

Nie bardzo rozumiem jeszcze te modyfikacje wody. 

 

mam kranówke:

 

320 CaCO3

Mg 9

pH 7,52

Chlorki 10,8

Siarczany  59,5

niestety nie podają HCO3 i Ca

 

nie bardzo wiem co z tą wodą robić ? kalkulatory niewiele mi rozjaśniają.

Do ciemnych chyba nic nie trzeba zmieniać?

Do pilsów przegotować żeby zmiękczyć? 

Link to comment
Share on other sites

22 minuty temu, pingwin71 napisał:

Nie bardzo rozumiem jeszcze te modyfikacje wody. 

Ja niestety jestem raczej teoretykiem ;) W zasadzie modyfikowałem tylko wodę z RO dodając różne sole.

Żeby coś stwierdzić potrzebujesz minimum twardości ogólnej i węglanowej. Ty masz tylko ogólną skoro te HCO3=200 to tylko domysły.

 

25 minut temu, pingwin71 napisał:

nie bardzo wiem co z tą wodą robić ? kalkulatory niewiele mi rozjaśniają.

Do ciemnych chyba nic nie trzeba zmieniać?

Do pilsów przegotować żeby zmiękczyć? 

Warzyć piwo! Nawet bez modyfikacji - a nuż wyjdzie dobre :)

Do jasnych na pewno nie zaszkodzi przegotować i zdekantować znad osadu.

Link to comment
Share on other sites

Przy GH na poziomie 320 kalkulatory wyliczają Ca podchodzące pod 90. Ale nie wiem ile w tym prawdy. Ja bym wodę przegotowywał tylko żeby zbić węglany (jasne, solidnie chmielone piwa), a ewentualnie zbyt niski poziom Ca po takim zabiegu można podbić solami.

 

A coś jest nie tak z tymi piwami, które robisz że chcesz modyfikować wodę?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

A czy wodę oligoceńską też trzeba przegotować przed użyciem? 

Bo wyobrażam sobie, że odkażam od środka (np. nadwęglanem sodu) baniaki 5L i w nich przynoszę sobie wodę oligoceńską z nieodległego ujęcia. 


Wygodniej by było stosować bez przegotowania bo długo stygnie. 



Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.