Jump to content

Koniec gazu przy chmieleniu


Recommended Posts

Witam

 

Mam teoretyczną sytuację, z którą mogę się kiedyś zetknąć i nie mam pojęcia jak się wtedy zachować.

Powiedzmy sobie, że rozpoczynam chmielenie - coś prostego: np. 30g. (goryczkowego) od początku + 30g. (aromatycznego) na 5-10 ostatnich minut. Niestety, niektórzy z nas mają w kuchni butlę i nie mają żadnej zapasowej. Załóżmy, że po 10 minutach od dodania goryczkowego butla umiera. Wymiana butli to jakieś 60 min. +-. Jak należy się wtedy zachować?

 

Czy po tej godzinie miałbym zagotować ponownie (myślę, że +kolejna godzina), gotować następne 40 minut i dodać aromatyczny, czy może jakoś inaczej?

 

Jeśli gaz by mi się skończył chwilę przed dodaniem aromatycznego, to raczej bym go wrzucił i po jakimś czasie zaczął chłodzić, ale co zrobić jak gaz się skończy zaraz po dodaniu pierwszej partii chmielu?

 

 

ps. mam w planach dokupienie dodatkowej butli, ale jeszcze nie teraz. Na razie priorytet to śrutownik, a budżet mi nie pozwala na dwa większe wydatki na raz.

Link to comment
Share on other sites

a nie masz gdzieś butli turystycznej? Redukcja na reduktor (haha to mi wyszło) kosztuje ok. 10 zł, butla wygodniejsza w przechowywaniu, a 3 kg spokojnie wystarczą na całe warzenie.

Link to comment
Share on other sites

Witam

 

Mam teoretyczną sytuację, z którą mogę się kiedyś zetknąć i nie mam pojęcia jak się wtedy zachować.

Powiedzmy sobie, że rozpoczynam chmielenie - coś prostego: np. 30g. (goryczkowego) od początku + 30g. (aromatycznego) na 5-10 ostatnich minut. Niestety, niektórzy z nas mają w kuchni butlę i nie mają żadnej zapasowej. Załóżmy, że po 10 minutach od dodania goryczkowego butla umiera. Wymiana butli to jakieś 60 min. +-. Jak należy się wtedy zachować?

 

Czy po tej godzinie miałbym zagotować ponownie (myślę, że +kolejna godzina), gotować następne 40 minut i dodać aromatyczny, czy może jakoś inaczej?

 

Jeśli gaz by mi się skończył chwilę przed dodaniem aromatycznego, to raczej bym go wrzucił i po jakimś czasie zaczął chłodzić, ale co zrobić jak gaz się skończy zaraz po dodaniu pierwszej partii chmielu?

 

 

ps. mam w planach dokupienie dodatkowej butli, ale jeszcze nie teraz. Na razie priorytet to śrutownik, a budżet mi nie pozwala na dwa większe wydatki na raz.

Miałem kiedyś taką sytuację, po ~30 min butla wyschła :smilies:

Więc szybko w samochód, wymiana i po około 40 min ponowne grzanie.

Pogotowałem jeszcze z 30 min i chłodzenie.

 

Piwo wyszło wyśmienite :beer::/

Link to comment
Share on other sites

Chmiel dla nadania goryczki musi sie dlugo intensywnie gotować. Ja bym w takiej sytuacji po wymianie butli wrócił do gotowania i chyba bym troszke je nawet wydłużył.

Link to comment
Share on other sites

Mimo wszystko zawsze należy mięć druga pełna butle w zapasie gaz sie potrafi Kończyc w najbardziej nieoczekiwanym momencie wiec wart sie wcześniej ubezpieczyć nie tylko dla bezpieczeństwa browaru ale dla komfortu w kuchni

Link to comment
Share on other sites

Ok, mi chodzi o taką sytuację i jak się wtedy zachować.

:beer: Ja zwykle w takiej sytuacji zaczynam "taniec z butlą" Do potrzymania wrzenia warki 20 litrów nie wiele potrzeba gazu, więc jeśli potrząśniesz i położysz butle na boku pewnie wystarczy.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.