seler Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 No właśnie, mam saszetkę tych drożdży i zastanawiam się nad uwarzeniem "pilsa na górnych". Takie piwko dla gości co to nie są do gatunkowych przyzwyczajeni. Na pomysł koelsha wpadłem czytajęc wątek o piwach na wesele i pytanie brzmi czy s-33 wystarczą czy szarpnąć się na stosowne płynne, biorąc pod uwagę "konsumencki target'? Co sądzicie o takiej recepturce: pilznneński 3kg monachijski 0.5kg pszeniczny 0.5kg carapils 0.5kg 50g Spalt 50min 15g Saaz 10min Według qbrew w stylu się mieści, ale zupełnie nie wiem czy chmiel dobrze dobrałem, trochę "na czuja" dobrałem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf74 Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 Podbijam pytaniem czy ktoś robił dolniaki na górnych drożdżach ? I czy to ma sens ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 wywal te s-33 a zastosuj us-05 a najlepiej daj California lager i fermentuj w 16-19 st C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 21 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 wywal te s-33 a zastosuj us-05 a najlepiej daj California lager i fermentuj w 16-19 st C a Wyeast 1007 German Ale ("Szczególnie polecane do piw typu Altbier, Koelsch")? czy będą lepsze od us-05? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 German Ale dają przyzwoitego Koelsha, fermentacja najlepiej w 15°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 na pewno będą lepsze od s-33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 21 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 na pewno będą lepsze od s-33 Dzięki, już zamówiłem z us-05 bo doczytałem że German Ale też lubią wychodzic z fermentatora... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 na pewno będą lepsze od s-33 Dzięki' date=' już zamówiłem z us-05 bo doczytałem że German Ale też lubią wychodzic z fermentatora...[/quote'] Nie tyle wychodzić, co zbita drożdżowa, połyskliwa czapa na wierzchu. Na moje oko 27L w fermentatorze spokojnie. Robiłem Koelscha na S-33 i wyszedł taki sobie, za słodki, ale jeszcze kiedyś spróbuję na dedykowanych płynnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 Podbijam pytaniem czy ktoś robił dolniaki na górnych drożdżach ? I czy to ma sens ? Wątpię, żeby się to komuś udało. Drożdże fermentacji górnej raczej będą spać w temperaturach fermentacji drożdży dolnej fermentacji (8-10°C). Odwrotnie da się ale też sensu specjalnie nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 Podbijam pytaniem czy ktoś robił dolniaki na górnych drożdżach ? I czy to ma sens ? Koelsch to piwo górnej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf74 Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 (edytowane) Koelsch to piwo górnej fermentacji. Mi nie chodzi o koelscha ale czy do przepisów gdzie stosujemy dolne drożdże można dodać górne i fermentować w temperaturze 15-24 ? Nie mam możliwości obniżyć temperatury do standardu dolnych . Edytowane 21 Marca 2010 przez wolf74 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 Koelsch to piwo górnej fermentacji. Mi nie chodzi o koelscha ale czy do przepisów gdzie stosujemy dolne drożdże można dodać górne i fermentować w temperaturze 15-24 ? Nie mam możliwości obniżyć temperatury do standartu dolnych . No ale po co walczyć z naturą, rób piwa górnej fermentacji. Ja osobiście preferuję piwa górnej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość n-krzychu Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 Mi nie chodzi o koelscha ale czy do przepisów gdzie stosujemy dolne drożdże można dodać górne i fermentować w temperaturze 15-24 ? Nie mam możliwości obniżyć temperatury do standardu dolnych . Nikt Ci nie zabroni - czyli można? Niby tak - ale nie będzie to to piwo które chcesz zrobić. Wyjdzie inny smak. Czyli nie można? A może Ci ten smak będzie odpowiadał. Spróbuj i sam odpowiedz sobie czy Ci to pasuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 pierwsze piwo jakie robiłem, to była konserwa brekita nie pamiętam jakiej firmy, ale nazywał się Lager, ale były dołączone do niego drożdże fermentacji górnej.... piwo wyszło do picia, można zrobić wszystko tylko zastanów się czy tego właśnie chcesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 26 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 Jeszcze jedno pytanko, zapomniałem zamówić monachijski do mojej receptury, a chciałbym żeby piwo miało złoty kolor a nie jasno żółty. Co dodać na podbarwienie? Myślałem o 200g cukru kandyzowanego. Ma to sens? i jeszcze czy chmielenie 50g Spalt 50min 15g Saaz 10min Będzie ok? Jeśli o chmiele chodzi to błądzę jeszcze po omacku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 27 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 Co dodać na podbarwienie? Myślałem o 200g cukru kandyzowanego. Ma to sens? Tak, karmel często dodaje się właśnie w celu przyciemnienia, ale raczej w piwach angielskich/belgijskich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się