PawelW Opublikowano 21 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2017 Cześć W przyszłym tygodniu planowałem robić marcowe. Jako, że jest już to moja 20 warka to nie boje się eksperymentów więc z góry uprzedzam, że wiem że 15°C w piwnicy to za dużo na dolniaka, ale stwierdziłem że zaryzykuję i zobacze co wyjdzie. Nie zależy mi żeby piwo było dokładnie w stylu ani nie boje się owoców w piwie. Nawet jak będzie bardzo średnie to mam zaprzyjaźnione grono utylizatorów nieudanego piwa także jestem spokojny o jego przyszłość. Wpadłem jednak jeszcze na inny pomysł, albowiem w owej piwnicy fermentuje mi kolsch na wyeast 2565 i zastanawiałem się własnie co może wyjść gdy do marcowego zamiast planowanych w34/70 dać gęstwe z kolschowych? Czytałem, że 34/70 w takich temperaturach dają niekoniecznie przyjemne posmaki, natomiast 15°c to dobra temperatura dla 2565. Jak uważacie, które drożdże ZBLIŻĄ potencjalne marcowe do marcowego w zakresie wyeliminowania/ograniczenia estrów? Zdaję sobie sprawę, że to już nie będzie ani lager ani marcowe, ale tak jak pisałem - nie boję sie eksperymentów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 21 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2017 Estry to nie wszystko. "Kolschowe" drożdże produkują mniej estrów niż "lagerowe", ale będzie różnica w ilości cukrów resztkowych lub alkoholi wyższych. Mimo wszystko spróbuj i opisz rezultat. Najwyżej wyjdzie z tego altbier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się