sn_phoenix Opublikowano 23 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 Witam Spróbowałem pierwszy raz wykonać piwo domowe i moje pytanie, które mnie nurtuje to po spróbowaniu go tak naprawdę niewiem czy taki efekt smakowy oraz kolorystyczny jest tym który miał być czy może coś zchrzaniłem (smak i kolor przypominają piwo ) Dlatego zastanawiam się czy jest ktoś w Kielcach bądź okolicy z kim mógłbym się skontaktować i zobaczyć właściwy efekt zrobienia dobrego piwa domowego. Proszę o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomuś Opublikowano 23 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 troszkę dziwne pytanie jeżeli smak ci odpowiada a kolor się podoba to wszystko jest w najlepszym porządku. To twoje piwo więc jeżeli nie robiłeś go na konkurs to nikogo o wytyczne nie powinieneś się pytać. Najważniejsze że smakuje Tobie i jeżeli koniecznie nie miało odpowiadać zdefiniowanemu stylowi to pozostaje powiedzieć na zdrowie To jest urok domowego piwowarstwa. Każda warka niepowtarzalna :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 23 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 Nic zdrożnego w chęci konfrontacji swoich piw z piwami innych browarów. Zarknij na mapę, spróbuj się kontaktować osobiście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 (edytowane) Polecam się, jako osoba do kontaktu Pisz na PW. Edytowane 24 Marca 2010 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ro_y Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 Również witam z kielc, i uzupełnij profil, każdy zobaczy skąd jesteś, no i warto tą wielką dziurę Świętokrzyską zapełnić chorągiewkami domowych piwowarów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiślak1980 Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Witam wszystkich. Jestem już po zrobieniu pierwszej warki i muszę stwierdzić że to fajna zabawa (choć jeszcze nie wiem co z tego wyjdzie bo piwo będzie jeszcze leżakowało prze około dwa tygodnie), ale do rzeczy, zrobiłem pierwsza warkę zgodnie z przepisem z ekstraktów słodowych, dodając chmiel aromatyczny 15 min przed końcem gotowania, moje pytanie , czy jakbym dodał ten chmiel wcześniej to czy smak piwa duzo by sie różnił??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Witam wszystkich.Jestem już po zrobieniu pierwszej warki i muszę stwierdzić że to fajna zabawa (choć jeszcze nie wiem co z tego wyjdzie bo piwo będzie jeszcze leżakowało prze około dwa tygodnie), ale do rzeczy, zrobiłem pierwsza warkę zgodnie z przepisem z ekstraktów słodowych, dodając chmiel aromatyczny 15 min przed końcem gotowania, moje pytanie , czy jakbym dodał ten chmiel wcześniej to czy smak piwa duzo by sie różnił??? Aromatyczny dodajemy dlatego chwilę przez końcem gotowania, aby uzyskać aromat Gdybyś dłużej pogotował, aromat wyparowałby a została tylko gorycz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiślak1980 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Dzięki Belzebub za odpowiedź, to poradź co mozna zrobic żeby ten aromat był większy??? Będę wdzieczny i postawie Ci piwko:lol: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Dzięki Belzebub za odpowiedź, to poradź co mozna zrobic żeby ten aromat był większy??? Będę wdzieczny i postawie Ci piwko:lol: Można również chmielić na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2010 najlepiej jest go wrzucić na 5 minut i dokładnie po tym czasie wyłączyć grzanie i włączyć chłodzenie, zostawiają chmiel w garze. Można go oczywiście użyć więcej, odmiany bardziej aromatycznej oraz jak wspomniał Kolega vettis zastosować chmielenie na zimno podczas cichej fermentacji. Są również preparaty chmielowe w postaci tabletek które również się dodaje podczas cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Oj piwka chyba jednak nie będzie, koledzy mnie ubiegli. Ale jest jeszcze jedna opcja, możesz zastosować tabletę, nie próbowałem co prawda, ale ludziska stosują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiślak1980 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 :lol: Dzięki koledzy, obu postawię jak wpadniecie do Jaworzna. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się