Nathandrel Opublikowano 11 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2017 Cześć, Prośba o szybkie przejrzenie receptury. Nie jest ona idealna, po prostu muszę zrobić dożynki w magazynie słodów, stąd taka a nie inna ich kombinacja. Bardziej prosiłbym o uwagi na temat chmielenia. Zasyp: 5kg pale ale strzegom 0,25 kg karmelowy czerwony strzegom 0,25 kg monachijski I strzegom Zacieranie na lenia -18 litrów stołecznej kranówki podgrzane do 75 stopni (tak mi brewtarget wyliczył, nie wiem na ile to rozsądne) i infuzja słodów. Godzina w garze "na ramzesa" (w sensie zaizolowane kocem), próba jodowa, potem powolne prowadzenie do wygrzewu w 78 stopaniach i przytrzymanie w tej temp 15 minut. Filtracja do objętości 25 litrów i gotowanie. Chmielenie: 30g citry na 60 20g citry na 10 100g citry po wyłączeniu palnika/chłodzenia (mam chłodnicę) celuję w około 12,3 (wiem że to za mało na stylowe AIPA, ale taki urok dożynek) Uwodnione US 05 do tego. Fermentacja w około 19-20 stopniach. 5 dni przed rozlewem planuję wpakować 50g citry na zimno. Co chcę osiągnąć-piwo dość goryczkowe, ale żeby nie żadnego "wykręciryja"-ma to być napitek na imprezy, żeby jak zaprzyjaźnione Janusze i Grażynki przyszli to żeby mogli zobaczyć że kraft/=wykręciryj dla hipsterów w rurkach. Do dyspozycji jest 200g citry jeśli chodzi o chmielenie i nic ponad to (bo dożynki). Wszelkie uwagi są mile widziane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 11 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2017 Ja bym uważał z ta stołeczną kranówką. Raz zrobiłem na niej piwko i wyszło bardzo metaliczne. Normalnie nie było czuć w wodzie, dopiero w piwie się mocno wyodrębnił ten smak. Mogła to być wina instalacji, mogła być po stronie wodociągów, nie wiem, ale lepiej nie ryzykować albo dokładnie sprawdzić.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nathandrel Opublikowano 11 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2017 Wszystkie swoje warki do tej pory robiłem na stołecznej kranówce i nie wyczuwam w nich żadnych metalicznych posmaków, podobnie jak osoby degustujące moje wyroby. Być może to wina instalacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 11 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2017 Jak tak to dobrze u mnie to cała Warka poszła do kanalizacji przez to. Co do reszty się nie wypowiem bo zbyt małe doświadczenie mam. Powodzenia życzę!Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 12 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2017 Nie za ciepła ta woda do zacierania? Wywaliłbym ten karmel. A co do chmielenia to ostatnio przerzuciłem się na sypanie chmielu na goryczkę na 30-40 minut, wychodzi przyjemniejsza i łagodniejsza - polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nathandrel Opublikowano 12 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2017 (edytowane) Karmel to kwestia dożynkowa. To trochę takie piwo "na winie"-co się nawinie to do piwa ;). Temperaturę wyliczył brewtarget. Planuję jednak olać elektronowy mózg i wrzucić słody w 70 stopniach. Trochę natchnęła mnie prezentacja Dagome z WFP "A co będzie jak wrzucę"-bije z tej prezentacji taka zachęta do eksperymentów na własną rękę, planuję więc iść na całość i eksperymentować. Edytowane 12 Listopada 2017 przez Nathandrel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się