Piotr503 Opublikowano 10 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2017 (edytowane) Ja te złączki zmieniłem na inne, ponieważ do tych pasują tylko przewody piwne 3/8, które są sztywne. W moim kegatorze kran jest nisko i żeby zbalansować przepływ, potrzeba by kilka metrów. Dałem coś takiego złączkę z króćcem 5/8*7mm Przewody dałem 4mm o długości ok 1,2 (takie jak do akwarium) i teraz piwo leje się dobrze i nie pieni się, szklankę napełniam pełnym otwarciem kranu w jakieś 7-10sekund. Edytowane 10 Listopada 2017 przez Piotr503 Błędy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 10 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2017 10 minut temu, Piotr503 napisał: W moim kegatorze kran jest nisko i żeby było odpowiednie ciśnienie potrzeba by kilka metrów. A co ma długość węża do ciśnienia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr503 Opublikowano 10 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2017 6 minut temu, Dr2 napisał: A co ma długość węża do ciśnienia? Wyczytałem gdzieś na tym forum,że wąż piwny stawia opór dla przepływającego piwa im dłuższy przewód tym większy opór(niewielki ale jednak). Ja wyżej nie mogłem podnieść kranu, żeby wyrównać ciśnienie. Zmniejszyłem więc średnice przewodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 10 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2017 2 minuty temu, Piotr503 napisał: Wyczytałem gdzieś na tym forum,że wąż piwny stawia opór dla przepływającego piwa im dłuższy przewód tym większy opór(niewielki ale jednak). No i dobrze wyczytałeś, ale to nadal nie tłumaczy związku z ciśnieniem Wg mnie piwo tak samo jak inne ciecze podlega prawu Pascala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr503 Opublikowano 10 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2017 No dobrze źle napisałem. Oczywiście długość węża nie ma żadnego wpływu na ciśnienie jeśli wąż jest w poziomie. Chodziło mi o zbalansowanie przepływu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 10 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2017 Dziwne, mało A średnica gwintu od kranu tak żeby dobrać wiertło? Bo ja też wczoraj chyba zaspany mierzyłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 10 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2017 9 minut temu, Piotr503 napisał: No dobrze źle napisałem. Więc użyj przycisku "Edytuj" i popraw wpis bo inni to czytają i niejednokrotnie bezmyślnie powielają takie informacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr503 Opublikowano 10 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2017 (edytowane) 24 minuty temu, Dr2 napisał: Więc użyj przycisku "Edytuj" i popraw wpis bo inni to czytają i niejednokrotnie bezmyślnie powielają takie informacje Dziękuję za konstruktywną krytykę. Błędy poprawione. Postaram się poprawić na przyszłość. Edytowane 10 Listopada 2017 przez Piotr503 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 10 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2017 2 godziny temu, maciek1221 napisał: Dziwne, mało A średnica gwintu od kranu tak żeby dobrać wiertło? Bo ja też wczoraj chyba zaspany mierzyłem Gwint ma 22,7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 11 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2017 Dzięki za pomiary. Złączki nie doszły na wczoraj, więc zrobiłem miejsce w desce na złączki o średnicy 40mm. Zmieszczą się. Rama do keezera już schnie, tzn. bejca już wyschła a schnie silikon na łączeniach. Ogólnie zeszło mi się cały dzień, starałem się wszystko mega dokładnie dociąć i złożyć, a ostatecznie i tak musiałem silikonem maskować szpary :D. Jak już wyschnie to wrzucę fotki. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mathev Opublikowano 28 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 Cześć, używa ktoś takiej szybkozlaczki JG? Chodzi mi o połączenie ta złączka kolumny piwnej z przewodem piwnym http://www.grupaibc.pl/produkt/szybkozlacze-prosta-super-seal-516-x-38-john-guest/ Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 28 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 @Mathev Ja używam, ale 3/8 x 3/8. 3cm wężyka z głowicy do złączki a z drugiej strony reszta węża. Sprawdza się, nie cieknie i nie puszcza gazu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 28 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 @Mathev Ja używam, jakie jest pytanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mathev Opublikowano 28 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 [mention=16950]Mathev[/mention] Ja używam, jakie jest pytanie?Podstawowe działa? Bo nigdzie się nie spotkałem żeby ktoś tak używał. Potwierdź mi jeszcze czy rurki w kolumnie można wymienić?Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 28 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 Pewnie że działa. Często widziałem że browary rzemieślnicze na festiwalach w rollbarach ich używają. Rurek z kolumny nie próbowałem wymieniać. Pewnie się da, ale to pewnie nie takie hop siup. Są jeszcze takie john guesty ale pod kątem 90°C - można inaczej wąż piwny w kegeratorze poprowadzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mathev Opublikowano 28 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 Pewnie że działa. Często widziałem że browary rzemieślnicze na festiwalach w rollbarach ich używają. Rurek z kolumny nie próbowałem wymieniać. Pewnie się da, ale to pewnie nie takie hop siup. Są jeszcze takie john guesty ale pod kątem 90°C - można inaczej wąż piwny w kegeratorze poprowadzićDziękuję za informacjęWysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mathev Opublikowano 30 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2017 Mam jeszcze jedno pytanie. Gwint mocujący kolumnę na 1"1/2" (półtora cala). Który dokładnie z tej tabeli jest przy kolumnie? Może ktoś ma możliwość zmierzenia gwintu?Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 (edytowane) Ukończyłem już mój keezer. Cały opis wrzuciłem na fejsa mojego browaru: Pozdrawiam i dzięki za rady. P.S. Ja w swoim keezerze wstawiłem do środka rozdzielacz gazowy i butlę, ale średnio mi się to przydaje. Butlę podłączam do kega dopiero jak piwo się nadmiernie pieni i to na maksymalnie minutę. Jeżeli ktoś ma się spinać w szukaniu lodówki żeby butla się zmieściła, albo kupować rozdzielacz za 100zł to nie warto. Oczywiście fajnie mieć butlę razem z kegami w jednym miejscu, no ale . Edytowane 13 Stycznia 2018 przez maciek1221 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi