Jump to content

AIPA15°Blg z ekstraktów - weryfikacja receptury


Recommended Posts

Zatem tak,

zamierzam uwarzyć AIPA z ekstraktów (póki co nie mam warunków na pełne warzenie) wg poniższych składników:

 

2x Ekstrakt PaleAle kazdy po 1,7kg

1x ekstrakt suchy 0,8kg

płatki jęczmienne 0,2kg na stabilność piany

.......  może jakiś dodatek słodowy?????

 

zamierzam w jednym  10l garnku rozpuscić jeden ektrakt PA 1,7kg i chmielić nastepuąco:

Gotowanie 65'

5' 30g ZEUS

55' 10g Simcoe + 10g Cascade

na koniec 10g Simcoe + 10g Cascade + 10g Citra

 

Ostudzić i wlać do fermentora.

 

W drugim granku 5l  skleikować płatki, przefiltrować i zagotować w tym resztę ekstraktów. Ostudzić i wlać do fermentora.

Dopełnic do ok 20l zimną wodą.

 

Drożdze us-05

fermentacja burzliwa około 17st przez 5-7 dni - jak zwolni to podkręce temperaturę stopniowo do około 20°C

Cicha około 10dni w temp. 17st.

4-5 dni przed rozlewem:

10g Simcoe + 10g Cascade + 20g Citra (pończocha + talerzyk).

 

Wszelkie uwagi bedą mile widziane :)

 

Edited by tomitomi13
Link to comment
Share on other sites

16 minut temu, tomitomi13 napisał:

2x Ekstrakt PaleAle kazdy po 1,7kg

1x ekstrakt suchy 0,8kg

płatki jęczmienne 0,2kg na stabilność piany

.......  może jakiś dodatek słodowy?????

Wywal te płatki bo one by były tylko "na mętność:, a nie stabilność piany :(

17 minut temu, tomitomi13 napisał:

Gotowanie 65'

5' 30g ZEUS

55' 10g Simcoe + 10g Cascade

na koniec 10g Simcoe + 10g Cascade + 10g Citra

1. wg mnie lepiej podać na ile minut wsypujesz dany chmiel

2. z podanego schematu wynika wg mnie, że będzie to lekko chmielona AIPA, ale co kto woli i lubi :)

20 minut temu, tomitomi13 napisał:

W drugim granku 5l  skleikować płatki, przefiltrować i zagotować w tym resztę ekstraktów.

W ten sposób uzyskasz tylko kilka litrów wody ze skrobia i białkami

:polew: nie wspominam już o gehennie filtrowania takiego czegoś.

Poczytaj o zacieraniu może?

 

 

Link to comment
Share on other sites

16 minut temu, Dr2 napisał:
39 minut temu, tomitomi13 napisał:

Gotowanie 65'

5' 30g ZEUS

55' 10g Simcoe + 10g Cascade

na koniec 10g Simcoe + 10g Cascade + 10g Citra

1. wg mnie lepiej podać na ile minut wsypujesz dany chmiel

2. z podanego schematu wynika wg mnie, że będzie to lekko chmielona AIPA, ale co kto woli i lubi :)

zatem na tyle minut bedę miał w garze chmiel:

60' ZEUS

10' simcoe + cascade

0' SIMCOE CASCADE CITRA

 

Mam jeszcze około 30g AA 13,7% Galeny

https://ychhops.com/varieties/galena

- może dorzucić ja na goryczkę tylko kiedy?

 

Edited by tomitomi13
Link to comment
Share on other sites

18 minut temu, Dr2 napisał:
41 minut temu, tomitomi13 napisał:

W drugim granku 5l  skleikować płatki, przefiltrować i zagotować w tym resztę ekstraktów.

W ten sposób uzyskasz tylko kilka litrów wody ze skrobia i białkami

:polew: nie wspominam już o gehennie filtrowania takiego czegoś.

Poczytaj o zacieraniu może?

Chyba nie zostałem zrozumiany:

Płatki chcę zatrzeć w 70st na 40min. Potem po przefiltrowaniu  dodam pozostałe ekstrakty. 

Ten krok zamienie chętnie na zacieranie słodów dodatkowych - może z 300g Carahell/Carapils na poprawę smaku?

Dlatego pytam o sugestie.

Edited by tomitomi13
Link to comment
Share on other sites

Idąc tym tokiem rozumowania możnaby zrobić piwo bez dodatku zbóż słodowanych, bo po co, skoro w 70°C "się zatrze". Tak jak pisze Dr2 - poczytaj o zacieraniu. Masz siłę kombinować z dodatkami do piwa więc powinieneś mieć siłę na czytanie artykułów na wiki ;)

Link to comment
Share on other sites

1, nie pisz posta pod postem :( a użyj przycisku "Edytuj"

2. W ten sposób to możesz robić zacierki, a nie zacierać :(  Aby zacieranie nastąpiło muszą być odpowiednie enzymy, atych nie ma aniw płatkach, ani w słodzie carapils.

