Jump to content

Marcowe na...Kolschach?

Recommended Posts

Cześć

W przyszłym tygodniu planowałem robić marcowe. Jako, że jest już to moja 20 warka to nie boje się eksperymentów więc z góry uprzedzam, że wiem że 15°C w piwnicy to za dużo na dolniaka, ale stwierdziłem że zaryzykuję i zobacze co wyjdzie. Nie zależy mi żeby piwo było dokładnie w stylu ani nie boje się owoców w piwie. Nawet jak będzie bardzo średnie to mam zaprzyjaźnione grono utylizatorów nieudanego piwa także jestem spokojny o jego przyszłość.

Wpadłem jednak jeszcze na inny pomysł, albowiem w owej piwnicy fermentuje mi kolsch na wyeast 2565 i zastanawiałem się własnie co może wyjść gdy do marcowego zamiast planowanych w34/70 dać gęstwe z kolschowych? Czytałem, że 34/70 w takich temperaturach dają niekoniecznie przyjemne posmaki, natomiast 15°c to dobra temperatura dla 2565. Jak uważacie, które drożdże ZBLIŻĄ potencjalne marcowe do marcowego w zakresie wyeliminowania/ograniczenia estrów? Zdaję sobie sprawę, że to już nie będzie ani lager ani marcowe, ale tak jak pisałem - nie boję sie eksperymentów.

Estry to nie wszystko. "Kolschowe" drożdże produkują mniej estrów niż "lagerowe", ale będzie różnica w ilości cukrów resztkowych lub alkoholi wyższych. Mimo wszystko spróbuj i opisz rezultat. Najwyżej wyjdzie z tego altbier.