Jump to content

Single hop Citra a'la AIPA-"dożynkowe"

Recommended Posts

Cześć,

Prośba o szybkie przejrzenie receptury. Nie jest ona idealna, po prostu muszę zrobić dożynki w magazynie słodów, stąd taka a nie inna ich kombinacja. Bardziej prosiłbym o uwagi na temat chmielenia.

Zasyp:

5kg pale ale strzegom

0,25 kg karmelowy czerwony strzegom

0,25 kg monachijski I strzegom

Zacieranie na lenia -18 litrów stołecznej kranówki podgrzane do 75 stopni (tak mi brewtarget wyliczył, nie wiem na ile to rozsądne) i infuzja słodów. Godzina w garze "na ramzesa" (w sensie zaizolowane kocem), próba jodowa, potem powolne prowadzenie do wygrzewu w 78 stopaniach i przytrzymanie w tej temp 15 minut.

Filtracja do objętości 25 litrów i gotowanie.

Chmielenie:

30g citry na 60

20g citry na 10

100g citry po wyłączeniu palnika/chłodzenia (mam chłodnicę) celuję w około 12,3 (wiem że to za mało na stylowe AIPA, ale taki urok dożynek)

Uwodnione US 05 do tego. Fermentacja w około 19-20 stopniach. 5 dni przed rozlewem planuję wpakować 50g citry na zimno.

Co chcę osiągnąć-piwo dość goryczkowe, ale żeby nie żadnego "wykręciryja"-ma to być napitek na imprezy, żeby jak zaprzyjaźnione Janusze i Grażynki przyszli to żeby mogli zobaczyć że kraft/=wykręciryj dla hipsterów w rurkach. Do dyspozycji jest 200g citry jeśli chodzi o chmielenie i nic ponad to (bo dożynki). Wszelkie uwagi są mile widziane.

Ja bym uważał z ta stołeczną kranówką. Raz zrobiłem na niej piwko i wyszło bardzo metaliczne. Normalnie nie było czuć w wodzie, dopiero w piwie się mocno wyodrębnił ten smak. Mogła to być wina instalacji, mogła być po stronie wodociągów, nie wiem, ale lepiej nie ryzykować albo dokładnie sprawdzić.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Wszystkie swoje warki do tej pory robiłem na stołecznej kranówce i nie wyczuwam w nich żadnych metalicznych posmaków, podobnie jak osoby degustujące moje wyroby. Być może to wina instalacji?

Jak tak to dobrze :) u mnie to cała Warka poszła do kanalizacji przez to. Co do reszty się nie wypowiem bo zbyt małe doświadczenie mam. Powodzenia życzę!

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Nie za ciepła ta woda do zacierania? Wywaliłbym ten karmel. A co do chmielenia to ostatnio przerzuciłem się na sypanie chmielu na goryczkę na 30-40 minut, wychodzi przyjemniejsza i łagodniejsza - polecam.

Karmel to kwestia dożynkowa. To trochę takie piwo "na winie"-co się nawinie to do piwa ;). Temperaturę wyliczył brewtarget. Planuję jednak olać elektronowy mózg i wrzucić słody w 70 stopniach. Trochę natchnęła mnie prezentacja Dagome z WFP "A co będzie jak wrzucę"-bije z tej prezentacji taka zachęta do eksperymentów na własną rękę, planuję więc iść na całość i eksperymentować.

Edited by Nathandrel