3. Nadal uważam, że powinieneś więcej czytać, a mniej pisać.

Może zacznij od tego działu https://www.wiki.piwo.org/Warzę_z_ekstraktów_słodowych

Link to comment
Share on other sites

2 minuty temu, Dr2 napisał:

1, nie pisz posta pod postem :( a użyj przycisku "Edytuj"

2. W ten sposób to możesz robić zacierki, a nie zacierać :(  Aby zacieranie nastąpiło muszą być odpowiednie enzymy, atych nie ma aniw płatkach, ani w słodzie carapils.

3. Nadal uważam, że powinieneś więcej czytać, a mniej pisać.

Może zacznij od tego działu https://www.wiki.piwo.org/Warzę_z_ekstraktów_słodowych

Dzięki. link do zacierek mnie bardzo rozbawił :) Dobry akcent na udane popołudnie.

Pozdrowienia!

 

Link to comment
Share on other sites

Jeżeli chcesz płatki to musisz je zatrzeć ze słodem czynnym enzymatycznie - pilzneńskim lub pale ale na przykład ('partial mash'). Słodów "cara", jeśli chciałbyś użyć, już nie zacierasz bo są już zatarte (robisz w tym przypadku 'steeping')

Edited by Jancewicz
Link to comment
Share on other sites

 

1 minutę temu, Jancewicz napisał:

Jeżeli chcesz płatki to musisz je zatrzeć ze słodem czynnym enzymatycznie - pilzneńskim lub pale ale na przykład. Słodów "cara", jeśli chciałbyś użyć, już nie zacierasz

Muszę doczytać.... dzięki za wskazówki.

Link to comment
Share on other sites

Teraz, tomitomi13 napisał:

 

Muszę doczytać.... dzięki za wskazówki.

 

Jeśli się zdecydujesz już na partial mash to pamiętaj, żeby przy zacieraniu więcej było dodatków słodowych niż niesłodowanych (albo przynajmniej 50/50)

Link to comment
Share on other sites

Ode mnie uwaga, jeśli gotujesz na 2 tury to chmiel tam gdzie jest niższe Blg tzn. sam ekstrakt płynny bez dodatku suchego, uzyskasz wtedy większą wydajność chmielenia. Jeśli chcesz żeby ta AIPA miała wysokie IBU to może to być trudne z chmieleniem tylko jednego gara.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Dnia 7.11.2017 o 20:58, Kamilos55 napisał:

Ode mnie uwaga, jeśli gotujesz na 2 tury to chmiel tam gdzie jest niższe Blg tzn. sam ekstrakt płynny bez dodatku suchego, uzyskasz wtedy większą wydajność chmielenia. Jeśli chcesz żeby ta AIPA miała wysokie IBU to może to być trudne z chmieleniem tylko jednego gara.

No własnie i tu zaczęły się schody.

Skorzystałem z kalkulatora

https://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/

i mam zagwozdkę....

Jeśli chmiel tam gdzie niższe BLG to z tego kalkulatora nie za bardzo jest jak skorzystać....

Trzeba tam podać OG a to OG dla mnie będzie po dodaniu wszystkich ekstraktów i uzyskaniu 20l. A skoro gotuje np  w 10l garnku z 1/3 docelowych ekstraktów to podczas chmielenia to OG będzie niższe.

Jak skończę chmielić i dodam pozostałe 2/3 ekstraktu to podwyższę BLG i IBU będzie już przekłamane.

Jak to obliczyć np. dla poniższego przykładu teooretycznego:

 

Gotuję 1,7kg Ekstrakt - mam 9l do nachmielenia - ma to jakieś powiedzmy 13BLG.

Chmielę korzystając z kalkulatora celując w IBU 60.

Po zakończeniu chmielenia dodaje pozostałe 2x1,7kg ekstrakty, HOP! - brzeczka ma wysokie BLG

Dodaje wodę by mieć zamierzone OG 15BLG przy 20l. IBU znów sie zmienia.

Nijak to się da obliczyć dla gotowania w 10l garnku.

 

Czyli rozumiem, że jedyna opcja to gotować na 2 gary i tylko wówczas można dokładnie to obliczyć....

 

Jakieś sugestie?

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

6 minut temu, bart3q napisał:

Sprawdź sobie jaka jest definicja IBU.

Nie pomogło. Plato w moim przypadku skacze po chmieleniu 2-krotnie. Najpierw w gore potem w dół. Zatem trudno okreslić wartość końcową IBU.

Albo czegoś tu nie rozumiem?


