michal9890 Opublikowano 5 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2017 Witam Mam pytanie jak określanie ekstrakt początkowy piwa do którego na cichą idą owoce? Dodanie owoców powoduje wznowienie fermentacji i zmianę początkowego ekstraktu Jak to określić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 7 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2017 Ja robię to "na oko". Najpierw wycisnąć odrobinę soku, nakropić na refraktometr i sprawdzić ile mają ekstraktu. W wypadku dodawania soku wyliczam tak, jakbym rozrabiał brzeczkę o danym ekstrakcie określoną ilością brzeczki o ekstrakcie soku. W przypadku owoców całych przeliczam, że objętość owoców to ok. 80% ich masy i dalej postępuję jak z wyliczeniami dla soku. Czemu tak? czemu 80%? bo tak sobie po prostu przyjąłem, biorąc pod uwagę dokładność naszego sprzętu pomiarowego, to że w domu nie potrzebuję znać dokładnych wyników, a dokładne wyliczenia byłyby zbyt upierdliwe - mógłbym zmielić owoce, wyznaczyć ciężar właściwy, wziąć pod uwagę stosunek zanieczyszczeń czy innej niefermentowalnej masy, za dużo zabawy, która niewiele wnosi. Szczególnie, że w większości robię lekkie piwa, które są dość podobne pod kątem zawartości ekstraktu do zawartości jego w owocach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 7 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2017 Można też w jakiś sposób zmierzyć zawartość alkoholu i gęstość końcową i wtedy policzyć ekstrakt początkowy. Jeśli mamy refraktometr to możemy porównać różnicę wskazań refraktometru i aerometru. Jak zmierzyć abv bez znajomości ekstraktu początkowego było rozważane w kontekście wymrażania piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal9890 Opublikowano 8 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2017 Trochę mi to rozjaśniło. Ja robiłem tak, że przyjmowałem średnią zawartość cukru zawartą w owocach ( odczytaną z internetu). Zmierzenie refraktometrem będzie bardziej precyzyjne. Na domowe warunki musi wystarczyć, gorzej z jakimś konkursem. Metoda o której mówi koval_blazej już jest bardziej skomplikowana. Może ją też sprawdzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się