Skocz do zawartości

bardzo słabe nagazowanie


bzium1986

Rekomendowane odpowiedzi

witam;

jakieś 2 tygodnie temu zabutelkowałem piwo miodowe (21°Blg spadło do 6) z dodatkiem cukru (sacharoza, miarką do butelki). dzisiaj otworzyłem 2 butelki i ku mojemu przerażeniu odkryłem, że piwo nie ma gazu. Zdarzyło mi się to po raz pierwszy i kompletnie nie mam pojęcia, czym może to być spowodowane. Piwo jest nawet niezłe, ale brak gazu to ogromny defekt.

Jak dogazować? Jak pomóc temu piwku?

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

witam;

jakieś 2 tygodnie temu zabutelkowałem piwo miodowe

2 tygodnie to dość krótko jak dla dość mocnego (21°Blg ) piwa, ja bym poczekał jeszcze co najmniej 2 miesiące, wtedy będzie można oceniać czy się nagazowało.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Drogi kolego

Wg danych które podałeś, tzn. nastaw początkowy i odfermentwanie, wynika, że Twoje piwo może mieć nawet 8,3-8,7 alc/vol. To dość dużo. Na tyle dużo, żeby zabić drożdże. Niestety Fermentis nie podaje tolerancji swoich drożdży na alkohol. Rzekłbym, żebyś nie panikował i wszystko będzie dobrze gdyby nie to, że trzymasz piwo w temperaturze 19°C. A to, oraz okres dwóch tygodni, to na tyle korzystne warunki dla drożdżaków, że już jakiś gaz powinien w butelce być. Wydaje się, że jedynym rozsądnym wyjściem z sytuacji jest dodanie gęstwy drożdży bardziej odpornych na alkohol np. tych http://www.piwo.org/forum/t1617-Wyeast-1728--Scottish-Ale%26%238482-.html i żyć nadzieją, że ruszą.

Druga możliwość jaka mi przychodzi do głowy (choć muszę z bólem serca dodać, żebyś nie łudził się za bardzo) to jest, że drożdże szybko opadły na dno, zanim podjęły refermentację. Miałem tak w jednym swoim bitterze, ale on był refermentowany w temp. ok 14°C (Danstar Nothingham). Po kilkukrotnym zbełtaniu butelek drożdże ruszyły z robotą, chociaż przez miesiąc jakoś im się nie spieszyło.

Przejrzyj wątek "Gazowanie mocnych lagerów" http://www.piwo.org/forum/t1287-Gazowanie-mocnych-lagerow.html może tam znajdziesz jakieś inspiracje.

Pzdr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.