 

Link to comment
Share on other sites

3 minuty temu, bart3q napisał:

No fajna zabawa :) ale do rzeczy:

 

Cytuj

"Sensoryczne wrażenie goryczy w piwie zależy głównie od poziomu IBU oraz ekstraktu brzeczki podstawowej. Ta sama ilość IBU w piwie lekkim daje wrażenie większej goryczy niż w piwie o większej zawartości ekstraktu. Poziom substancji goryczkowych chmielu można szacunkowo przedstawić poprzez stosunek IBU do ekstraktu wyrażanego w procentach, stopniach Ballinga lub Plato:[3]"

 

No a w opisanym przeze mnie przypadku stosunek Ekstraktu w BLG jest zmienny. Czyli nachmielę odpowiednio ale tylko w odniesieniu do etapu z jednym ekstraktem i bez rozcieńczania. Uzyskam IBU 60 dla 9l z jednym ekstraktem. Dodam inne ekstrakty i rozcieńczę do 20l to IBU mi ucieknie.

Mogę to źle rozumieć, dlatego pytam.

 

Edited by tomitomi13
Link to comment
Share on other sites

Cytuj

1 IBU odpowiada zawartości 1 miligrama izo-alfa kwasów pochodzących z chmielu w 1 litrze piwa.

Czyli jak masz 10l piwa 30 IBU, to daj dodasz wody/ekstraktu/czego tam chcesz, tak że sumarycznie wyjdzie 20l, to będziesz miał 20l 15IBU - bo ilość sumarycznie rozpuszczonych miligramów izo-alfa kwasów będzie taka sama.

 

Jam nachmielisz 1/3 piwa na ile ibu, i później pododajesz co tam chcesz, to możesz to analogicznie policzyć.

Link to comment
Share on other sites

3 minuty temu, bart3q napisał:

Czyli jak masz 10l piwa 30 IBU, to daj dodasz wody/ekstraktu/czego tam chcesz, tak że sumarycznie wyjdzie 20l, to będziesz miał 20l 15IBU - bo ilość sumarycznie rozpuszczonych miligramów izo-alfa kwasów będzie taka sama.

 

Jam nachmielisz 1/3 piwa na ile ibu, i później pododajesz co tam chcesz, to możesz to analogicznie policzyć.

Ok, czyli jak nachmielę 10l na 60IBU to jak dodam resztę ekstraktów i dopełnię do 20l to bede miał IBU 30?

Chmielę przy mniejszym BLG by mieć lepsza wydajność a jak to się już nachmieli to pozostałym ekstraktem się nie przejmuje poprostu dodaję...

Aż tak proste to jest???

SIC!

Edited by tomitomi13
Link to comment
Share on other sites

6 minut temu, bart3q napisał:

Z tą lepszą wydajnością to trzeba by policzyć - z tego co pamiętam nie zależy ona tylko od BLG, ale też od objętości.

No właśnie... wg tego kalkulatora to się jednak nie zgadza:

Jeśli zakładam że gotuję 10l

image.thumb.png.e65c435f4c566bfbea39547c09b1b768.png

to mam IBU 87

 

 

A jak zwiekszę Batch size do 20

to IBU powinno być ok. 44.

 

A nie jest.....
 

 

:eusathink:

 

 

image.thumb.png.29200d1f386c9af8b1e5df711c3e00c8.png

 

 

 

 

 

Edited by tomitomi13
Link to comment
Share on other sites

Teraz się zgadza.

Co do wyniku - czasami kalkulatory są źle napisane -  trzeba się zastanowić jak wygląda w równaniu parametr "batch size", zwykle jest on mniejszy od boli size. Co się dzieje kiedy wpisujemy go większego - kiedy przyjmuje że ta woda jest dolana. Do tego dochodzi niedokładność badań, na których są oparte wyliczenia IBU, i metodyka ich prowadzenia. Teraz nie chce mi się szukać, jak Tinseth wyliczył swoje - ale masz prosty wykres jak wynik może się różnić w zależności od użytej metody.

Bez tytułu.jpg

Bez tytułu.jpg

Link to comment
Share on other sites

Już wiem OCB.

Ten kalkulator liczy wpisane OG i batch size dla końca gotowania. Czyli defacto jakbyś gotował dwa razy gęstszą brzeczkę - nic dziwnego że ibu wychodzi niższe. Tu masz że wychodzi ok:

 

Bez tytułu.jpg

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, bart3q napisał:

Już wiem OCB.

Ten kalkulator liczy wpisane OG i batch size dla końca gotowania. Czyli defacto jakbyś gotował dwa razy gęstszą brzeczkę - nic dziwnego że ibu wychodzi niższe. Tu masz że wychodzi ok:

 

Bez tytułu.jpg

Ok. No mi tez tak wychodziło - jak zmieniałem wartości Boil i Batch.

Sprowadza się to do tego... że najlepiej gotować pełnowymiarowo. Wówczas nie ma kombinacji i jest w punkt.

Odpowiedni garek załatwia temat :)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.